TRIOMF A SUÏSSA

Marc Soler, etapa i liderat al Tour de Romandia

  • El ciclista català s’imposa en solitari sota la pluja després d’un atac en l’última pujada del dia.

  • La victòria arriba el mateix dia de la mort de Jesús Hoyos, metge del conjunt Movistar durant 24 anys.

Marc Soler, etapa i liderat al Tour de Romandia
3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Marc Soler va aixecar els braços sota la pluja suïssa. Va aconseguir la victòria, recompensada amb el liderat del Tour de Romandia, un dia molt trist perquè aquest divendres va morir a Alacant, als 62 anys, Jesús Hoyos, que durant 24 va ser metge del conjunt Movistar, fins que la primavera passada l’equip va decidir fer un canvi a l’estructura sanitària. A Hoyos li hauria agradat continuar cuidant com sempre havia fet els qui considerava els seus ciclistes, els seus nanos, com era el cas de Marc Soler. Però les coses, de vegades, canvien.

El triomf de Soler va arribar al Tour de Romandia, prova World Tour que serveix com a última preparació a bona part dels corredors que a partir de dissabte de la setmana que ve participaran en el Giro, que comença a Torí. I en la sortida de la prova i al capdavant del conjunt de Telefónica serà Soler qui per primera vegada en la seva carrera professional, ja amb 27 anys, agafarà les regnes del Movistar en una carrera de tres setmanes.

Dos triomfs el 2020

Soler, l’any passat, va aconseguir les dues úniques victòries del Movistar, en una temporada marcada pel confinament, els canvis de dates i les cancel·lacions de carreres, on el conjunt espanyol va estar molt curt de triomfs. Va passar que a Alejandro Valverde no li va provar bé l’obligat descans primaveral per culpa de la pandèmia; Enric Mas va passar un any d’assentament tot i que amb posicions regulars al Tour i la Vuelta. Soler va guanyar a la Challenge de Mallorca i després va aconseguir una victòria d’etapa a la Vuelta, un triomf en la seva execució similar a l’aconseguit aquest divendres a Suïssa, davant la jornada reina d’aquest dissabte i la contrarellotge final de diumenge.

Afrontarà la quarta etapa com a líder i posseïdor del jersei groc. Sap que l’Ineos compta amb Geraint Thomas i Richie Porte per aspirar al triomf final i per tant no li posaran fàcil el liderat. Però també pot mirar tranquil perquè Romandia ha sigut la carrera escollida per al debut de Miguel Ángel López, a qui tots coneixen com a ‘Superman’, al Movistar, després de superar la lesió provocada per la caiguda en la primera etapa del Giro-2020 i el coronavirus, que el va castigar a finals de gener.

El salt

Soler va saltar amb força en l’última pujada del dia, Les Granges, per presentar-se en solitari amb 22 segons d’avantatge a la meta d’Estavayer-le-Lac. Dia perfecte per al corredor català: jersei de líder i triomf parcial. Però més amarg en els sentiments i en el camp personal. «Li dedico la victòria a Jesús Hoyos. L’hem perdut en molt poc temps i és una pena per a tothom», va dir després del triomf.

Sens dubte, Hoyos l’hauria estat mirant per televisió. Feia més de tres dècades que seguia les carreres. Va estar amb Txomin Perurena abans que el fitxés José Miguel Echávarri i va aconsellar la majoria de les principals figures espanyoles d’aquests últims anys. Era per als ciclistes no només metge sinó un auxili davant qualsevol petita alerta, des d’un refredat a un mal de cap, que podia donar-se durant gairebé un mes de seguir els corredors en proves com el Tour.

El record

Notícies relacionades

Hoyos sempre era a l’autocar del Movistar. Mai rebutjava la tertúlia a les sortides o fent temps en els instants de calma del pilot mentre els corredors s’aproximaven a la línia de meta. I només trencava la conversa quan arribaven els ciclistes... per animar-los, sobretot quan les coses no havien sortit segons els desitjos.

Soler va ser dels que va créixer al Movistar amb Hoyos al capdavant de l’equip mèdic. Com Valverde, com qualsevol figura o gregari des de la retirada de Miguel Induráin. La primavera passada va arribar l’acomiadament. Hoyos va seguir per primera vegada el Tour des d’un apartament que tenia a Alacant, lluny, però entranyablement a prop, dels corredors que sempre havia cuidat. Un càncer fulminant va acabar amb la seva vida.

Temes:

Suïssa