EDUCACIÓ

Barcelona guanyarà 647 places d’escola bressol pública fins al 2027

Del 3 al 16 de maig es portaran a terme les sol·licituds de preinscripció a la web municipal

L’ajuntament planifica cinc centres nous de 0 a 3 anys i l’ampliació de capacitat de dos de ja existents. L’increment es repartirà per set dels deu districtes de la ciutat. 

Barcelona guanyarà 647 places d’escola bressol pública fins al 2027

meritxell m. pauné

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La xarxa municipal d’escoles bressol de Barcelona creixerà en 647 places durant aquest mandat polític al crear-se cinc noves escoles de 0 a 3 anys i ampliar-se’n dos de ja existents. L’increment de places podrà mantenir el calendari previst després de l’aprovació aquest dijous del Pressupost 2024 de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant una moció de confiança.

L’alcalde Jaume Collboni (PSC) ho va avançar a EL PERIÓDICO en una entrevista i el seu govern va detallar la lletra petita d’aquesta ampliació, amb la qual la xarxa passarà de 103 a 108 escoles bressol entre el 2023 i el 2027. La capacitat s’incrementarà de les 8.588 a les 9.235 places en els mateixos quatre anys, repartides per set dels 10 districtes.

L’actual curs 2023, de fet, aglutina la meitat de l’increment, amb l’estrena de l’Escola Bressol Municipal (EMB) Can Rosés a les Corts, de 91 places, i l’EBM Teixonera a Horta-Guinardó, amb 104 més. A més, les EBM Torre del Rellotge (Nou Barris) i EBM Pere Calafell (Sant Martí) han incorporat 72 i 36 places noves respectivament. Així, en l’actualitat Barcelona escolaritza ja 8.891 menors de tres anys en 105 centres municipals habilitats per a preinscripcions del curs vinent. Els següents tres cursos obriran tres escoles bressol i una quarta s’ampliarà. Es tracta de les noves EBM Casernes (Sant Andreu), EBM Sagrada Família (Eixample) i EBM Can Carreras (Nou Barris), amb 104 places cada una. L’EBM La Mar de la Barceloneta (Ciutat Vella) incorporarà 32 places extres. En total, les quatre actuacions suposen un increment de 344 places.

"És una mesura progressista per avançar cap a una Barcelona més justa, més igualitària i més feminista", defensa el Govern municipal de Barcelona. L’aposta, afegeix, afavoreix les famílies "i en especial les dones, que són les que encara avui assumeixen més responsabilitat en la cura dels nadons". La presentació de la sol·licitud de preinscripció a les escoles bressol municipals de Barcelona del curs 2024-2025 es farà de manera telemàtica del 3 al 16 de maig, tots dos inclosos, a través del portal de tràmits municipal.

Per a situacions excepcionals, les famílies que no puguin fer la presentació telemàtica es podran dirigir des del 3 de maig al telèfon de l’escola elegida en primera opció o per correu electrònic, per poder obtenir cita prèvia i fer la preinscripció presencial entre els dies esmentats. En aquest enllaç poden consultar-se totes les escoles bressol municipals de BCN.

Notícies relacionades

A partir de la sol·licitud, serà el 24 de maig quan es publicarà la llista de sol·licituds de preinscripció a la web del centre amb la puntuació provisional. Les eventuals reclamacions s’hauran de presentar de manera presencial als centres del 27 al 31 de maig. El sorteig del número de desempat serà el 5 de juny del 2024 a les 11.30 hores, a la sala d’actes de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona. El 4 de juny es publicarà la llista de sol·licituds de preinscripció a la web del centre amb la puntuació definitiva, i el 13 de juny es realitzarà la publicació a la web del centre de la llista dels nens admesos i, en el seu cas, de la llista d’espera. El termini per a matrícules serà del 14 al 21 de juny, tots dos inclosos.

Les direccions dels centres trucaran a les famílies per concertar cita. Les sol·licituds presentades després de finalitzar el període de presentació de sol·licituds, els dies 21 i 22 de maig del 2024, s’admetran fent constar que s’han presentat fora de termini.