TELECOMUNICACIONS

Telefónica obre la porta perquè els clients cobrin a empreses d'internet per les seves dades

El nou servei, denominat quarta plataforma, permetrà als usuaris tenir el control sobre totes les seves dades

Telefónica obre la porta perquè els clients cobrin a empreses d'internet per les seves dades

ERIC GAILLARD (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Telefónica treballa en un nou servei a través del qual els seus clients recuperin la sobirania sobre les seves dades personals i siguin ells els que decideixin quina part de la seva vida volen compartir amb companyies d'internet com Google Facebook i a canvi de què, fins i tot arribant a cobrar per les dades.

El nou servei, que han denominat quarta plataforma, ha sigut presentat avui pel president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, a la Trobada de Telecomunicacions que se celebra des d'avui fins dijous a Santander, organitzada per la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i la patronal tecnològica AMETIC.

També el conseller delegat de Vodafone, Vittorio Colao, s'ha manifestat a favor de donar al client l'opció de triar què fer amb les seves dades, mentre que el president d'Orange, Stéphane Richards, també present a la trobada, no s'hi ha pronunciat.

"Nosaltres no diem ni que s'hagi de pagar ni que no. L'únic que diem és que posarem a la xarxa de forma transparent en mans dels usuaris totes les dades i el valor de la seva vida digital perquè siguin ells els que decideixin", ha assenyalat.

"La proposta de valor que se'n derivi entre l'OTT i els usuaris dependrà de la seva relació amb els usuaris directament", ha afegit.

Notícies relacionades

En declaracions a la premsa, ha posat com a exemple que un client pot decidir facilitar les seves dades de localització a una empresa com Uber a canvi d'una actualització, un descompte o sense demanar res a canvi.

Sobre quan estarà operatiu aquest nou servei, ha dit que és una cosa que no revelen i que fa un any i mig que hi treballen, però que esperen presentar-lo aviat.