Avenç científic
La recerca d’un tractament per a una nena amb un càncer agressiu obre una bretxa d’esperança davant una malaltia minoritària
Diversos centres de recerca de Barcelona col·laboren per estudiar el cas d’una nena que va superar un tumor maligne al ronyó i entendre com replicar aquesta fita en altres pacients
Nens i adolescents amb càncer expliquen als sanitaris el que els preocupa: «Aquell dia, em va canviar la vida»

Los investigadores Alexandra Avgustinova, Inés Sentís y Holger Heyn. /
Quan amb prou feines tenia cinc mesos, a la petita Maria (nom fictici) li van detectar un tumor maligne al ronyó. Els metges li van dir que es tractava d’un rabdoide, un dels càncers pediàtrics més agressius i, alhora, més rars que existeixen i que a Espanya, per exemple, només sumen una dotzena de casos a l’any. Un equip de científics i metges catalans de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i l’Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) van dissenyar una immunoteràpia experimental per a aquesta nena i, després de constatar-ne l’èxit, van estudiar en detall el seu cas i van descobrir un mecanisme fins ara inèdit que podria ajudar altres nens com ella.
La seva història arrenca, com moltes d’altres, en una consulta d’oncologia de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Poc després que es confirmés el seu diagnòstic, els metges van realitzar una cirurgia per extirpar el tumor,seguida de quimioteràpia i radioteràpia. Però ateses les característiques del cas, i davant la falta d’alternatives terapèutiques específiques per a aquest tipus de càncer, l’equip mèdic va decidir explorar una estratègia encara poc habitual en pacients pediàtrics i aplicar una immunoteràpia experimentaldissenyada per ajudar el sistema immunitari del mateix pacient a reconèixer i atacar millor les cèl·lules canceroses, una cosa que ja s’utilitza en diversos tumors d’adults però que poques vegades s’utilitza en nens. I va funcionar.
Va ser llavors quan un equip d’investigadors del Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG) i l’Institute for Research in Biomedicine (IRB Barcelona) va decidir estudiar a fons aquest cas per entendre les claus del seu èxit i, sobretot, esbrinar si es podien replicar. Segons relaten els especialistes encarregats d’aquest treball en un article publicat aquest dimecres a la revista ‘Annals of Oncology’, durant 12 mesos es van recollir mostres del tumor i de sang en diferents moments del tractament per estudiar, cèl·lula a cèl·lula, com reaccionava el sistema immunitari de la Maria davant la teràpia. En el procés es van utilitzar tecnologies avançades de seqüenciació genòmica i es van examinar més de 37.000 limfòcits T, és a dir, les cèl·lules encarregades d’identificar i atacar els tumors, per entendre així quines eren les més actives davant el càncer.
Anàlisi cèl·lula per cèl·lula
El cos de la Maria va reaccionar positivament des del principi. Els seus limfòcits T no només es van començar a multiplicar, sinó que van mantenir la seva activitat al llarg del temps. Les anàlisis demostren que les seves cèl·lules immunitàries no només reconeixien el tumor sinó que l’atacaven i guanyaven la batalla. El més sorprenent va ser comprovar que també en entorns de laboratori els limfòcits d’aquesta nena reproduïen exactament aquest mateix comportament davant les cèl·lules tumorals. «Aquest cas demostra que estudiar un únic pacient amb tecnologies d’alta resolució ens pot donar informació clau per avançar cap a teràpies més personalitzades, «especialment en càncers tan rars i agressius com els tumors rabdoides», afirma Alexandra Avgustinova, investigadora principal de l’IRB Barcelona i líder de l’estudi.
La immunoteràpia que va rebre la Maria es va administrar sota ús compassiu, una via excepcional que permet aplicar fàrmacs no aprovats en casos greus sense alternatives. Segons relaten els científics que van estudiar el seu cas, l’èxit de la seva teràpia també va permetre identificar una estratègia que podria ajudar altres nens amb la seva mateixa malaltia. Els experts treballen des d’ara per desenvolupar un protocol centrat a extreure els limfòcits del pacient, modificar els seus receptors perquè reconeguin millor el tumor i reintroduir-los al cos, ja entrenats, per reforçar el sistema immune amb les seves pròpies armes. «Creiem que aquest enfocament té un gran potencial per dissenyar immunoteràpies personalitzades per a nens amb tumors rars», afirma el doctor Holger Heyn, cap del grup de Genòmica de Cèl·lula Única del CNAG.
Avui, dos anys després d’aquell diagnòstic devastador, la Maria es troba en remissió completa. La seva història, a més d’un exemple de superació, s’ha convertit en una pedra angular per a la recerca en càncer infantil. Gràcies a ella, els científics disposen ara d’un mapa més detallat de com activar i potenciar el sistema immunitari davant tumors tan difícils de tractar com els rabdoides. La història de la María reforça la idea que cada pacient compta. Cada història clínica, per rara que sigui, pot aportar pistes clau per desenvolupar teràpies més eficaces. I que fins i tot davant els càncers més complexos, la medicina personalitzada basada en dades reals pot obrir noves portes a l’esperança.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Pàrquing lliure Aparcar gratis a Barcelona: aquestes són les zones sense àrea verda
- DEMANDA L’Angie, l’autora del ‘crim perfecte’, demana un milió d’euros a Netflix si emet la docusèrie sobre el seu cas
- Un cotxe surt de la via i queda penjant sobre el pont que enllaça la C-55 i la C-58, a Castellbell
- Futbol El Barça ja assumeix que no podrà jugar el Gamper al Camp Nou i s’inquieta per la seva tornada a la Champions
- Relacions entre socis Junqueras amenaça Sánchez i Illa de deixar-los sense pressupostos si no rectifiquen el finançament