Estudi científic
Catalunya va ser l’últim paradís europeu dels dinosaures carnívors just abans de la seva extinció
L’anàlisi d’un jaciment al Pallars Jussà troba fins a quatre espècies diferents de depredadors prehistòrics, inclosa una que fins ara només s’havia trobat a la Xina
Descoberta una nova espècie de dinosaure que va viure al Pirineu fa 70 milions d’anys

Recreación artística de un Dromeosáurido (sauro corredor). /
Fa uns 66 milions d’anys, que es diu aviat, Catalunya era un autèntic paradís per als dinosaures carnívors. Segons revela un estudi liderat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP-CERCA) i el Museu de la Conca Dellà (MCD), la regió que s’estén entre el Pirineu i les terres que ara coneixem com a Lleida va allotjar «nombrosos tipus de depredadors» de diferents mides durant l’última gran era dels dinosaures al planeta. «Els jaciments del Pirineu contenen les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa, pocs milions i fins i tot milers d’anys abans de la seva extinció global», afirmen els impulsors d’aquest estudi, encapçalat pel paleontòleg Òscar Castillo, en el qual es repassa la història d’aquests fascinants animals que van habitar aquestes terres.
«Els jaciments del Pirineu contenen les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa, pocs milions i fins i tot milers d’anys abans de la seva extinció global»
La investigació, publicada aquest dimarts a la revista ‘Cretaceous Research’, reforça la idea que aquesta regió va ser un dels últims refugis dels dinosaures a Europa. També aporta una «fotografia inèdita» sobre com era l’ecosistema en el qual vivien poc abans de la seva extinció. Una anàlisi detallada de les troballes del jaciment de Molí del Baró-1, al Pallars Jussà, ha aconseguit identificar almenys quatre tipus diferents de dinosaures carnívors que van conviure tan sols 300.000 anys abans de l’extinció global d’aquests animals prehistòrics. «És com tenir una fotografia d’un dels últims moments dels dinosaures europeus i ens ofereix una informació valuosíssima sobre la diversitat de dinosaures carnívors en aquesta zona poc abans que desapareguessin per sempre», explica Castillo.
Quatre espècies
Els fòssils trobats en aquesta zona, que majoritàriament es tracta de dents analitzades mitjançant tècniques de microscòpia electrònica, han permès identificar tres grans grups de dinosaures: velociraptorinos, dromeosaurins i troodònits. Els dos primers eren depredadors especialitzats que s’alimentaven mitjançant una tècnica coneguda com punxar i estirar, una estratègia que consistia a clavar les dents i esquinçar amb força la carn de les preses. Els velociraptorinos, malgrat la imatge hollywoodiana de Jurassic Park, eren animals més aviat petits, àgils i adaptats a la caça ràpida.
Notícies relacionadesEls troodontits, en canvi, presentaven dents amb característiques que apunten a una dieta omnívora, amb una proporció significativa de plantes. A Catalunya, aquest grup està representat pel Tamarro insperatus, una espècie descrita el 2021 al jaciment de Sant Romà d’Abella. La convivència d’espècies tan pròximes evolutivament, però amb dietes tan diferents, suggereix un ecosistema altament estructurat, on cada espècie ocupava un nínxol ecològic diferent. «Tots els dinosaures d’aquest jaciment eren de mida petita, però cadascú ocupava un nínxol diferent de l’ecosistema, per la qual cosa creiem que hi havia poca competència entre ells», explica Bernat Vila, paleontòleg de l’ICP-CERCA i coautor de l’estudi.
Però la troballa que més ha sorprès els investigadors és la presència d’un quart tipus de carnívor, el més petit de tots els identificats fins ara a Molí del Baró-1 i que encara no s’ha pogut classificar de forma exacta. Les seves característiques apunten a es tracta d’un petit teròpode carnívor que va pertànyer a un llinatge que es creia extint durant l’última etapa del Cretaci i la presència del qual estava pràcticament restringida a l’actual Xina. Segons expliquen els experts, es tracta d’un descobriment que obre noves preguntes sobre les connexions entre faunes de diferents continents en els últims compassos del Cretaci.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Cistitis i infeccions a l’estiu: per què el banyador mullat pot ser un risc i com evitar-ho
- Compareixença per la corrupció al PSOE Illa rebutja qualsevol vinculació amb el cas Cerdán i promet una nova llei d'alertadors per a aquest any
- MALALTIES Llum verda a l’ajuda directa per garantir cures professionals 24 hores pacients amb ELA en fase avançada
- Tribunals Un jutge ordena desnonar el pis de la Fundació Montserrat Caballé per impagament del lloguer
- Reconeixement La Unesco selecciona Barcelona com a capital mundial de l’arquitectura per al 2026