lluita contra el coronavirus

El Govern no fa cap dels 139.000 tests previstos a les universitats

Catalunya va anunciar 309.000 PCR però només se n'han fet 22.000 i totes en centres d'investigació

La Complutense i la Universitat de Girona estan fent proves pel seu compte des del ms d'abril

tests-pcr

tests-pcr / daniaznar

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

El programa Orfeu de la Generalitat de Catalunya, que va prometre 309.000 proves genètiques de la Covid-19 (PCR) en universitats i centres d’investigació catalans, n’ha fet unes 22.000 a data d’avui.  Aquestes s’han dut a terme només als centres. A les universitats no els n’ha arribat cap mostra.

Els centres preveuen tancar el projecte d’aquí unes setmanes, sense acostar-se a la xifra de proves anunciada. Les universitats creuen que la seva part ja no es posarà en marxa.   

«Molt personal universitari està frustrat perquè hi volien participar», comenta Jordi García-Fernández, director del departament de Genètica de la Universitat de Barcelona. Hi ha enuig i decepció entre alguns científics voluntaris del projecte.

Llançament primerenc

La Generalitat va llançar Orfeu el 7 d’abril. El seu objectiu era que alguns centres d’investigació suplissin amb 170.000 proves (190.000 segons un document intern) la falta de PCR que hi havia als hospitals. «Ho vam escoltar a la ràdio i ens va deixar en suspens: encara no havíem ni mogut les màquines», explica Josep Samitier, director de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). 

El 28 d’abril, el Goven va anunciar una segona fase, en la qual s’arribaria a 309.000 proves, gràcies a 139.000 tests aportats per les universitats. No obstant, el projecte no va arrencar seriosament fins a l’11 de maig, segons els directors dels centres implicats. Mentre Orfeu s’armava, l’epidèmia va pujar i va baixar i Salut va equipar els hospitals amb les proves que faltaven al principi.

Dificultats logístiques

La logística d’un projecte de gran escala va fer que no s’activés quan més es necessitava. «S’havia de muntar una plataforma amb tres robots, entrenar els voluntaris, muntar un sistema informàtic...», explica Luís Serrano, director del Centre de Regulació Genòmica (CRG) i coordinador del projecte.

La logística d’un projecte de gran escala va retardar la iniciativa

Orfeu va desenvolupar un protocol per desactivar el virus quan la mostra s’inserís en el tub d’assaig i un sistema de codis de barres per traçar els tubs. Una empresa va cedir al CRG un robot que pot fer fins a 8.000 PCR al dia.

Després hi va intervenir la falta de materials. «Vam haver de comprar els reactius en una època de competició, en la qual tardaven 10 o 12 dies a arribar», explica Serrano. «No és el mateix comprar 300 tubs o 30.000», afirma Samitier. Salut va tardar a aconseguir els escovillons necessaris per prendre les mostres. 

Finalment, Salut va exigir que els hospitals validessin el sistema. Després, va tardar a tornar els tubs enviats pels centres. Per exemple, abans-d’ahir el Parc de Recerca Biomèdica havia rebut uns 5000 tubs amb mostres, dels 8.000 enviats. 

Altres models

«Ens vam comprometre a un sistema de milers de mostres diàries, però es podria haver optat per un altre model», reflexiona Armand Sánchez, vicerector d’investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador de la part universitària d’Orfeu. 

Per exemple, la Universitat de Girona es va organitzar pel seu compte i de principis d’abril que ha fet fins a 800 PCR al dia de forma manual per a l’Hospital Josep Trueta. La universitat pionera és la Complutense de Madrid, que des del 25 de març està analitzant centenars de mostres de residències cada dia, per iniciativa de l’investigador José Antonio Bautista. 

La universitat creu que la seva part del projecte ja no es posarà en marxa 

Serrano creu que aquest model és inviable si s’implica més d’un centre, perquè es necessita en tot cas muntar un sistema de logística. «Al principi no sabíem les persones que estarien afectades i crèiem necessària una estratègia de gran escala», afirma Samitier.

«A data d’avui, [les universitats] no hem fet ni una sola PCR i dubto que s’acabin posant en marxa», afirma Sánchez. Quant als centres, els directors estimen que el projecte acabi entre 2 i 4 setmanes. 

Serrano afirma que els centres han avançat la compra de reactius per 1.300.000 euros i confia que la Generalitat els reemborsi (treball i màquines són cedits gratuïtament). Les universitats no han comprat reactius. 

PCR assequibles

Notícies relacionades

D’aquesta manera, és probable que desenes de milers de proves PCR quedin sense explotar, tot i que tenen un preu baixíssim: uns 9 euros per prova, mentre en el sector privat s’estan pagant més de 100 euros, algunes subvencionades per la mateixa Generalitat. Als directors tampoc els consta que el govern català i el madrileny hagin parlat per oferir les PCR d’Orfeu a Madrid, on falten.

En el cas d’un rebrot, Orfeu es podria reactivar ràpidament, segons els responsables. Serrano ho pensa mantenir tot llest fins a l’octubre. No obstant, Salut confia que els hospitals serien suficients en aquesta eventualitat, segons Serrano.