El PIB frena sense haver guanyat encara la meitat del que ha perdut

L'economia espanyola modera el creixement al 0,8% en el tercer trimestre, davant l'1% anterior

El consum es confirma com a motor de l'avanç mentre que el sector exterior resta impuls

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

L'economia espanyola segueix creixent, però menys que abans. Quan encara no s'ha recuperat ni la meitat del que s'ha perdut entre l'esclat de la crisi i el fons al qual es va arribar en els últims mesos del 2012, el Producte Interior Brut (PIB) comença a donar les primeres mostres de moderació. I després el seguirà l'ocupació, segons reconeixen al mateix Executiu.

El producte interior brut (PIB) va créixer el 0,8% entre juliol i setembre en taxa trimestral, dues dècimes menys respecte al registrat en el trimestre anterior (1%), segons l'indicador avançat publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). En taxa anual, no obstant, l'economia espanyola encara prossegueix en acceleració. El PIB del tercer trimestre va pujar el 3,4% respecte al mateix període de l'any anterior, per sobre del 3,1% del trimestre precedent i la taxa més alta des del finals del 2007 (fa vuit anys).

L'avanç del 0,8% suposa que l'economia espanyola ha crescut durant nou trimestres de manera ininterrompuda, des del tercer trimestre del 2013. No obstant, es trenca una ratxa de millores successives que es va iniciar en el primer trimestre del 2013, després que el PIB hagués tocat fons en l'últim trimestre del 2012. Des de mitjans del 2008 fins a finals del 2012, l'economia espanyola es va desinflar el 9,7%. Des d'aleshores, a penes ha recuperat 4,12 punts del terreny perdut. Ni tan sols la meitat. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, sosté que els espanyols recuperaran el seu nivell de renda el 2017 i que només llavors es podrà afirmar amb propietat la sortida de la crisi.

CANVI DE TENDÈNCIA / A falta de conèixer el detall de les dades que l'INE publicarà el 26 de novembre, els indicadors avançats confirmen que el consum privat segueix sent el motor del creixement, al mateix temps que l'empenta del sector exterior es debilita com a conseqüència de l'auge de les importacions.

Els analistes entreveuen un canvi de tendència en el creixement de l'economia espanyola, camí d'estabilitzar-se en taxes al voltant del 0,7% que portarien a un creixement anual al voltant del 2,8% el 2016, una mica per sota de la previsió oficial del Govern, del 3%.

El secretari d'Estat d'Economia, Íñigo Fernández de Mesa, per la seva part, va ressaltar ahir que el creixement de l'economia espanyola manté «el to positiu». En declaracions a Onda Cero, va indicar que el creixement interanual posa de manifest que el PIB està «accelerant el seu ritme de creixement» i que el que és «realment positiu» és que l'economia espanyola està tenint «una velocitat de creuer per sobre del 3%», molt per sobre de les dels EUA i el Regne Unit (2,5%), Itàlia (0,7%) o França (1,2%).

En la seva opinió, el creixement del 3,3% previst per al conjunt del 2015 és «perfectament assolible» i a finals d'any Espanya serà capaç de crear 600.000 llocs de treball, i per això en dos anys n'haurà creat un milió.

CREIXEMENT MÉS SOSTENIBLE / «Com s'esperava, després dels extraordinaris ritmes dels dos trimestres anteriors, els més intensos en vuit anys, l'economia modera el seu camí expansiu», valora el servei d'estudis de Bankia. Les seves previsions apunten que «en els pròxims trimestres el PIB mantindrà ritmes pròxims al creixement potencial, al voltant del 0,7% trimestral, més sostenibles que els anteriors i compatibles amb la correcció dels tradicionals desequilibris de l'economia espanyola, sobretot el dèficit exterior».

Les estimacions de BBVA Research assenyalen que, «malgrat el dinamisme trimestral més baix, l'activitat ha tornat a trobar el seu suport en la demanda domèstica, principalment en la privada. En contrapartida, la demanda externa neta hauria drenat creixement, ja que el previsible augment de les exportacions s'hauria vist compensat pel de les importacions».

Notícies relacionades

DEMANDA INTERNA / Des de principis del 2014, la demanda interna va agafar el testimoni del motor de l'economia que va estar portant el sector exterior els sis anys anteriors, mentre el consum i la inversió interior es desplomaven.

En el tercer trimestre, les vendes del comerç minorista van créixer el 3,1% respecte al mateix període del 2014, tres dècimes més que en el trimestre anterior i el ritme més alt des de l'arrencada del 2007. Sobretot, estan creixent les vendes de productes relacionats amb l'equipament de la llar.

Temes:

Crisi Consum PIB