ENTREVISTA // Rosa Remolà, PRESIDENTA DEL COL.LEGI D'APARELLADORS DE BARCELONA

Rosa Remolà: "El promotor mitjà i el petit ho passaran malament"

3
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

EDAT NASCUDA A TERRASSA EL 1960.

PROFESSIÓ ARQUITECTA TÈCNICA I AGENT DE LA PROPIETAT IMMOBILIÀRIA.

CÀRRECS PÚBLICS DURANT 12 ANYS HA ESTAT MEMBRE DE LA DELEGACIÓ DEL VALLÈS OCCIDENTAL DEL COL.LEGI D'APARELLADORS DE BARCELONA.

Els aparelladors i arquitectes tècnics intervenen en totes les obres que s'executen al país i són un dels millors baròmetres de l'activitat del ram de la construcció. Rosa Remolà assumeix el càrrec de presidenta del Col.legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona en un moment de canvi.

--¿Estem assistint realment al final de l'època d'expansió de la construcció de vivendes?

-- No hi ha dubte que és un canvi de cicle. Es frena l'increment de l'activitat. El Codi Tècnic de l'Edificació ha emmascarat la situació perquè ha forçat la presentació de visats d'obra nova. Temem que tornarà a baixar i que ho farà molt. La consellera de Treball, Mar Serna, en discrepa perquè considera que la inversió en obra pública absorbirà la baixada de l'activitat residencial. Però aquesta activitat ocupa una part molt més gran dels nostres associats i de l'ocupació en el sector de la construcció.

-- ¿Quins poden ser els més perjudicats?

-- Es deixarà de començar obra nova. I per això els professionals dedicats a la direcció d'obra ho poden passar realment malament, tot i que, en el cas dels aparelladors, gràcies a la seva amplitud de funcions, poden reconduir-se. No tinc por per la professió. Però pel sector, sí. Ja em parlen de baixes de preus del 30% en compres de terrenys. Qui tindrà el problema important serà el promotor mitjà i petit, aquell que té un compromís molt concret que ha de complir obligatòriament. Molts tenen la seva promoció en permuta: fan els pisos en un terreny a canvi de donar al seu propietari una de les vivendes. I ara es veuran obligats a fer equilibris per aixecar les promocions. Els petits promotors no tenen marge de maniobra.

--¿Per què?

--El que ha fet la permuta té un greu problema en temps de dificultats per vendre, perquè el seu compromís està firmat i té uns terminis d'entrega. Potser començarem a veure edificis inacabats per tot arreu, en què el constructor només acabarà la planta compromesa en la permuta i de la resta de l'edifici només en farà la façana i les parets i ben poca cosa més.

--¿Les noves lleis de vivenda poden millorar aquesta situació?

--El pla català preveu la construcció de moltes vivendes de protecció oficial. Durant molts anys gairebé no se n'ha fet cap. A ningú li ha convingut. Pocs ajuntaments en feien, perquè els sortia més a compte dedicar el sòl a altres coses. Ara passa que tots en reclamen davant la gran demanda de vivenda insatisfeta que hi ha a causa dels elevats preus. Les noves lleis preveuen molta construcció de vivenda pública, tant de lloguer com de venda. I això al petit promotor li farà realment molt de mal, perquè no es pot sumar a aquesta activitat, ja que en molts casos s'edificarà en terrenys municipals i ho faran o els mateixos municipis o el gran promotor. Suposo que hi haurà molta neteja al sector. Fins ara era molt fàcil invertir en construcció, i ara hauran d'anar a un altre costat. És positiu que hi hagi tanta VPO, però s'ha de fer d'una forma programada.

--¿Canviaria alguna cosa de la futura llei?

-- La llei de dret a la vivenda preveu més sancions per defectes en les obres i nosaltres volem que s'ampliïn les nostres assegurances per poder afrontar aquest règim sancionador. Hem d'informar molt més el col.legiat del que l'espera si no compleix o s'ho salta per quedar bé amb el client.

Notícies relacionades

--¿És fàcil que una dona presideixi un col.legi format majoritàriament per homes?

-- Un 30% dels aparelladors en exercici són dones, però a la universitat ja estan al 50%. Dels 52 col.legis professionals espanyols, jo sóc la tercera presidenta. Les altres dues són de Castella-la Manxa. És una novetat que el presideixi una dona. Primer ho veia com una limitació. A l'hora de la veritat no ho ha estat perquè he notat un respecte especial i m'és més fàcil negociar.