NOTÍCIES FALSES SOBRE CORONAVIRUS

Les escoles mèdiques es personaran com a acusació particular contra Pàmies

Aquest guru de la pseudociència defensa l'MMS (similar al lleixiu) per curar el Covid-19

Els experts l'acusen d'«atemptat contra la salut pública» i d'«intrusisme professional»

zentauroepp13783930 balaguer  lleida    14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

zentauroepp13783930 balaguer lleida 14 08 2010 josep pamies en un campo de m181015201641

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Comissió Permanent del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) es personarà com a acusació particular, en la denúncia presentada davant de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, contra el guru de la pseudociència Josep Pàmies i la seva cooperativa Dolça Revolució. Aquest pagès lleidatà ha defensat l’ús de clorit sòdic (l’MMS, un compost tòxic i prohibit similar al lleixiu) per «curar el coronavirus en pocs dies». 

Per la seva banda, Pàmies ha posat una denúncia aquest dimarts als jutjats de guàrdia de Barcelona contra la consellera de Salut, Alba Vergés, i tots els col·legis mèdics catalans pel document ‘Recomanacions per a suport a les decisions de limitació d’esforç terapèutic per a pacients amb sospita de Covid-19 i insuficiència respiratòria aguda’.

L’MMS és una substància «prohibida» a Espanya i Europa per a «consum humà», recull el CGCOM en un comunicat, entitat que també recorda que l’afirmació i «actitud irresponsable» de Josep Pàmies constitueix un «atemptat contra la salut pública, un acte d’intrusisme professional i publicitat il·lícita i enganyosa que posa en risc greument la salut dels ciutadans i pacients».

Aquest guru de la pseudociència ja havia sigut denunciat en altres ocasions per «delictes contra la salut pública». La novetat d’aquesta denúncia és que ara Pàmies també és acusat d’«intrusisme professional». Segons l’article 403 de la llei orgànica 10/1995 del Codi Penal, «aquell que exercís actes propis d’una professió sense tenir el corresponent títol acadèmic expedit o reconegut a Espanya d’acord amb la legislació vigent, incorrerà en la pena de multa de 12 a 24 mesos».

El CGCOM, recull el comunicat, ja ha posat de manifest en «diverses ocasions» la seva preocupació per la proliferació de casos de pacients que han patit «greus perjudicis en la seva salut com a conseqüència de les pseudociències o pseudoteràpies». Aquest organisme ha treballat, juntament amb el Ministeri de Sanitat, per desenvolupar un marc regulatori específic per formular el Pla Nacional contra les Pseudociències i les Pseudoteràpies.

Retirada del mercat

El maig del 2010, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) va ordenar que es procedís a la retirada del mercat de tots els exemplars del producte denominat MMS i la seva prohibició per a consum humà. Algunes pàgines web encara comercialitzen aquest producte, i el presenten com una cosa dotada de «propietats terapèutiques i preventives» de malalties infeccioses, tumorals, degeneratives i fins i tot del trastorn de l’espectre autista. 

Notícies relacionades

No obstant, aquest producte mai ha sigut objecte d’avaluació i autorització prèvia a la seva comercialització. De fet, l’Aemps adverteix que l’MMS produeix «efectes adversos greus», com nàusees, diarrea o deshidratació, i d’altres de «molt greus», com ara metahemoglobinèmia i fracàs renal agut. També han sigut reportats casos de mort pel seu consum.

«Hauria de correspondre als poders públics, de l’Estat i la seva Fiscalia, actuar d’ofici davant d’aquests casos que causen gran alarma social i que no hem de consentir la comunitat científica i els col·legis professionals, sota cap concepte», conclou el CGCOM en el seu comunicat.