FINANÇAMENT DE L'ECONOMIA ESPANYOLA

Diners regalats

Per primer cop, els inversors estan disposats a pagar, en lloc de cobrar, per tenir els diners refugiats en lletres del Tresor espanyol

1
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ
MADRID

El gener del 2012, mentre l'economia espanyola semblava avançar de forma inexorable cap a una intervenció que finalment no es va produir, Alemanya provocava l'enveja de tots els socis europeus amb uns tipus d'interès del seu deute públic que, per primera vegada en la història, eren negatius.

Mentre el Tresor espanyol havia de pagar l'1,330% per col·locar lletres a tres mesos, els inversors estaven disposats a regalar diners a Alemanya per comprar el seu deute. Per primera vegada en la història, els inversors pagaven al Tresor germànic (amb un tipus d'interès del 0,0122%), i no al revés, per tenir els seus diners a bon refugi.

El fet, inèdit, es va interpretar  llavors com a mostra de la credibilitat i confiança dels inversors en l'economia germànica enmig de la crisi de deute públic en què ­xipollejava la zona euro.

Ni llavors, ni encara menys el juliol d'aquell mateix any (la prima de risc espanyola va superar els 500 punts bàsics i el país es va situar al límit del precipici de la intervenció), es podia entreveure que Espanya es veuria en aquesta mateixa situació.

Després de diversos mesos amb tipus d'interès en l'entorn del 0%, les lletres del Tresor a tres mesos van arribar a situar-se ahir en terreny negatiu en el mercat secundari, a l'intercanviar-se a un tipus al voltant del -0,020%, per primera vegada en la història. La setmana que ve el Govern celebrarà una emissió de lletres a 3 i 9 mesos i el tipus d'interès podria situar-se en xifres negatives també al mercat primari, com va passar a Alemanya el gener del 2012.

La palanca del BCE

Notícies relacionades

A tot Europa, els tipus d'interès es troben en nivells inusualment baixos, influïts per l'anunci del Banc Central Europeu de mantenir el preu del diner en mínims el temps que calgui per avivar la recuperació i evitar la deflació. Sobre aquest entorn europeu se superposa la creixent confiança que desperta la reactivació de l'economia espanyola.

Tot plegat està permetent al Tresor espanyol finançar-se a un millor preu i produir estalvis milionaris. Aprofitant l'onada, el Tresor ja ha cobert des de començament d'any més del 80% de la seva necessitat de finançament a mitjà i llarg termini de tot l'any.