Ciclisme

El Tour femení es desplaça a l’agost i coincidirà amb la Vuelta

Els Jocs de París condemnen la prova femenina, que ja no ocuparà la quarta setmana de competició i començarà a Rotterdam i acabarà a l’Alpe d’Huez.

Demi Vollering guanya el Tour femení a Pau.

El Tour femení es desplaça a l’agost i coincidirà amb la Vuelta

LE TOUR

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Feia dos anys que el Tour presumia de grandesa. De tres setmanes havia passat a quatre i les dones s’havien incorporat a una carrera que s’ampliava en emoció i competició. Quan els homes aparcaven la bici a la plaça de la Concòrdia de París, després de l’últim esforç als Camps Elisis, la cursa canviava de sexe i les carreteres continuaven omplint-se sota l’esperit femení.

No obstant, tot canviarà el 2024. Hi haurà un parèntesi a causa dels Jocs Olímpics que se celebren a la capital del Tour. Ni els homes recorreran París ni les dones iniciaran la batalla en una quarta setmana de combat esportiu que es trasllada al mes d’agost en unes dates terribles per a elles. Començaran a córrer l’endemà d’acabar la cita olímpica i acabaran mentre la Vuelta dona les primeres pedalades a Portugal. El resultat, d’entrada, sembla nefast per promocionar el ciclisme femení amb una UCI (Unió Ciclista Internacional) que mira cap a un altre cantó i sense que s’aposti per una data diferent; per exemple, la de mantenir les quatre setmanes per acabar just quan el Tour es prepara per presentar-se a Florència, sense la condemna de per la ressaca dels Jocs o una volta espanyola.

Sortida dels Països Baixos

Per contrarestar l’efecte negatiu s’ha buscat una sortida al país que mai traeix el ciclisme i a la pàtria de l’última guanyadora i, de segur, la principal candidata a la victòria el 2024, Demi Vollering. La tercera edició del Tour Femmes organitzada per ASO (l’empresa propietària de la volta francesa al marge de sexes) s’iniciarà a Rotterdam. Se celebraran tres etapes als Països Baixos, viurà una jornada convertida en una espècie de matrimoni entre l’Amstel Gold Race i la Lieja-Bastogne-Lieja i finalitzarà ni més ni menys que al cim de l’Alpe d’Huez.

Notícies relacionades

Les dates de la discòrdia inclouen des del dilluns 12 a diumenge 18 d’agost. Just quan les dones trepitgin els Alps (l’arribada a Le Grand Bornand serà dissabte dia 17) els ciclistes masculins estaran recorrent els carrers de Lisboa amb bona part de l’atenció mediàtica fixada en una volta espanyola, sobretot si algun dels grans fenòmens d’aquest esport es torna a apuntar a la Vuelta, com ha passat aquest 2023 amb Jonas Vingegaard i Primoz Roglic.

Al tercer dia hi haurà una contrarellotge individual, de només 6 quilòmetres, a Rotterdam; la quarta etapa finalitzarà a Bèlgica, amb murs famosos de l’Amstel Gold Race (Coubert) i de la Lieja-Bastogne-Lieja (La Redoute). L’etapa més llarga, que acabarà a la localitat francesa de Morteau, tindrà 167 quilòmetres, 10 menys que la que va finalitzar el juliol passat a Rodés, on es va batre el rècord de distància en una prova per etapes femenina. Diumenge, camí d’Alpe d’Huez, pujarà el Glandon com a aperitiu abans dels 21 revolts més famosos del planeta ciclista.