EFECTES D'UNES MALES PRÀCTIQUES FINANCERES

Martí inicia el seu nou mandat andorrà legislant sobre BPA

El sector bancari haurà d'aportar 30 milions per al fons de reestructuració

Els EUA descarten una sanció econòmica al banc que va acusar de blanqueig de capitals

Antoni Martí, reelegit president del Govern d’Andorra.

Antoni Martí, reelegit president del Govern d’Andorra. / TONY LARA

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

El nou Govern d'Andorra, que torna a ser presidit per Antoni Martí, va prendre possessió dimecres al matí i a la tarda ja va aprovar en la seva primera reunió extraordinària el projecte de llei de reestructuració del sector bancari per superar la crisi creada a partir de l'acusació de blanqueig de capitals llançada pel Departament del Tresor dels Estats Units contra la Banca Privada d'Andorra (BPA). Aquest projecte es basa en la directiva europea i crea un fons de reestructuració d'activitats bancàries, al qual els bancs andorrans AndBank, Crèdit Andorrà, Morabanc i Banc Sabadell d'Andorra hauran d'aportar la quantitat de 30 milions d'euros en total de manera immediata.

Aquest hauria de ser l'import total del fons, basat en les normes europees, per cobrir en un període de 10 anys, però el ministre d'Economia, Jordi Cinca, va recalcar que ho hauran de fer de manera immediata perquè el problema que ha d'afrontar el fons ja  existeix en aquest mateix moment.

No és l'únic esforç que s'exigeix a la banca andorrana: el Govern també obliga a restituir en el termini d'un any tota quantitat que s'utilitzi del Fons de Garantia de Dipòsits Andorrà per a una possible liquidació de BPA.

A més a més, la nova llei fixarà l'ordre de prioritats dels responsables de pagar als dipositants, si no hi ha prou actius al banc en cas de liquidació: en primer lloc els accionistes, després el deute considerat júnior i els actius dels directius i responsables de la gestió de l'entitat.

Es crea també una Agència Estatal de Resolució d'Entitats Bancàries, que serà l'encarregada de buscar una sortida a la Banca Privada d'Andorra que podria oscil·lar des de la reordenació del banc, a partir de la creació d'una entitat pont totalment nova juntament amb un banc dolent amb els actius de dubtosa legalitat, passant per la venda global, la parcial o fins i tot la liquidació ordenada.

Cinca va recalcar, en una roda de premsa posterior a la primera reunió del nou Govern, que tot aquest procés administratiu no limitarà en cap cas el procés judicial o la reclamació de responsabilitats penals als directius que hagin incorregut en males pràctiques.

Notícies relacionades

El ministre també va considerar molt positiu l'aclariment de les autoritats nord-americanes en el sentit que la denúncia contra BPA no comporta cap sanció econòmica i va afegir que aquesta informació facilitarà que es pugui trobar un inversor o comprador per a una part de BPA.

Mentre el Govern debatia el projecte, al carrer es va viure una escena poc habitual a Andorra: una manifestació a favor de la continuïtat de BPA i crítica amb la manera com s'ha tractat aquesta crisi.