PRESENTACIÓ AL GENER

La Vuelta 2018 no girarà l'esquena a Catalunya

La pròxima ronda espanyola tindrà una etapa clau totalment catalana

segea40047911 team sky s british cyclist chris froome celebrates on the po170910212627

segea40047911 team sky s british cyclist chris froome celebrates on the po170910212627 / JOSE JORDAN

2
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta a Espanya 2018 passarà per Catalunya amb la celebració d’una etapa completa per territori català el traçat definitiu de la qual s’està perfilant aquesta setmana. La intenció de l’organització, segons ha sabut aquest diari, és dotar la jornada catalana d’un significat clau en el recorregut incloent una arribada en pujada. Si no fos possible es té al damunt de la taula les candidatures de Lleida i Tarragona, ja que amb els ajuntaments d’aquestes ciutats –tots dos sota administració del PSC– Unipublic manté una perfecta sintonia. Unipublic és l’empresa que gestiona la ronda espanyola, al seu torn propietat d’ASO, que és la propietària del Tour.

La complicada situació que des de fa mesos es viu a Catalunya, a causa del debat sobiranista, ha dificultat fins ara l’organització d’aquesta etapa fins al punt que, de les 21 jornades que decidiran la pròxima ronda espanyola, només queda per tancar la jornada catalana. La resta de Vuelta 2018 ja està decidida amb un sorprenent, atractiu, inesperat i duríssim final que, amb la resta de competició, es donarà a conèixer en la presentació oficial de la carrera que tindrà lloc el dissabte 13 de gener a Estepona (Màlaga).

La intenció de l’organització passa per celebrar un final en alt a la Vall d’Aran, però les converses amb els responsables de la vall encara no estan tancades. «De totes maneres passarem segur per Catalunya. Hi haurà, sí o sí, etapa catalana. No preveiem una Vuelta sense incloure Catalunya en el recorregut», afirma amb contundència un responsable d’Unipublic, a preguntes d’aquest diari. La setmana que ve es prendrà la decisió definitiva.

ACORD AMB ELS ALCALDES 

Tant Àngel Ros com Josep Fèlix Ballesteros, alcaldes de Lleida i Tarragona, tots dos del PSC, s’han ofert perquè les seves ciutats siguin la seu de l’arribada de l’etapa catalana. «Les dues localitats –afegeixen a Unipublic– s’acoblen perfectament al recorregut de la carrera». La Vuelta entrarà a Catalunya des de l’Aragó.

Notícies relacionades

Fins ara, oficialment, només se sap que la Vuelta sortirà el dissabte 25 d’agost del 2018 des del Centre Pompidou de Màlaga per realitzar una contrarellotge urbana de caràcter individual per la capital malaguenya. Després de diverses etapes per Andalusia, la Vuelta enfilarà cap al nord de la península per passar per Galícia, Astúries i celebrar una altra jornada clau a Biscaia –de nou retorn al País Basc– amb final en l’inèdit Monte Oiz, una dura pujada, amb una zona de formigó i trams de fins al 14% on es troba l’anomenat Mirador de Biscaia. La cursa finalitzarà, com és tradicional, a la Cibeles de Madrid, el 16 de setembre.

La Vuelta sempre s’ha mostrat esquiva a recolzar qualsevol absurda campanya contra els interessos catalans. Prova d’això –i sobretot comparat amb altres llocs– és que Catalunya sol ser pas habitual de la carrera. Aquest estiu es va celebrar una etapa que va acabar a Tarragona. El 2015 va acabar a Lleida. El 2013 hi va haver metes a Tarragona i Castelldefels; el 2012 es va celebrar una etapa a Montjuïc i el 2010, amb el descobriment del Rat Penat, es va arribar a Vilanova i a Lleida.