HISTÒRIES MÍNIMES

Noves sensacions a la copa

Aquests joves artesans han convençut una gran multinacional de les grans possibilitats de la cervesa que elaboren

Nòmada Brewery s'ha convertit en referent de la cerveseria artesana a Espanya. Mahou San Miguel ha fitxat els fundadors d'aquesta firma per elaborar el seu innovador producte al seu centre de R+D+I

np f0a7720

np f0a7720 / Nuria Puentes

2
Es llegeix en minuts
ALBERT SEGURA / SABADELL

Convertir una passió en professió és un plus per anar a treballar amb un somriure. Això és el que han aconseguit Sami Claret Javi Aldea, dos elaboradors de cervesa artesana que han aconseguit endinsar-se amb el seu producte ni més ni menys que fins a la cuina d’innovació de Mahou San Miguel, amb la missió de desenvolupar nous productes vinculats amb l’artesania cervesera.

El projecte de Claret i Aldea va néixer el 2011. «El Javi tenia un bar a Vitòria i jo vaig anar a parar allà», explica Claret mentre tira una cervesa a Olut, la seva petita cerveseria a Sabadell. Tots dos es van entendre i van decidir crear un projecte enfocat a trobar gustos que no s’identifiquen amb els productes que habitualment es consumeixen a Catalunya, basat en l’artesania i la cura dels ingredients.

El nom de Nómada Brewing ve donat pel caràcter que impregna el mateix projecte. «Creàvem receptes, però no teníem cap lloc per elaborar-les, així que llogàvem instal·lacions per elaborar-les, i això ens va permetre conèixer molta gent i ampliar la visió de què és el que agrada i què es pot experimentar», afegeix.

La microcervesa de Claret i Aldea va ser considerada  el 2011 una de les cinc millors del món gràcies a la seva originalitat i innovació.

«Fem de tot i ens divertim fent cervesa, treballem amb base de cereal i impregnem aroma amb llúpol, a partir d’aquí les combinacions són infinites, modificant els processos establerts, perquè el que busquem és transmetre sensacions amb el gust», detalla. Així, una cervesa amb sabor de fumat ens pot traslladar a un poblet del Pirineu català en ple hivern, però una amb un gust dolç, semblant a una piruleta, ens pot recordar la nostra infantesa.

A poc a poc van arribar els reconeixements. El 2012, la prestigiosa Ratebeer va situar el projecte entre les cinc millors cerveseres novells del món. De la mateixa manera, la seva primera cervesa negra, la Royal Porter, amb un 9,8% d’alcohol, va rebre la medalla de bronze en la seva categoria. Un any després, Claret i Aldea van ser reconeguts com els millors cervesers craft d’Espanya.

El seu nomadisme els seguia portant a diferents obradors. «En una d’aquelles ocasions van venir a conèixer el nostre producte representants de Mahou San Miguel i els va agradar», detalla Claret. N’hi ha per a això i per a molt més; els caçatalents van degustar perles com la cervesa de maracujà, una altra de chili i la de paella, aquesta última amb arròs i safrà.

Centre de R+D+I

Notícies relacionades

Va ser llavors quan els van proposar integrar-se en el seu projecte, sense perdre l’esperit que els defineix però amb l’avantatge de disposar de l’equip de R+D+I de la companyia i les seves instal·lacions situades a Alovera (Guadalajara). L’acord, que no s’ha ofert a cap altre projecte de microcerveseria, estableix que la companyia adquireix el 40% de Nómada Brewing i, a més de les instal·lacions, posa a la seva disposició l’equip comercial, fet que els permetrà ampliar la distribució a nivell internacional. Actualment té presència en països com Finlàndia, Noruega, Dinamarca i els EUA.

L’acord també els permetrà créixer a Espanya i arribar aquest any als 50.000 litres de cervesa de barril. Preveuen llançar a l’estiu les primeres ampolles pròpies.