SISTEMA BANCARI

CaixaBank elimina el 94% de les clàusules terra per a les hipoteques

L'entitat les suprimeix en 188.000 contractes, d'un total de 200.000 hipoteques, amb un cost de 220 milions a l'any

1
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

CaixaBank ha suprimit les clàusules terra en el 94% de la cartera hipotecària que compta amb aquesta modalitat de contracte. En total s'ha eliminat la clàusula terra de 188.000 hipoteques, d'un total de 200.000, amb un cost per a l'entitat de 220 milions d'euros que ja s'ha imputat als comptes d'aquest exercici.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha explicat avui que la previsió és eliminar-les completament dins del codi de bones pràctiques assumit per l'entitat, encara que el banc ha deixat clar que no retornarà les quantitats que s'han ingressat de més en els últims anys com a conseqüència d'aquestes clàusules terra en un entorn de tipus d'interès molt baixos perquè no les consideren un cobrament "indegut". "Si hi ha una decisió judicial l'acatarem", ha dit.

Notícies relacionades

Gortázar ha explicat que les hipoteques amb clàusules terra no han sigut una modalitat comercialitzada per CaixaBank, sinó que provenen d'adquisicions d'entitats portades a terme durant la crisi, en especial de Banca Cívica, que integra dues antigues caixes d'estalvis (Cajasol i Caja Canarias) que van vendre préstecs hipotecaris amb terra.

Respecte a la guerra de les comissions, Gonzalo Gortázar ha explicat que l'entitat s'ha adaptat al decret del Govern prohibint la comissió de dos euros al client, una pràctica que va iniciar el banc que presideix Isidre Fainé i al qual es van sumar el BBVA i el Santander. "La vam deixar de cobrar aquella mateixa matinada", ha dit Gortázar, que no obstant s'ha reafirmat que els propietaris dels caixers han de ser els que fixin les condicions per l'ús d'aquest caixer. CaixaBank es troba en negociacions amb la resta del sector per analitzar com es repercuteix el cost d'ús del caixer. "Així és com funcionen països com Alemanya o com el Japó, no ens ho hem inventat nosaltres".