Porfirio González, Fundador de Fotoprix

Del rodet al 'fotollibre'

El creador de l'imperi del revelat s'ha reinventat per adaptar-se a la mandra dels consumidors, que encarreguen un nombre reduït de còpies de les fotos digitals que fan

2
Es llegeix en minuts
MANEL TORREJÓN
BARCELONA

Porfirio González (61 anys) va saber reinventar-se en la crisi immobiliària de començament dels anys 80. Va passar de vendre terrenys i torres a fer revelat fotogràfic, amb un primer establiment al carrer del Consell de Cent, a la cruïlla amb Balmes, a Barcelona.

La falta de saber l’ofici la va suplir de sobres amb molta ambició comercial:«Vaig apostar per tècniques que havia fet servir amb èxit en el món del totxo, com ara la bustiada de fullets amb vals de descompte del 40%. Oferia preus molt baixos sense per això sacrificar la qualitat».El secret era aconseguir uns grans volums en un negoci que González definia llavors com«el pernil»de la fotografia:«El revelat era el que donava més marges. A més a més, jo no tenia prou preparació per vendre equip».Es van formar cues i va néixer la cadena Fotoprix, que es va convertir en un referent del mercat… fins que va irrompre la fotografia digital. Llavors González va haver de tornar a reinventar-se.

El model de negoci que tant èxit li havia donat tenia data de caducitat. Els últims tres anys, calcula González, han tancat 3.000 dels 7.000 establiments de fotografia del país. A les botigues hi continuen arribant rodets, però se’ls presumeix una vida curta. Així que González s’ha reinventat com a impressor –amb el suport de la central, les botigues fan targetes, catàlegs, revistes, calendaris, punts de llibre...– i s’ha apuntat al marxandatge personal:«Imprimeixi el seu fill a la tassa on pren el cafè cada matí».Molts encàrrecs es fan per internet, a la pàgina web de Fotoprix, i el consumidor s’acosta a recollir-lo a la botiga més pròxima.

Pel que fa a la manera de créixer, amb la crisi la franquícia sembla cara, així que González ha suavitzat el concepte amb una nova figura,«l’establiment associat»,que es beneficia de la força de compres de la central sense necessitat de canviar el nom ni la decoració de l’establiment. El 2009 se’n van obrir 15, que se sumen a les 150 pròpies i a les 100 franquiciades.

Notícies relacionades

Pel que fa a la còpia de tota la vida, no passa per un moment gaire bo, perquè molta gent es conforma a guardar les fotos digitals a l’ordinador. Per animar els més mandrosos, Fotoprix ven un producte que ja comença a enlairar-se: l’àlbum en paper fet a través d’un programa informàtic d’edició, que fa anar el dependent o el client des de casa seva. González, que és conscient que qui bateja una cosa la fa seva, llança els quatre vents la marca registradaFotollibre.«Hem estat els únics a fer grans campanyes de publicitat. Abans, els fotògrafs dels casament i els laboratoris en dèiem àlbum digital»,explica.

Es fan més fotos que mai, però la instantaneïtat de la foto digital treu sentit a l’ànsia de qui portava un negatiu a revelar. «El gruix de vendes es fa amb desenes de serveis o productes, no amb dos o tres, com abans».