CIÈNCIA

Científics preveuen l'impacte d'un asteroide contra la Terra l'octubre del 2017

Els astrònoms estimen que la seva mida pot variar de 12 a 40 metres

Imatge d’una recreació distribuïda per la NASA que representa el pas d’un asteroide.

Imatge d’una recreació distribuïda per la NASA que representa el pas d’un asteroide. / EFE

2
Es llegeix en minuts

El 12 d'octubre del 2017 està previst que l'asteroide 2012 TC4 passi perillosament a prop de la Terra. La distància exacta de la seva aproximació és incerta, així com la seva mida.

Basant-se en les observacions, l'octubre del 2012, quan la roca espacial es va aproximar al nostre planeta, els astrònoms van estimar que la seva mida pot variar de 12 a 40 metres. El meteor que va explotar sobre la ciutat russa de Txelyabinsk, el febrer del 2013, va ferir 1.500 persones i va fer danys en més de 7.000 edificis, tenia uns 20 metres d'ample.

Per tant, l'impacte de 2012 TC4 podria ser encara més devastador. "És una cosa en què hem de mantenir els ulls", va dir Judit Györgyey-Ries, astrònoma de l'Observatori McDonald de la Universitat de Texas, a astrowatch.net. "Podríem veure una explosió en l'aire que potser trencarà les finestres, depenent d'on passi."

L'asteroide de la mida d'una casa va ser descobert el 4 d'octubre del 2012 per l'Observatori Pan-STARRS a Hawaii. Una setmana més tard va passar a una distància de 0.247 LD (distància lunar), o 94.800 quilòmetres. 2012 TC4 és un objecte allargat i que gira ràpidament i s'ha sabut que ha fet molts acostaments a la Terra en el passat. Ara, els científics intenten determinar la ruta exacta del 2017 i la probabilitat d'un possible impacte.

"Té un 0,00055% de probabilitat acumulada que xoqui", va dir Györgyey-Ries. "El fet que la MOID (distància mínima intersecció òrbita) està a només 0.079 LD el converteix en un possible impactador. No obstant, només és la menor distància possible entre les òrbites."

"Hi ha una entre un milió de possibilitats que pugui arribar a nosaltres", va dir Detlef Koschny, cap del Segment d'Objectes Pròxims a la Terra (NEO) de l'ESA. També va mirar d'estimar la mida exacta del cos celeste. La mida s'estima a partir de la lluminositat, però no sabem la reflectivitat, per la qual cosa podria ser més gran o més petit, encara que s'assumeixi de 10 a 40 metres. Un objecte de 40 metres compost de ferro podria passar per l'atmosfera i fer un cràter. Un objecte rocós d'1 metre a penes es notaria.

Makoto Yoshikawa de l'Agència d'Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA), membre de la Divisió de NEOs a la Unió Astronòmica Internacional (IAU), està convençut que l'asteroide no representa cap perill per a la Terra. "La distància és molt petita. Però aquesta distància no significa una col·lisió", va dir.

Vigilància d'Asteroides de la NASA ha assegurat que no hi ha possibilitat que aquest asteroide xoqui contra el nostre planeta, però Györgyey-Ries admet que es necessiten més observacions per mitigar les incerteses.

Notícies relacionades

"Malgrat que té una gran incertesa al llarg de l'òrbita, és molt menor que la incertesa radial, per la qual cosa només canvia l'hora del sobrevol més pròxim. Jo diria que en base a això, no hi ha possibilitat d'impacte el 2017, però més observacions podrien ajudar a reduir les incerteses ", va dir.

Fins al 12 d'abril, hi ha registrats 1.572 asteroides potencialment perillosos (PHA). Cap dels PHA coneguts està en curs de col·lisió amb el nostre planeta, encara que els astrònoms estan descobrint noves roques contínuament.

Temes:

Asteroides Terra