Canvis en una gran entitat financera

La Caixa es converteix en fundació i fitxa Solana, Slim i Alierta

La fundació estarà supervisada pel Banc d'Espanya i pel Ministeri d'Economia

La caixa d'estalvis deixarà d'existir i traspassarà la participació del 60,5% de CaixaBank a Criteria

Javier Solana 3 L’exsecretari general de l’OTAN fitxa com a patró independent juntament amb Salvador Alemany i Jaume Lanaspa

Javier Solana 3 L’exsecretari general de l’OTAN fitxa com a patró independent juntament amb Salvador Alemany i Jaume Lanaspa

3
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU
BARCELONA

El consell d'administració de La Caixa va sentenciar ahir la desaparició de la històrica caixa d'estalvis, fruit de la fusió de la Caixa de Pensions i La Caixa de Barcelona. L'entitat va aprovar ahir iniciar el procés de transformació de la caixa en fundació bancària, una decisió que ha de ratificar l'assemblea general de La Caixa, màxim òrgan de poder, el pròxim 22 de maig. Aquesta metamorfosi suposa una obligació per a totes les caixes d'estalvis que controlen un banc, segons va decidir el Ministeri d'Economia que dirigeix Luis de Guindos, amb l'ànim de millorar la governança d'aquestes entitats després de la debacle del sector a ­Espanya que va provocar la necessitat d'un rescat bancari des de Brus­sel·les.

D'aquesta manera, i donant compliment a la llei de caixes d'estalvis i fundacions bancàries del 27 de desembre del 2013, La Caixa deixarà d'existir jurídicament i es convertirà en una fundació que estarà presidida per Isidre Fainé i comptarà amb un patronat format per 15 membres, inclòs ell mateix. La fundació bancària exercirà directament l'activitat d'Obra Social que fins ara portava a terme la Fundació La Caixa, que es liquidarà.

A més a més, la fundació, que estarà supervisada per Economia a través del Banc d'Espanya, controlarà el 100% de Criteria, a la qual traspassarà el 60,5% de CaixaBank, el banc cotitzat de La Caixa. També es mantindran en l'òrbita de Criteria totes les participacions en entitats financeres, així com les inversions a Repsol i Telefónica. Depenent també de Criteria estarà la resta de la cartera industrial, formada per Abertis, Gas Natural, Agbar, Saba i el negoci immobiliari.

LLIMAR ASPECTES POLÈMICS/ La trami­tació de la llei de caixes va permetre que en la seva negociació es llimessin alguns aspectes polèmics. El text era molt estricte en el règim d'incompatibilitats entre els membres del patronat de la fundació bancària i el banc controlat per aquesta, com a imposició de la Comissió Europea en el marc del rescat financer.

Finalment, el text que es va aprovar permet un període transitori fins al juny del 2016 durant el qual el president del banc podrà ser el mateix que el de la fundació, càrrecs que en el cas de La Caixa exercirà Isidre Fainé. Aquesta qüestió ha permès que els canvis a la cúpula del grup La Caixa siguin mínims. Així, Criteria seguirà presidida per Fainé, mentre que Juan María Nin mantindrà la vicepresidència. Aquest últim és conseller delegat de CaixaBank i es ­queda fora del patronat de la fundació.

Ahir es va conèixer la composició d'aquesta fundació, en què s'incorporaran com a pesos pesants el magnat financer mexicà Carlos Slim, una de les fortunes més grans del món, amb el qual La Caixa manté negocis a l'Amèrica Llatina; el president de Telefónica, César Alierta; i l'exsecretari general de l'OTAN i responsable d'exteriors de la UE, Javier Solana.

Entre els membres designats, pendents de ratificació per l'assemblea, figuren Jaime Lanaspa, home de confiança de Fainé i responsable durant anys de l'Obra Social; i el president d'Abertis, Salvador Alemany, home històric en el grup de participades de La Caixa. Es completa amb les propostes de persones vinculades a l'òrbita de La Caixa i que ja figuren en la seva majoria al consell: Josefina Castellví (actual presidenta de la comissió de control), Francesc Homs (conseller i president d'Ineo Corporate, exRoca Junyent Consultors), Maria Teresa Bassons Boncompte (consellera), Javier Godó (Grupo Godó i conseller), Juan José López Burniol (notari i conseller) i Alejandro García Bragado (secretari del consell i advocat).

Notícies relacionades

ENTITATS FUNDADORES / Queden per decidir els representants en el patronat a proposta de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País -com a entitat fundadora, en un càrrec rotatori cada dos anys per ordre d'antiguitat-, i dos més designats per Càritas i Creu Roja, respectivament -com a entitats representatives d'interessos col·lectius-, així com el càrrec de director general.

Fainé va afirmar ahir que aquesta transformació «permetrà mantenir, enfortir i desenvolupar els nostres tres àmbits d'actuació fonamentals: el financer, l'empresarial i, especialment, el social, la nostra raó de ser».