'TAKE AWAY' SOSTENIBLE
El cafè per emportar, millor en vas reutilitzable

cafellevar
El tancament de bars a Catalunya ha fet que es multipliquin les escenes de persones caminant pel carrer amb un cafè per emportar a la mà. Una cosa que suposa un petit alleujament per als establiments però que, alhora, genera un important augment dels residus, moltes vegades ni tan sols reciclables, ja que molts d’aquests vasos de cartró estan recoberts d’una capa de polietilè que en fa impossible el tractament. És a dir, que acaben a l’abocador fins i tot si es dipositen al contenidor blau. Abans de la pandèmia, Greenpeace calculava que es tiraven a Espanya 1.500 milions d’envasos de cafè a l’any, unes xifres que no dubten que hauran augmentat. ¿La solució sostenible és llavors no demanar un cafè amb llet mentre duri el tancament de locals? Ni de bon tros, simplement es tracta d’utilitzar vasos o tasses reutilitzables.
De fet, molts establiments especialitzats en cafè ja fomenten aquest tipus de pràctiques, si bé encara no han acabat de calar en els clients, que es mostren una mica tímids a l’hora de portar el seu propi envàs. Ara potser és un bon moment per canviar aquesta dinàmica, no només per raons mediambientals, sinó perquè també implica un petit estalvi per a bars i cafeteries. A Syra Coffee, que compten amb quatre locals repartits per Barcelona, tots ells per emportar, fomenten la reutilització des que van obrir el seu primer punt de venda a Gràcia el 2016. «Si compres el nostre vas reutilitzable, el primer cafè et surt gratis i en els següents sempre tens 20 cèntims de descompte. De fet, això ho fem ja amb qualsevol envàs així, sigui o no el nostre», comenta el seu fundador, Yassir Raïs.
Sense tapa de plàstic, sisplau
Una motivació extra per utilitzar aquest tipus de vas de fibra de bambú, «que pràcticament pesa el mateix que els de cartró i no suposa cap diferència de sabor». No són els únics, ja que altres locals de cafè d’especialitat de Barcelona compten amb els seus propis envasos, com Nomad Coffe (de ceràmica) o Three Marks Cup (de polipropilè). Fins i tot la multinacional Starbucks promou el seu propi vas per reutilitzar i ofereix també un descompte a cada client que utilitzi aquest o qualsevol altre. Només fa falta recordar portar-lo a sobre quan es va a la cafeteria. I, si s’oblida o no es té a mà, almenys no col·locar la tapa de plàstic, que moltes vegades no serveix per a res. «Aquest és un debat que sempre tenim i, abans de la pandèmia, vam decidir retirar-les de la vista i només donar-les-hi a qui la demanava expressament. Amb només aquesta mesura es va reduir molt el seu consum. Amb el coronavirus vam tornar a posar-les a l’abast, per higiene, però a la que puguem tornarem a treure-les», detalla Raïs.
Pot semblar una anècdota, però Greenpeace insisteix que el coronavirus ha implicat una multiplicació dels envasos de plàstic a nivell general. «Si abans hi havia una mica més de consciència ecològica, amb la Covid-19 ha experimentat una frenada, perquè la indústria ens ha fet creure que eren més segurs els envasos d’un sol ús, quan és més aviat el contrari», denuncia el seu responsable de la campanya de residus i plàstics, Julio Barea. Hi ha alguns establiments que utilitzen vasos biodegradables (es distingeixen perquè no tenen cap d’estampat i, a tot estirar, un segell amb la marca del local), però fins i tot aquests formen part d’una cultura de l’‘utilitzar i llençar’. «S’ha de tornar al concepte de la reutilització, perquè la contaminació per plàstic és una altra pandèmia», insisteix Barea.
Diferents models reutilitzables
Notícies relacionadesCada vegada és més fàcil trobar vasos reutilitzables a les botigues, si bé n’hi ha de molts tipus. «L’ideal seria que fossin tipus termos, ja que es conserva la calor, tot i que són més cars. O d’acer inoxidable. Després n’hi ha d’altres de més barats i que pesen poc, com són els de fibra de bambú o blat de moro. Però fins i tot qualsevol tassa serveix, perquè el que es tracta és d’allunyar-se del concepte d’‘utilitzar i llençar’ per tornar a reutilitzar, tal com feien els nostres avis», resumeix Jaume Company, responsable d’organització de les botigues de consum ecològic Olokuti.
Fins i tot qui valori el disseny i la producció local, pot decantar-se per vasos de ceràmica elaborats de manera artesanal per marques com la barcelonina The Little Pot, que incorporen una tapa de silicona. «Estan elaborats a mà, amb una tècnica tradicional de torn, amb materials d’alta resistència i aptes per a ús alimentari», explica la seva creadora, Esther Griso. Sigui del material que sigui, aquests envasos reutilitzables per al cafè ‘take away’ poden ser un bon regal per a aquest Nadal i, a més, una bona notícia per al planeta.
- Sentència del TSJC Condemnen la Sagrada Família per acomiadar una treballadora l’endemà de deixar d’estar blindada per tenir un fill
- De compres ¿Quan comencen les rebaixes d’estiu 2025? Dates de Zara, Mango i El Corte Inglés
- Préstecs Emancipació Illa llança una línia de crèdits sense interessos per ajudar els joves a pagar l’entrada del seu primer habitatge
- Repàs a 10 alcaldes de l’àrea de Barcelona en l’equador del mandat
- Previsió de finalitzar el 2030 La Generalitat i l’Hospitalet donen llum verda a un projecte de 144 milions per soterrar el tram final de la Granvia
- Perills del mosquit tigre: malalties que transmet i per això has d’avisar si et pica
- Resposta dels conservadors El PP lamenta que Sánchez opti per una "agonia lenta" i rebutja la censura: "Arribarem a la Moncloa d'una manera molt més neta"
- Compareixença a Ferraz Sánchez admet que ha perdut la majoria social i resistirà fins al 2027: "Lliurar el país al PP i Vox seria una irresponsabilitat"
- Perfil Montse Mínguez, els ulls de Salvador Illa a l'equip interí del PSOE després del cas Santos Cerdán
- Preinscripció escolar a Catalunya El 91,5% dels alumnes d'I3 i el 89,6% dels de 1r d'ESO han estat admesos al centre públic demanat en primera opció