PER DIFONDRE NOTÍCIES FALSES SOBRE EL CORONAVIRUS

Els col·legis de metges catalans denuncien Pàmies per un delicte contra la salut pública

L'acció, anunciada per Jaume Padrós, es presentarà davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Fa setmanes que tant el pagès de Balaguer com la seva associació divulguen falsos remeis per al Covid-19

zentauroepp45641111 pamies200204183758

zentauroepp45641111 pamies200204183758 / Laura Alcalde

3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio

Els col·legis de metges catalans presentaran una denúncia davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra Josep Pàmies per difondre informacions falses sobre el Covid-19. Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona i portaveu del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, ha anunciat la decisió al·legant que tant el pagès de Balaguer com la seva associació Dolça Revolució estan cometent un delicte contra la salut pública i publicitat enganyosa al promocionar falsos tractaments per a aquesta infecció, que, ara com ara, continua sense tenir cura.

 

Ja fa setmanes que l’horticultor lleidatà, conegut per la seva defensa de tractaments pseudocientífics, va començar a promocionar a través de les seves xarxes socials una sèrie de vídeos sobre la pandèmia de coronavirus. En aquests aconsellava tractar de manera preventiva les persones amb ‘plantes medicinals’ o compostos tòxics símils al lleixiu (productes que en cap cas han demostrat efectivitat com a mètode curatiu, ni en aquest cas ni en cap altre). I, una vegada més, suggeria la ingesta de clorit sòdic, també conegut com a MMS; un compost utilitzat en la indústria com a desinfectant, prohibit per l’Agència Espanyola de Medicaments des de l’any 2010 i que, segons proposen els defensors d’aquestes pseudoteràpies, serviria per tractar des de l’autisme fins al càncer.

Ja llavors, Antoni Trilla, membre de la junta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), va qualificar d’«intolerables» aquest tipus de discursos. En declaracions a aquest diari, l’epidemiòleg va recalcar que «davant d’una crisi sanitària com la que estem vivint, l’últim que necessitem és difondre informacions falses i tendencioses». Ara, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya recrimina que «en una situació de greu crisi sanitària i de temor generalitzat causats per una malaltia per a la qual no hi ha, el Sr. Josep Pàmies, sense titulació sanitària validada ni cap coneixement mèdic, banalitza, a través de la seva web i de les xarxes socials, sobre la Covid-19».

Promoció de productes tòxics

L’entitat, que agrupa els quatre principals col·legis de metges de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, esgrimeix que la promoció de productes com l’MMS (la ingesta del qual pot provocar símptomes clínics greus, com la intoxicació) constitueix un delicte. Més sota l’agreujant d’un context de crisi sanitària i «situació d’excepcionalitat» causada per la pandèmia de coronavirus. Tant Pàmies com la seva associació, de fet, ja han sigut multats en diverses ocasions per la Conselleria de Salut. En total, ja acumulen sancions per un valor de 600.000 euros per la promoció d’aquest compost tòxic a través de ‘congressos’, tallers i xerrades.  La més recent, organitzada a Balaguer l’estiu passat contra el veto de les autoritats sanitàries. 

Notícies relacionades

Malgrat tot, en les últimes setmanes Josep Pàmies ha continuat amb la divulgació d’aquests falsos remeis a través de les seves xarxes socials. Un recent informe del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) va demanar retirar 16 vídeos en què es promocionava informació falsa sobre la Covid-19 i, entre els quals, destacaven els difosos pel pagès. Fa uns dies, Youtube va retirar aquests continguts de la seva plataforma. Però, segons denuncien els col·legis de metges catalans, aquests vídeos continuen estant disponibles a la pàgina web de l’associació vinculada a l’horticultor.

En un dels vídeos, a més, «Pàmies s’atreveix a afirmar que hi ha una solució contra el coronavirus, al mateix temps que reconeix que la venda de l’MMS està prohibida per a ús mèdic, però no com a desinfectant, fent una crida amb gesticulació clarament incitadora que la població contacti amb Dolça Revolució per obtenir el producte», recalquen des del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya. L’entitat també recrimina que s’estiguin organitzant tallers ‘online ‘per a l’elaboració casolana d’aquest compost tòxic que, a més de ser perjudicial, pot retardar la demanda d’auxili de persones malaltes.