Impacte científic i importància social

El CSIC fixa els catorze desafiaments científics fins al 2030

El Llibre Blanc presenta la reflexió de l’entitat sobre les temàtiques estratègiques seleccionades

El CSIC fixa els catorze desafiaments científics fins al 2030
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha llançat 14 temàtiques estratègiques per coordinar equips d’investigació punters i multidisciplinaris que ampliïn les fronteres del coneixement en àrees com l’origen de la vida, la composició de la matèria, l’exploració de l’espai, el funcionament del cervell, la transició energètica, la societat global i l’impacte del canvi global, entre d’altres, segons informa Europa Press.

Aquestes temàtiques funcionaran com a grans equips d’investigació per potenciar la sinergia entre àrees del coneixement que aconsegueixin objectius a llarg termini. Els continguts de les 14 temàtiques es reuneixen en el ‘Llibre Blanc Desafiaments Científics CSIC 2030’, que es presentarà aquest dimecres 24 de febrer en una jornada telemàtica en el CSIC que es retransmetrà a través de Youtube.

Les noves temàtiques estratègiques han sigut impulsades des de la Vicepresidència d’Investigació Científica i Tècnica del CSIC, i durant l’últim any ha suposat un gran esforç col·laboratiu de més de 1.100 investigadors pertanyents a 112 centres del CSIC, així com col·laboradors externs d’altres Organismes Públics d’Investigació (OPI) i Universitats, que han contribuït activament a identificar aquests reptes per als pròxims anys, així com la seva evolució a l’horitzó 2030.

El ‘Llibre Blanc Desafiaments Científics CSIC 2030’ presenta la reflexió plantejada des del CSIC entorn de 14 temàtiques estratègiques escollides pel seu impacte científic i importància social.

Així, s’analitzen qüestions fonamentals que inclouen la futura exploració de l’univers, la intel·ligència artificial, la investigació dels oceans, el desenvolupament d’una energia neta, segura i eficient i la comprensió de com funciona el cervell.

El document aborda reptes complexos en àrees com la salut i les ciències socials i les temàtiques estratègiques seleccionades cobreixen tant qüestions bàsiques, com potencials aplicacions del coneixement.

«Els 14 Llibres Blancs, dissenyats com a referència per a l’elaboració de l’estratègia científica de la institució, permeten conèixer la investigació que es realitza avui dia en els centres del CSIC, i alhora proporcionen una visió global del que seran les prioritats científiques al llarg de la pròxima dècada», explica Victoria Moreno-Arribas, vicepresidenta adjunta d’Àrees Cientificotècniques del CSIC.

En cadascun dels desafiaments s’identifiquen, a més, les línies de treball que, a través de la col·laboració de diversos equips del CSIC altament complementaris i altres grups associats, ampliaran les fronteres del coneixement i plantejaran solucions a grans desafiaments globals.

Notícies relacionades

En aquesta jornada es presentarà el treball realitzat als 14 Llibres Blancs, així com els diferents desafiaments científics que comprenen, i s’emfatitzaran les accions de cooperació i convergència expressades en aquest procés de debat entre els diferents grups, centres i instituts de les tres àrees globals del CSIC: Vida, Matèria i Societat.

‘El Llibre Blanc CSIC 2030’, juntament amb altres instruments consolidats durant el Pla d’Acció 2021, com les Plataformes Temàtiques Interdisciplinàries (PTI), situen el CSIC en una posició rellevant per definir les noves accions del Pla Estratègic CSIC 2025, impulsar l’impacte científic liderant noves accions i iniciatives en el marc de les mesures de Pla de Recuperació, i consolidar el seu compromís social.