NOUS MODELS DE NEGOCI
Viatges en transformació
Les agències turístiques debaten aquesta setmana com podenadaptar el seu paper d'intermediàries davant la competència d'internet Volen participar en el camp de l'economia col·laborativa

Ofertes 8 Diferents dones miren l’aparador d’una agència de viatges, a Madrid. /
«No es pot posar portes al camp. Crec que hem de participar en aquests negocis però des de la legalitat». Qui parla és Rafael Gallego, president de la Confederació Espanyola d'Agències de Viatges (CEAV), i el negoci del qual parla és el turisme on line. L'aparició de noves formes de negoci per als particulars -des d'apartaments fins a cotxes-, l'anomenada economia col·laborativa, està forçant les empreses tradicionals del sector turístic a transformar-se i adaptar-se als canvis fruit del desenvolupament tecnològic.
Aquest serà un dels temes a debat en la tercera cimera internacional d'agències de viatges que se celebra del 4 al 6 de novembre a Euskadi en què participaran més de 175 representants d'agències de més de 60 països de tot el món. Les dues ciutats amfitriones, Bilbao i Sant Sebastià, mostraran als assistents que a Espanya no només hi ha turisme de sol i platja.
La irrupció de les noves tecnologies es va solapar amb la crisi econòmica i els ciutadans que no van prescindir totalment de la despesa de viatjar, van optar per la recerca a internet de viatges més econòmics. A les línies aèries de baix cost s'hi van unir les webs de reserva directa d'allotjament i més tard, les de transport compartit. El viatger va poder retallar despeses, al prescindir d'intermediaris, però les agències van entrar en crisi. Van tancar milers d'oficines i les que es van mantenir van aprendre de l'experiència.
Rafael Gallego reconeix que hi ha d'haver un canvi de mentalitat en les agències de viatges. «Internet substitueix les agències en els viatges curts» assenyala. Per visitar en un cap de setmana o un pont una ciutat espanyola o de la resta d'Europa ja ningú va a informar-se i fer la reserva en una agència. Es busca a les webs corresponents.
Per als viatges més llargs la cosa canvia i les agències encara serveixen a molts ciutadans que no volen perdre el temps davant l'ordinador. El consumidor ja no accepta el paquet tancat que li ofereix l'agència, vol un viatge personalitzat i no massificat.
«Hem d'avançar-nos als canvis», afirma Gallego. «Les companyies aèries de baix cost no treballaven amb les agències, però els clients ens demanaven aquell producte i hem acabat comprant a les seves pàgines». I aquesta pràctica s'estendrà. Serà l'agència la que oferirà productes que s'anuncien només a la xarxa d'acord amb el perfil de cada demandant i també s'ocuparà de gestionar el que vol el client. Tot plegat requereix estrènyer la col·laboració.
Aerolínies connectades
Des de fa uns anys aerolínies com Easy Jet ja comparteixen les seves dades als programes informàtics (GDS, Amadeus…) a què es connecten les agències de tot el món. Fa set mesos que Ryanair es va connectar a Amadeus.
Pel que fa als allotjaments s'està produint un fenomen idèntic. Després de l'envit de les plataformes que intermedien entre el propietari i el viatger, les agències s'estan acostant a aquest negoci. Gallego assegura que el pas següent serà amb el transport i que a mitjà termini les agències oferiran aquests productes i faran les gestions en nom del client.
La cimera d'Euskadi servirà per saber què ofereixen els que acaben d'arribar. Hi parlaran representants de Blablacar i de BeMate, servei d'allotjaments particulars d'alt nivell vinculat a la cadena Room Mate.
«No farem res amb qui busca xollos» des de les agències, diu Gallego. «Som el responsable solidari del que li passi al client i volem donar qualitat», subratlla. L'únic límit és que els nous compleixin les obligacions (fiscals, sobretot) que exigeixen les administracions i que aquestes siguin estrictes en el seu control.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig