ELS MERCATS L'Ibex

Velocitat de reacció

1
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

En física, la velocitat de reacció és la quantitat de substància que es transforma per efecte de les condicions de l'entorn, un canvi mesurat en funció del volum i el temps transcorregut. Depèn molt, per tant, de quina substància sigui i a quines condicions s'enfronti. El ferro, per exemple, pot trigar anys a oxidar-se, mentre que si s'aplica foc al gas butà crema en menys d'un segon.

Prenguem els mercats com a substància i la forta caiguda trimestral de l'economia nord-americana donada a conèixer dimecres com a circumstància. Va tenir un efecte immediat a les borses europees, que van registrar fortes caigudes. En canvi, a les dels Estats Units la dada va ser acollida amb pujades. Ahir, però, l'efecte no va ser tan evident.

Notícies relacionades

Els experts estimen que el retrocés de l'economia nord-americana va ser puntual i va ser degut al temporal que va patir el país. El president de la Reserva Federal de Sant Louis va semblar ahir confirmar-ho a l'apuntar que la Fed segueix desitjant apujar els tipus d'interès el primer trimestre del 2015: la caiguda trimestral no ha canviat els seus plans d'anar retirant estímuls per a la recuperació.

El seu pronunciament va ser ben rebut a Europa. En canvi, Wall Street va obrir amb caigudes, malgrat que la dada setmanal de l'atur als EUA va estar en línia amb la que s'esperava. Els números vermells a l'altre costat de l'Atlàntic van frenar les borses europees i l'Ibex 35 només va poder pujar el 0,2%, fins als 10.989 punts, tot i que va tancar una ratxa de quatre sessions a la baixa. La prima de risc es va acostar als 140 punts bàsics.