Repsol fa la seva troballa d'hidrocarburs més gran en 30 anys als EUA

Les explotacions, situades a Alaska, poden acumular 1.200 milions de barrils recuperables de cru lleuger

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Repsol juntament amb el seu soci Armstrong Energy han realitzat a Alaska el descobriment d’hidrocarburs més gran aconseguit en els últims 30 anys en territori dels EUA. Segons la companyia, a més de trobar-se en un país amb una regulació estable, es tracta de «cru de qualitat i fàcilment recuperable».

De fet, està previst iniciar la producció en una part de l’explotació en quatre anys, molt abans que en altres zones i amb un potencial d’uns 120.000 barrils de petroli al dia, cosa que suposarà duplicar la producció actual de la companyia en territori dels EUA.

Els pous d’aquesta troballa confirmen la formació de Nanushuk com una de les de més potencial de la prolífica zona del North Slope d’Alaska. Les explotacions es diuen Horseshoe-1 i Horseshoe-1A i van ser perforades durant la campanya hivernal d’exploració 2016-2017. Les mateixes fonts destaquen que la troballa en què participa Repsol és la més gran en territori dels EUA, no solament de Repsol, sinó de tot el sector. 

S’estima que els recursos contingents dels blocs de Repsol i Armstrong Energy poden arribar a 1.200 milions de barrils recuperables de cru lleuger. Repsol està explorant activament a Alaska des del 2008 i, des del 2011, la petrolera presidida per Antoni Brufau ha realitzat múltiples descobriments a la zona de North Slope, juntament  amb el seu soci Armstrong.

MÉS EFICIÈNCIA

Les diferents campanyes en aquesta àrea, que ja es considerava madura, van posar de manifest un significatiu nou potencial. A més, les infraestructures existents a Alaska permetran que els recursos puguin ser desenvolupats amb més eficiència.

La companyia compta amb una participació del 25% a Horseshoe i del 49% a Pikka. Armstrong disposa del percentatge restant i és actualment l’operador. Abans del descobriment a Horseshoe, Repsol va realitzar com a operador 13 pous d’exploració i delineament a North Slope, que van permetre trobar diversos reservoris a la formació de Nanushuk, a la zona de Pikka.

El descobriment d’Horseshoe estén la formació de Nanushuk en més de 32 quilòmetres respecte a les troballes realitzades fins al moment a Pikka, per Repsol i Armstrong el 2014 i 2015, i que tenen encara en tràmit les llicències de desenvolupament.

Està previst que un percentatge significatiu dels recursos identificats es reclassifiquin com a reserves provades i probables una vegada obtingudes les llicències administratives del projecte Nanushuk. El pla de desenvolupament preliminar de Pikka contempla que la producció s’iniciï a partir del 2021.

El pou Horseshoe-1, perforat a una profunditat total de 1.828 metres (6.000 peus), va descobrir una columna neta de petroli de més de 46 metres (150 peus) en diferents reservoris de la formació Nanushuk. Per la seva part, a Horseshoe-1A, perforat a una profunditat total de 2.503 metres (8.215 peus), es va trobar una columna neta de petroli de més de 30 metres (100 peus), també en Nanushuk.

RETALLADA

Notícies relacionades

Per una altra part, els esforços per reduir la producció els grans productors de petroli de l’OPEP i els seus aliats per incrementar el preu del barril van tenir una resposta positiva al principi però el seu efecte sembla que s’està acabant. El preu del barril de petroli ha registrat baixades significatives tant en la seva varietat Brent, de referència per a Europa, com West Texas, de referència per als Estats Units, i ha arribat a situar-se en els dos casos en els nivells més baixos des del desembre. L’OPEP i alguns altres productors, com Rússia, van acordar el novembre passat la primera retallada de producció en vuit anys.

El preu del barril de cru Brent, de referència per a Europa, ha arribat a caure per sota dels 52 dòlars. La baixada dels preus coincideix amb l’anunci del Departament d’Energia dels Estats Units que les reserves de cru del país van augmentar la setmana passada en 8,2 milions de barrils, fins a un rècord històric de 528,39 milions d’unitats.