Previsions

Empresaris i directius preveuen una desacceleració econòmica

El 82% dels enquestats en un estudi de PwC pronostica una caiguda del creixement en els pròxims 12 mesos

La majoria augura una reducció en la creació d'ocupació, per primera vegada des de fa cinc anys

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Desacceleració ¿Canvi de cicle? Els tambors de recessió ressonen 10 anys després que esclatés la crisi amb la caiguda de Lehman Brothers. En aquest context, el Govern va reduir recentment en una dècima el creixement per a aquest any i el que ve,  fins al 2,6% i el 2,3%, ja que es preveu un menor ritme d’activitat. L’any passat va ser del 3%. De moment, el creixement en el tercer trimestre es manté en el 0,6%, igual que els dos precedents, amb una taxa interanual del 2,5%.

En tot cas, la reducció del dinamisme es va assentant. El món econòmic ha modificat les seves expectatives, segons les conclusions del ‘Consens Econòmic’ corresponent al quart trimestre que elabora la consultora PwC, a partir de l’opinió de 400 experts, directius i empresaris espanyols, com ja van reflectir també els patrons assistents al congrés anual de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), aquesta setmana a València. I és que el 82,2% dels enquestats en l’estudi de PwC preveuen una caiguda del creixement en els pròxims 12 mesos.

Al seu torn, empitjoren les expectatives sobre l’evolució de les exportacions i del’ocupació. I, per per primera vegada des del 2013, un 44% dels panelistes espera una disminució de la creació de llocs de treball en els pròxims sis mesos. El 86% creu que Espanya no complirà els objectius de reducció del deute públic i assenyala al’excessiu endeutament com el problema més greu que amenaça a l’economia espanyola.  

Fa tot just quatre mesos predominaval’optimisme  sobre la marxa de l’activitat i de l’ocupació, però ara les perspectives són menys encoratjadores, segons l’estudi de PwC. Ningú s’atreveix encara a pronunciar la paraula crisi, però el canvi de tendència és evident i es reflecteix en la caiguda en 17 punts –del 89,1% al 72,2%–  dels quals qualifiquen el moment conjuntural actual de l’economia espanyola com a bo.

Però l’element més destacable és l’augment fins al 52% (+27 punts) dels que pensen que el creixement del PIB anirà a pitjor en els pròxims tres mesos i, fins al 82,3%, dels que asseguren que aquesta mateixa tendència seguirà d’aquí a un any. Els enquestats apunten a un creixement de PIB del 2,6% el 2018 i del 2,3% per a 2019 –gairebé tres dècimes menys que a l’informe anterior– i en línia amb el previst pel Govern. En l’Executiu de Pedro Sánchez afirmen que una desacceleració era previsible després de reduir-se els denominats vents de cua (els factors externs que ajudaven el creixement com el preu baix del petroli o compra de deute per part del Banc Central Europeu). A més, després d’una crisi com la soferta, el consum i la inversió experimenten un gran rebot que després es modera i tornen a un curs més normal, agreguen.     

Menor creació de llocs de treball

En tot cas, per primera vegada des del segon trimestre del 2013 –quan la crisi financera apuntava cap al seu final–,  un 44% dels experts, empresaris i directius consultats per PwC asseguren que la creació de llocs de treball disminuirà durant els pròxims sis mesos, només un 13% creu que augmentarà i un 40,8% que es mantindrà estable.

Notícies relacionades

Al seu torn avancen la pèrdua de vigor de la demanda de les famílies tant de consum com d’adquisició de vivendes i apunten a un lleuger empitjorament de la situació econòmica i financera de les famílies com de la de les empreses.

Els experts, directius i empresaris tampoc són excessivament optimistes sobre l’evolució del context econòmic internacional i consideren el nivell d’endeutament d’Espanya com el problema més greu que amenaça l’economia, per davant dels problemes del sistema de pensions, la baixa productivitat, l’alta taxa d’atur o la insuficient inversió en I+D.