TREBALL DEL CSIC I LA UB
Identificades 92 noves espècies de cranc
Els crustacis, procedents de diverses expedicions per mars tropicals i guardats en museus, mai havien estat classificats
Un total 92 noves espècies de crustacis d'aigües tropicals, conservats anònimament en dos museus, han estat descrites i classificades per primera vegada gràcies a un perseverant treball dels investigadors Enrique Macpherson, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), i Aymée Robainas, del Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona (UB). Són concretament espècies del gènere 'Galanthea', emparentats amb crancs i llagostes, procedents d'aigües de l'Índic i del Pacífic, des de Madagascar fins al mar Roig i la Polinèsia.
Els científics van estudiar durant set anys 9.000 espècimens que es conservaven al Museu Nacional d'Història Natural de París i a la Universitat de Florida. "Els exemplars, procedents de diverses expedicions naturalistes realitzades al llarg dels últims 20 anys, estaven ben guardats, però ningú els havia classificat i no se sabia a quines espècies pertanyien", explica a aquest diari Macpherson, que recorda que els taxònoms especialistes en crustacis no són precisament gaires. "És un tipus de fauna poc estudiada".
Els 9.000 exemplars han estat analitzats morfològicament i comparats genèticament (si es disposava d'ADN) per intentar determinar si corresponien a espècies ja conegudes o, per contra, si eren totalment noves per a la ciència.
Els resultats del treball, que s'han publicat a la revista 'Zootaxa', mostren un ventall extraordinari: s'han detectat 144 espècies del gènere 'Galathea', de les quals 92 són totalment noves. Fins ara, només es coneixien 81 espècies del mateix gènere.
Macpherson, taxònom del CSIC especialista en crustacis decàpodes, explica que "els exemplars analitzats criden l'atenció pels seus colors, que els permeten camuflar-se entre els acolorits esculls de coral on solen viure". "Els crancs --afegeix-- procedeixen d'esculls amb una gran diversitat d'espècies". Són relativament abundants i no es considera que estiguin en perill, diu Macpherson, però recorda que estan íntimament associats a un hàbitat tan amenaçat com és el dels corals.
Entre les noves espècies descrites, Macpherson destaca per la seva bellesa i un inusual color l'espècie 'Galathea polyphemus', batejada així en honor al mite grec de Polifem i Galatea, segons recorda el CSIC en una nota informativa. L'exemplar descrit en el treball és un mascle provinent de la Polinèsia francesa. Una altra de les noves espècies que criden l'atenció per la seva coloració és la 'Galathea boucheti', de Madagascar, amb espirals blavosos dibuixats a la closca de color groc.
- Pep Guardiola i Cristina Serra, a prop de firmar el divorci
- Cas sota investigació L’Ana Julia va rebre a la presó regals dels funcionaris a canvi de sexe
- Genealogia ¿Qui era la mare del nou Papa, Lleó XIV? Així era Mildred Martínez
- Míchel, hospitalitzat d'urgència per un problema de salut
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Mor Margot Friedländer, supervivent de l’Holocaust
- Nou Pontífex Parla l'investigador de Tortosa que va dissoldre la secta Sodalicio del Perú: "El papa Lleó XIV va tenir un paper imprescindible"
- Cita internacional el 10J La Sagrada Família de Barcelona convidarà el Papa Lleó XIV pel centenari de Gaudí al juny de 2026
- Febre per Bad Bunny: 10 concerts a Madrid i 2 a Barcelona
- Mor James Foley, el director predilecte de Madonna i responsable de dues pel·lícules de la saga ‘Cincuenta sombras de Grey’