DIFICULTATS D'UNA COMPANYIA TURÍSTICA
Husa: un any en suspens
A punt de complir-se l'aniversari de la seva entrada en concurs de creditors, el grup de Gaspart ultima l'entrada de Park Street al desprendre's de més de la meitat d'hotels

Empresa en crisi 8 Joan Gaspart, en una imatge del 2013 /
Poca cosa queda del grup Husa que va arribar a gestionar en la seva millor època més d'un centenar d'hotels i negocis de restauració. Un any després de declarar-se insolvent i de desprendre's de desenes d'actius, el grup fundat per Joan Gaspart ultima l'entrada del grup anglès Park Street per garantir la seva viabilitat. La situació d'Husa és tan crítica, especialment aquests mesos d'hivern coincidents amb la temporada baixa turística, que mentre s'espera la firma de l'acord amb els inversors anglesos el jutge ha autoritzat que Lihsa, una de les empreses de la filla de Joan Gaspart, Maria, concedís un préstec d'un milió d'euros per pagar les nòmines i mantenir el funcionament de la vintena d'hotels que manté.
El préstec de Lihsa, que s'ha atorgat a canvi de la gestió de l'hotel Internacional de Barcelona, és un pedaç que li permetrà aguantar fins a la previsible injecció de capital de Park Street, que rondaria els 1,5 milions d'euros. Aquest grup anglès especialitzat en empreses amb problemes està «molt interessat» a entrar en el grup de Gaspart, expliquen fonts coneixedores del concurs, i per això l'acord podria firmar-se en un termini de dues setmanes. Responsables a Espanya de Park Street s'han reunit amb el jutge José María Fernández Seijo, titular del Jutjat Mercantil número 3 de Barcelona, per presentar la seva proposta, segons altres fonts.
Si finalment es tanca el pacte, Park Street entraria en el capital de Chain, que és la matriu que engloba el conglomerat d'empreses d'Husa, i permetria a Gaspart mantenir una participació. Els partidaris d'aquesta fórmula destaquen que el grup anglès veu viabilitat al conjunt del que queda d'Husa, cosa que «evitaria haver de vendre les engrunes per separat».
En els pròxims dies s'haurà de resoldre l'entrega de l'hotel Illa, propietat de la família Sanahuja i sobre la qual es va paralitzar un desnonament. El termini s'acaba aquest mes i encara no s'ha aprovat quina cadena n'assumirà la gestió en lloc d'Husa (entre els candidats, hi havia NH i Marriott). Un dels punts per determinar és si se subrogarà la vintena de treballadors afectats per un expedient de regulació d'ocupació (ERO).
Un forat de 153 milions
Notícies relacionadesA finals de mes es preveu que el jutge ja hagi resolt les impugnacions a l'informe concursal, i després començarà la fase de conveni. En aquesta fase es negociarà una proposta amb els creditors per a la viabilitat de l'empresa, que inclourà necessàriament una important quitació. L'informe provisional dels administradors concursals va determinar uns actius de 68,5 milions d'euros i un passiu de 221,83 milions, cosa que aboca un forat patrimonial de 153 milions. Hisenda i la Seguretat Social concentren el 40% del deute, la resta es reparteix entre més de 3.000 creditors.
Dimecres que ve es complirà un any de la declaració del concurs de creditors Hostelería Unida. Després d'aquesta, van anar caient altres companyies del grup, fins a sumar nou concursades. Els hotels de Brussel·les estan en preconcurs. En l'últim any, Husa ha deixat de gestionar desenes d'hotels, inclòs el Palace (antic Ritz) de Barcelona i el Chamartín de Madrid. D'altres, com l'Arenas i el Tres Torres de Barcelona i diversos d'andorrans, van passar a Atiram, empresa de la família Gaspart.
- Partit Popular Toni Nadal, al Congrés del PP: «A Mallorca parlem català, no mallorquí»
- Polèmica L’alcaldessa de Palafrugell nega que s’hagi prohibit als grups d’havaneres afegir-se al públic si canta ‘El meu avi’
- Comerç La FNAC d’El Triangle s’acomiada avui amb grans rebaixes
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Apunt Una vergonya absoluta