Facua denuncia davant el Banc d'Espanya la doble comissió per treure diners als caixers

Els usuaris que no siguin clients del Santander, BBVA i La Caixa pagaran dues vegades el servei, adverteix l'associació

2
Es llegeix en minuts

L'associació de consumidors Facua ha remès aquest dijous una denúncia al Banc d'Espanya en què li demana que actuï sense més dilació davant la doble comissió per treure diners en caixers i apliqui sancions econòmiques per aquesta il·legalitat. El Santander acaba d'anunciar que se suma a CaixaBank i a BBVA i també aplicarà aquesta comissió als clients d'altres entitats que utilitzin els seus caixers en el quart trimestre de l'any. L'import serà d'uns 2 euros, segons va anunciar aquest dijous el conseller delegat de l'entitat bancària, José Antonio Álvarez.

Facua ha criticat la "passivitat" del Banc d'Espanya sobre aquest assumpte i li exigeix que exerceixi la seva tasca de regulador i prengui mesures per garantir que els usuaris no paguin dues comissions pel mateix servei.

Fins ara eren les mateixes entitats emissores de les targetes les que imposaven aquesta mena de comissions als usuaris --d'entre 0,65 i 1,50 euros-- per treure diners en caixers automàtics que no fossin del mateix banc. De la quantitat que cobraven en diferien una petita part a l'entitat des de la qual es feia la retirada d'efectiu.

COBRAR DUES VEGADES PEL MATEIX SERVEI

Si aquesta comissió es manté, els usuaris que no siguin clients del Santander, BBVA i La Caixa pagaran dues vegades pel mateix servei, el de la provisió d'efectiu, adverteix l'associació.

Facua recorda que, encara que les quanties de les comissions bancàries són lliures, han de respondre a serveis efectivament prestats i en aquest cas s'està cobrant dues vegades pel mateix servei, fet que, al seu parer, suposa una il·legalitat. L'associació ha instat els usuaris afectats a reclamar la devolució d'aquesta comissió, perquè no han de pagar dues vegades pel mateix servei.

Notícies relacionades

En la seva denúncia, l'associació recorda que l'article 12 del reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència, indica que "els beneficiaris de les operacions de pagament en què les taxes d'intercanvi han quedat limitades (...) no podran exigir a l'ordenant el pagament de despeses o quotes addicionals per la utilització de la targeta de dèbit o de crèdit".

AFECTATS ELS TURISTES DE LA UE

Com que la doble comissió també pot afectar usuaris d'altres països de la UE que visitin Espanya, l'associació al·ludeix en la seva denúncia al reglament 924/2009, del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de setembre del 2009, relatiu als pagaments transfronterers a la Comunitat. En el seu article 3,1, aquesta norma assenyala que "les comissions cobrades per un proveïdor de serveis de pagament a un usuari d'aquests serveis en relació amb pagaments transfronterers fins a un import màxim de 50.000 euros seran iguals que les comissions cobrades per aquest proveïdor de serveis als usuaris de serveis de pagament en relació amb pagaments nacionals equivalents de la mateixa quantia i en la mateixa moneda".

Temes:

FACUA