Cata Menor
Un caneló, un corpinnat i la reivindicació del Penedès, per Pau Arenós
¿Per què el Penedès, sent un destí enoturístic de primera i a pocs quilòmetres d’una metròpoli, no rep les visites i l’entusiasme de llocs equiparables?
El cava amb ADN: 23 generacions i 600 anys d’història
Sang de xarel·lo: una visita subterrània al Penedès
![Un caneló, un corpinnat i la reivindicació del Penedès, per Pau Arenós Un caneló, un corpinnat i la reivindicació del Penedès, per Pau Arenós](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/55c99880-bc53-497a-b243-e07f38c2c276_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
De nou a Sant Sadurní, aquesta vegada, a les caves de Recaredo, i la repetició de la sorpresa. Existeix un anvers i un revers de la població: la de la superfície i la subterrània.
Els edificis, a dalt, i les torres de vidre, a sota.
Sant Sadurní té els peus de vidre i bombolles.
En companyia de Josep Mata, tercera generació de Recaredo, vam baixar les escales que porten a les galeries, on dormen els espumosos.
Junt amb altres cases amb història com Gramona i Torelló, van fundar Corpinnat a la recerca de l’excel·lència del cava amb alts criteris de cultiu, selecció i adherència al territori i les seves varietats.
Per tant, Corpinnat és un neologisme que s’ha de convertir en substantiu.
Una copa de corpinnat, una ampolla de corpinnat.
Van ser els avis, de vegades, amb pic, els que van perforar en una tasca de talps amb un resultat que surt a la llum d’una manera brillant.
Les mans són els instruments d’aquesta família: es verema a mà, es remouen les ampolles als pupitres a mà, es degolla a mà. I, per això, un xarel·lo com Turó d’en Mota té tots els requisits per ser excepcional. «Som xarel·listes», va dir el Josep.
Aquesta va ser l’última ampolla, un 2008, que es va servir la nit del sopar que Julià Bernet, del restaurant Vilagut, va oferir al celler de Recaredo, com a part del tercer Festival Gastronòmic Corpinnat.
Vaig ser a Vilagut, a l’emplaçament original, a Vilafranca del Penedès, ara, en una altra adreça a la mateixa ciutat.
Em va agradar llavors que el Julià s’ocupés, en una reivindicació de l’artesania, de pastar pastes i pastes de full, invertint hores en procediments que la indústria facilita.
Tasca, també, de mans, que va repetir amb el brioix de tomàquet/formatge/gelatina d’herbes i el caneló de pularda de Cal Nadal. Atenció al cabrit amb escalivada i salsa de corpinnat.
Notícies relacionadesEn una altra carta ja vaig abordar la qüestió: ¿per què el Penedès, sent un destí enoturístic de primera i a pocs quilòmetres d’una metròpoli, no rep les visites i l’entusiasme de llocs equiparables? Sens dubte, li falten artefactes culturals: pel·lícules, sèries, novel·les...
¿Algú es llança amb una novel·la negra i un cadàver degollat entre les ampolles en una humida galeria?
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Jocs Olímpics 2024 París oculta la foscor i exhibeix el seu decorat en els Jocs
- Handbol Les ‘Guerreres’ no compareixen i cauen amb estrèpit en el debut
- Tennis Moyá fa saltar les alarmes sobre la presència de Nadal a París
- Sèrie aclamada Com enamorar sense cursileries
- QUATRE HOSPITALITZATS Un brot de salmonel·losi en un bar deixa almenys 22 afectats
- Operació contra el narcotràfic Els EUA detenen ‘el Mayo’ i un fill del ‘Chapo’, líders del càrtel de Sinaloa
- Eleccions decisives Els comicis a Veneçuela desencadenen l’expectació mundial
- En clau europea Cordó parcial als ultres
- Pròxim Orient Hamàs demana venjar un dels seus líders mort en una presó israeliana
- Les polítiques de la Unió Europea Brussel·les empeny a acabar amb l’addicció a les xarxes socials tòxiques