ELS DRETS DELS CONSUMIDORS

Bankia i set bancs més s'alien contra el cobrament de comissions

El pla pretén crear un bloc davant CaixaBank, el BBVA i el Santander

Vuit entitats financeres ultimen un pacte per no cobrar als clients

Un client treu diners d’un caixer de Bankia a Barcelona.

Un client treu diners d’un caixer de Bankia a Barcelona. / ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA

El sector financer espanyol està vivint aliances i moviments defensius inèdits. Des que CaixaBank, el Santander i el BBVA van posar en marxa la polèmica mesura de cobrar una comissió de dos euros als no clients per treure diners dels seus caixers, el malestar s'ha apoderat de la resta d'entitats financeres. Les xarxes d'aquests tres bancs són les més denses a Espanya, de manera que els seus clients tenen més opcions de trobar un caixer de la seva entitat a qualsevol part del territori. Aquesta idea és la que ha fet que un grup de vuit entitats financeres negociïn una aliança defensiva perquè tots els clients d'aquests bancs implicats puguin treure diners dels caixers de les vuit ensenyes sense pagar comissions, de manera que s'estalviïn el pagament dels dos euros a CaixaBank, el BBVA o el Santander.

Les vuit entitats implicades són Bankia i Banc Sabadell (sistema Servired), a més a més d'Unicaja, Ibercaja, Kutxabank, BMN, Liberbank i Abanca (Euro 6000). Les converses, segons van confirmar ahir fonts d'Euro 6000, es troben molt avançades i la intenció és que l'aliança es pugui firmar la setmana que ve. Fora d'aquest acord quedarien entitats que no compten amb xarxa de caixers a Espanya, com són ING Direct i Evo Banc.

La iniciativa ha sigut liderada per Bankia i Euro 6000, segons han confirmat fonts financeres. L'acord no implica cap mena de compromís entre els vuit bancs sobre si cobraran o no als no clients procedents de CaixaBank, el BBVA o el Santander per treure diners dels seus caixers.

DEFENSA DEL CLIENT / Fonts de l'aliança van explicar ahir que l'esperit de l'acord és «defensar els nostres clients davant d'una posició hegemònica de tres bancs», però que hi ha plena llibertat d'actuació comercial entre els socis per cobrar o no cobrar a clients de bancs que es queden al marge de l'acord. «Creiem que amb aquesta aliança els nostres clients queden coberts amb caixers a tot el territori espanyol», van afirmar ahir les mateixes fonts, que van assenyalar que la xarxa d'aquestes entitats suposa el 37% dels caixers espanyols.

El cobrament de dos euros de comissió per als no clients s'ha convertit en una mesura polèmica entre els usuaris, però també en el sector financer des que el mes de març passat CaixaBank va obrir la veda a l'anunciar la mesura. Abans de l'estiu es van apuntar al carro el Santander i el BBVA.

L'argument que utilitzen aquestes entitats és que la inversió que fan en la instal·lació dels caixers i en el seu manteniment reverteix en els clients de bancs que no destinen recursos a les seves xarxes, com ING o Evo Banc, cosa que consideren una competència deslleial. Darrere d'aquesta decisió s'ha de buscar també la forta competència que hi ha en el sector per la caiguda del negoci i dels marges.

El debat implica diferents punts de vista. Fins ara, si un usuari de targeta treia diners d'un caixer aliè a la seva xarxa, l'emissor de la targeta cobrava una comissió. Ara, a més d'aquesta comissió que se seguirà cobrant, CaixaBank, el BBVA i el Santander començaran a cobrar per utilitzar els seus caixers a qualsevol usuari que no en sigui client.

Notícies relacionades

QUEIXES D'USUARIS / Diverses associacions d'usuaris han demanat que el Banc d'Espanya posi fi a aquestes comissions, però, no obstant, el supervisor financer no hi ha posat límits de moment, tot i que ha deixat entreveure que no és una mesura del seu gust. Des del Ministeri d'Economia s'ha instat el sector financer a limitar les quanties de les comissions als clients, però sense concretar si es prendrien mesures.

Qui sí que ha mogut fitxa ha sigut Adicae, que ha portat el Banc d'Espanya davant el Banc Central Europeu per la seva «inoperància» davant la doble comissió per treure diners en caixers, alhora que ha denunciat CaixaBank perquè torni les quantitats que des del març cobra per aquest concepte. L'associació ha entregat davant el supervisor 350.000 firmes contra el doble càrrec en caixers que ha recopilat a través de la plataforma Change.org per aconseguir que es prohibeixi aquesta doble comissió.

Temes:

Bancs Bankia