La Generalitat reclama l'impost de transmissions a 5.300 llogaters
La Hisenda catalana envia requeriments després de creuar dades fiscals i de l'Incasòl
El tribut, que va ser modificat el 2014, s'ha de pagar al formalitzar un lloguer

Seu de l’Agència Tributària de Catalunya, a Barcelona. /
L'Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha remès des de principis d'any 5.300 requeriments a llogaters per exigir-los el pagament de l'impost de transmissions patrimonials (ITP) o que justifiquin que el van liquidar al formalitzar el contracte del lloguer. Segons fonts de la Conselleria d'Economia, les reclamacions, que afecten arrendaments fets des del 2012, han sorgit de creuar les dades del registre de fiances i lloguers de l'Institut Català del Sòl (Incasòl) amb altres de fiscals, com les declaracions de la renda dels propietaris.
«Es comprova si té llogada la vivenda i si consta que el llogater ha pagat l'ITP», expliquen. Amb aquesta campanya, que també forma part del pla antifrau de l'Executiu català, està previst obtenir al voltant d'un milió d'euros, segons les mateixes fonts. La recaptació anual prevista per l'ITP que paguen els llogaters és d'entre set i vuit milions d'euros.
Encara que aquest impost s'havia de liquidar des dels anys 90, el cert és que molt pocs llogaters ho feien. És per això que el Govern de la Generalitat, a través de la llei d'acompanyament dels Pressupostos del 2014, va establir una nova regulació. D'aquesta manera acabava amb el complex sistema de documents timbrats i diferents trams per constituir un gravamen únic del 0,3% el 2014 i del 0,5% des d'aquest any.
El tribut s'ha de liquidar a través de l'imprès 600 de l'ATC, creat expressament, al constituir el lloguer. Encara que s'estableixi per un any, es calcula sobre tres anualitats, ja que la llei d'arrendaments urbans (LAU) fixa un mínim de tres anys per als contractes d'arrendament d'habitatge. Si la renda mensual és de 541,50 euros (la mitjana segons les dades de l'Incasòl), s'han de liquidar 97,47 euros.
DESCONEIXEMENT / Josep Maria Noguera, portaveu de l'Associació Professional de Tècnics Tributaris de Catalunya i Balears, entén que, malgrat que és un gravamen exigible, l'administració catalana hauria de portar a terme una campanya prèvia de conscienciació. «En molts casos, afegeix, no es paga per desconeixement», afirma.
Notícies relacionadesEn alguns despatxos, com Vidal Gomà, a Terrassa, han tramitat requeriments d'aquest tipus. En aquests requeriments s'insta el llogater a aportar dades per demostrar que va liquidar l'impost. En aquest cas han resolt la qüestió al proporcionar la documentació corresponent, explica Trinitat Luna, de la direcció de patrimonis i lloguers d'aquesta oficina.
Els llogaters afectats acostumen a tenir contractes que es van portar a l'Incasòl. En queden al marge un gran nombre de transaccions entre particulars que escapen a les estadístiques oficials del mercat del lloguer.
- Alerta Fernando Simón demana preparar-se per al pitjor: "Cada vegada seran més freqüents"
- 1.617 dies de suspensió de funcions Sanció de quatre anys sense sou ni feina al policia de Badalona que va robar sobres de pernil de 25 euros en un Mercadona
- El 30 de maig Jordi Vilà obre un restaurant en un hotel de luxe de la Costa Brava
- Alimentació El nutricionista Pablo Ojeda desvela la fórmula per acabar amb la inflor abdominal: "Importa més del que creus"
- Gestió hídrica a Catalunya Els embassaments catalans arriben al 80%: sense aigua regenerada ni dessalinitzada haurien estat buits un any i mig