FALÒRNIES DE COVID-19

El consum de vi no ajuda a protegir-se del coronavirus

En els últims dies han proliferat a Espanya i alguns països d'Amèrica Llatina, a través de xarxes com Twitter, missatges que ho asseguraven

undefined46828092 barcelona  barcelon s   04 02 2019    onbarcelona on barcelo200327205515

undefined46828092 barcelona barcelon s 04 02 2019 onbarcelona on barcelo200327205515 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Efe

El consum de vi no ajuda a protegir-se del coronavirus, malgrat que ho asseguren nombrosos missatges difosos en xarxes socials que es basen en un comunicat de la federació d’enòlegs espanyols i que manquen de base mèdica i científica.

En els últims dies han proliferat a Espanya i alguns països d’Amèrica Llatina, a través de xarxes com Twitter, missatges que es felicitaven per una suposada notícia positiva enmig del drama de la propagació del Covid-19: «La supervivència del coronavirus al vi és impossible» i «un consum moderat pot ser beneficiós davant la malaltia».

Les dues afirmacions es basen en un comunicat del president de la Federació Espanyola d’Enologia (FEAE), Santiago Jordi Martín, fet públic dilluns passat, en el qual aquesta organització respon a les peticions d’informació rebudes sobre qüestions com «la contaminació del vi, la contaminació dels envasos» i «la limitació dels efectes del vi a l’acció del virus».

Després de precisar que les respostes són resultat d’«un debat amb importants representants de la comunitat mèdica i altres associacions internacionals d’enòlegs», el comunicat assegura, en primer lloc, que «la supervivència del virus al vi sembla impossible».

L’argument és el següent: «La combinació concomitant d’alcohol, un ambient hipotònic i la presència de polifenols impedeix la vida del virus».

Els arguments

A continuació, afirma que «la contaminació per l’embalatge sembla ser molt remota, si no estadísticament inexistent, també en vista de la curta vida del virus i l’absència d’un positiu hoste ‘biològic’».

Finalment, afirma que «el consum moderat de vi, vinculat al consum responsable, pot contribuir a una millor higiene de la cavitat bucal i la faringe, aquesta última zona on nien els virus durant les infeccions».

Falta d’evidències

DADES: No hi ha cap evidència que el vi pugui aportar cap benefici davant el coronavirus, igual que amb la resta de begudes i aliments. El doctor Jaime Barrio, del Consell Científic del Col·legi Oficial de Metges de Madrid (Icomem), recorda que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i altres organismes oficials s’han pronunciat en aquest sentit.

El vi discorre per via digestiva, com la resta d’aliments, i no influeix en la proliferació del virus», que «afecta sobretot el pulmó», recalca el doctor Barrio, que insisteix en deixar clar que les afirmacions sobre els suposats beneficis del vi davant el Covid-19 manquen de sentit i de la més mínima base científica.

Tampoc responen a cap evidència científica els arguments que esgrimeix la federació d’enòlegs per defensar que la contaminació a través d’ampolles i altres envasos de vi és «estadísticament inexistent».

Notícies relacionades

Segons explica l’OMS a la seva web oficial, no se sap amb certesa quant temps sobreviu el virus del Covid-19 en una superfície, però sembla comportar-se com altres coronavirus, que poden subsistir-hi des d’unes quantes hores fins a diversos dies, en funció de la superfície, la temperatura o la humitat de l’ambient.

En resum: No hi ha cap evidència científica que el vi pugui ser beneficiós per protegir-se davant el Covid-19.