Cata Menor
Un caneló, un corpinnat i la reivindicació del Penedès, per Pau Arenós
¿Per què el Penedès, sent un destí enoturístic de primera i a pocs quilòmetres d’una metròpoli, no rep les visites i l’entusiasme de llocs equiparables?
El cava amb ADN: 23 generacions i 600 anys d’història
Sang de xarel·lo: una visita subterrània al Penedès
De nou a Sant Sadurní, aquesta vegada, a les caves de Recaredo, i la repetició de la sorpresa. Existeix un anvers i un revers de la població: la de la superfície i la subterrània.
Els edificis, a dalt, i les torres de vidre, a sota.
Sant Sadurní té els peus de vidre i bombolles.
En companyia de Josep Mata, tercera generació de Recaredo, vam baixar les escales que porten a les galeries, on dormen els espumosos.
Junt amb altres cases amb història com Gramona i Torelló, van fundar Corpinnat a la recerca de l’excel·lència del cava amb alts criteris de cultiu, selecció i adherència al territori i les seves varietats.
Per tant, Corpinnat és un neologisme que s’ha de convertir en substantiu.
Una copa de corpinnat, una ampolla de corpinnat.
Van ser els avis, de vegades, amb pic, els que van perforar en una tasca de talps amb un resultat que surt a la llum d’una manera brillant.
Les mans són els instruments d’aquesta família: es verema a mà, es remouen les ampolles als pupitres a mà, es degolla a mà. I, per això, un xarel·lo com Turó d’en Mota té tots els requisits per ser excepcional. «Som xarel·listes», va dir el Josep.
Aquesta va ser l’última ampolla, un 2008, que es va servir la nit del sopar que Julià Bernet, del restaurant Vilagut, va oferir al celler de Recaredo, com a part del tercer Festival Gastronòmic Corpinnat.
Vaig ser a Vilagut, a l’emplaçament original, a Vilafranca del Penedès, ara, en una altra adreça a la mateixa ciutat.
Em va agradar llavors que el Julià s’ocupés, en una reivindicació de l’artesania, de pastar pastes i pastes de full, invertint hores en procediments que la indústria facilita.
Tasca, també, de mans, que va repetir amb el brioix de tomàquet/formatge/gelatina d’herbes i el caneló de pularda de Cal Nadal. Atenció al cabrit amb escalivada i salsa de corpinnat.
Notícies relacionadesEn una altra carta ja vaig abordar la qüestió: ¿per què el Penedès, sent un destí enoturístic de primera i a pocs quilòmetres d’una metròpoli, no rep les visites i l’entusiasme de llocs equiparables? Sens dubte, li falten artefactes culturals: pel·lícules, sèries, novel·les...
¿Algú es llança amb una novel·la negra i un cadàver degollat entre les ampolles en una humida galeria?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sorteig Extraordinari de Nadal 2025 Comprovar Loteria Nadal 2025: consultar si el meu dècim té premi
- La Policia es presenta al CNIO a petició d’Anticorrupció, que investiga una denúncia
- Mobilitat Viatges il·limitats per 6,20 euros a l'any: així pots demanar la targeta social a Barcelona per a majors de 60 anys o discapacitats amb rendes baixes
- Festes Aquests són els regals de segona mà més sol·licitats pels catalans: una opció més sostenible que triomfa a Nadal
- Tradicions amb encant El poble de Catalunya que té un pessebre vivent de més de 200 persones: dia, horari i entrades
- Xarxes socials ¿Quant cobra un ‘influencer’ gastronòmic per ressenyar restaurants? ‘Cenando con Pablo’ revela el seu caixet: 3.000 euros per visita
- Fre a l’epidèmia La grip a Catalunya va a la baixa per primera vegada en vuit setmanes
- Balanç del president de la Generalitat El Govern prorroga els pressupostos davant la impossibilitat de començar la negociació dels del 2026
- Pujada l’últim mes Espanya reafirma la seva aposta per la transició al cotxe elèctric amb l’increment del 145,8% dels híbrids endollables l’últim mes
- Por escènica i falta de pràctica Vuit de cada deu universitaris no han rebut formació en comunicació oral, competència laboral bàsica
