Districte 7, Horta-Guinardó
El Carmel té a punt el seu primer ascensor funicular
L'elevador de pendent del carrer de l'Alguer pot transportar 10 persones, salva un desnivell de 30 metres i funcionarà dia i nit
Elimina barreres per accedir al CAP i a la biblioteca
Carregar la compra, passejar un nen en cotxet o desplaçar-se en una cadira de rodes no és fàcil quan a les dificultats de l'entorn urbà s'hi sumen els desnivells. El barri del Carmel sap molt bé què significa viure costa amunt i costa avall. Per això, la instal·lació d'unes escales mecàniques o d'un ascensor es viu com un gran esdeveniment social. El 23 d'octubre es posarà en marxa el primer ascensor inclinat que instal·la l'Ajuntament de Barcelona i servirà per salvar el desnivell que separa els carrers de Murtra i de Santuari, com faria un funicular, i facilitar l'accés a dos equipaments molt concorreguts: el CAP i la biblioteca Juan Marsé.
On abans hi havia un pendent ple de males herbes i unes desgastades i interminables escales en zig-zag, ara hi ha un gran aparell envidriat amb un entorn que està condicionat amb rampes i escales de nova construcció. «M'anirà fenomenal. Visc al carrer de Calderón de la Barca però la meva família viu al carrer de Santuari. A més a més, serà genial per portar sense problemes el nen en cotxet», diu Marina Pardo mentre s'acosta per apreciar, a través dels vidres i amb el seu nét agafat de la mà, els detalls de l'ascensor.
L'aparell farà un recorregut tant de pujada com de baixada de 60 metres per salvar un desnivell de 30, té una capacitat per a 10 persones i està equipat amb aire condicionat. La seva instal·lació ha costat dos milions d'euros.
CONNEXIÓ CLAU / En un dels extrems, al carrer de Murtra, hi ha el CAP del Carmel, que la setmana passada va inaugurar la seva ampliació, i la biblioteca Juan Marsé. Un matí qualsevol, la zona és un vaivé de veïns, molts d'ells jubilats i amb el bastó a la mà. L'ascensor facilitarà l'accés als dos equipaments, en especial a les persones amb problemes de mobilitat.
A l'altre extrem, l'aparell acaba el seu recorregut al carrer de Santuari, per on circulen els dos principals autobusos que connecten el barri amb el centre de la ciutat, el 28 i el 96. «La veritat és que el trajecte estava fatal. Ara hem de fer bastanta volta, però amb l'ascensor escurçarem camí», assegura Montse García al costat de la seva mare, que empeny el carret de la compra per les pujades del barri del Carmel.
L'ascensor compta amb tres parades intermèdies opcionals que tenen per objectiu facilitar l'accés als veïns amb vivendes construïdes al desnivell que salva. «Estem molt emocionats per la posada en funcionament perquè ja estem farts de pujar i baixar escales. A més a més, aquest tram és molt enutjós per a les persones grans», explica Rebeca Silva, que fa set anys que viu en una d'aquestes cases. Cada edifici disposa ara d'una rampa per arribar fins a la porta de l'ascensor i, a més a més, entre les passarel·les hi ha unes petites terrasses amb cadires i arbres des d'on es pot disfrutar d'unes vistes espectaculars de la ciutat.
24 HORES EN MARXA / A diferència del que passa amb les escales mecàniques que estan instal·lades en altres punts del barri, l'ascensor inclinat funcionarà dia i nit. Per garantir la seguretat dels passatgers, està dotat de càmeres de vigilància i la cabina incorpora un intèrfon per comunicar-se amb el sistema permanent de rescat de 24 hores en cas que es produís una emergència.
La instal·lació de l'ascensor no és pas un projecte aïllat, sinó que forma part de la transformació de la zona del barri del Carmel delimitada pels carrers de l'Alguer, Murtra i Santuari, que concentra un total de vuit intervencions urbanístiques amb una inversió global que supera els set milions d'euros. L'objectiu és millorar l'accessibilitat en aquest tram del barri ple de desnivells i remodelar l'espai urbà.
Dins d'aquest projecte global s'ha millorat l'accessibilitat de la biblioteca, s'ha reurbanitzat el carrer de Murtra, s'ha incrementat la seguretat dels murs dels carrers Fastenrath i la Manxa i els de l'Alguer i Murtra. També s'ha acabat l'expropiació de la zona verda del carrer de Santuari amb el carrer de l'Alguer i s'ha habilitat provisionalment el solar del número 64 del carrer de Santuari com a aparcament lliure en superfície. A més a més, s'acaba d'inaugurar l'ampliació del CAP del barri del Carmel, una intervenció absolutament imprescindible per poder donar més serveis.
Notícies relacionadesALTRES PROJECTES / Encara que l'ascensor inclinat del carrer de l'Alguer és el primer que instal·la l'Ajuntament de Barcelona, la ciutat ja compta amb un altre aparell d'aquestes característiques promogut per la Generalitat. Aquest està situat a Ciutat Meridiana, al districte de Nou Barris, i es va posar en funcionament el 2007 per salvar els 32 metres de desnivell existents entre l'avinguda de Rasos de Peguera i el carrer de les Agudes. El consistori també està treballant en la instal·lació de dos ascensors inclinats més al carrer del Telègraf, al barri del Guinardó.
L'eliminació de barreres sense renunciar a la fesomia típica del barri del Carmel se suma a la revolució que ha suposat l'arribada del metro, una reivindicació veïnal històrica. «Tant l'ascensor com el metro faran un bon servei al barri, sobretot per a la gent gran com jo», resumeix Manuel López caminant a poc a poc amb la barra de pa sota el braç.
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers