Dol en la viticultura
Mor Carlos Esteva, renovador dels vins del Penedès
El dissabte 10 de juny va morir Carlos Esteva Grewe, una persona fonamental per comprendre les passes de gegant que ha fet el Penedès com a territori vinícola de primer ordre, més enllà de les bombolles.
Nascut el 1950, va ser l’artífex de la modernització i revalorització de la finca de l’avi, Can Ràfols dels Caus, i de treure el màxim partit al sòl del massís del Garraf, línia que després han seguit altres amb gran èxit.
Els orígens de Can Ràfols dels Caus són mil·lenaris, amb activitat agrícola almenys des del segle XV.
Carlos Esteva es va fer càrrec el 1979, arribat de Menorca, on s’havia iniciat als 70 en la viticultura.
De les seves mans han sortit etiquetes amb gran recorregut i popularitat com el Gran Caus (i la segona fila, d’alta qualitat i bon preu, el petit) i d’altres per al record i orgull dels cellers particulars, amb gran capacitat d’envelliment, com el vi negre Caus Lubis i els blancs La Calma i Rocallís.
Germà de Rosa Maria Esteva, creadora del grup Tragaluz, també va desenvolupar la seva activitat més enllà del Garraf (on també explotava Can Camps, amb les ampolles de Pedradura), fins a arribar a l’Empordà amb Mas Oller.
- Higiene i desinfecció Vinagre blanc, el netejador de moda que serveix per a (gairebé) tot
- Club Entendre + Animals i plantes Els 6 bolets comestibles més fàcils de trobar a Catalunya
- Una pista: és al costat de BCN Aquest és la ciutat més lletja de Catalunya, segons la intel·ligència artificial
- No tot s’hi val Noms prohibits a Espanya: aquests són els que la llei impedeix utilitzar
- Intel·ligència artificial ChatGPT diu que aquests són els monuments més bonics d’Espanya: ¿què n’opines?