tots amb els bars

Thomas, amo del Café Cosmo: «Aquests dies esperava veure més per aquí els meus clients de sempre»

El «no puc pagar perquè no tinc diners» que exposa el propietari del local és una realitat de molts bars i restaurants

zentauroepp55518396 barcelona  21 10 2020    entrevista del restaurante el caf  201021164847

zentauroepp55518396 barcelona 21 10 2020 entrevista del restaurante el caf 201021164847

3
Es llegeix en minuts
Oriol Lara

El Café Cosmo no és una cafeteria qualsevol. Situat en el transitat carrer d’Enric Granados de Barcelona, aquest petit espai combina art i gastronomia. Amb les noves restriccions no es pot disfrutar ni d’una cosa ni de l’altra. El propietari escandinau del local, el Thomas, no pot mostrar les obres d’art perquè les té a l’interior. L’únic art que pot portar a terme aquests dies és servir cafès i pastissos per poder sobreviure. 

¿Com calcula la compra de productes?

 Intento calcular-ho de manera que tingui els productes que tenen més marge i compro el mínim possible. Vaig mirant dia a dia per veure què comprar per demà. Si puc, intento no comprar res als proveïdors, i si compro, és en efectiu per no acumular deutes i tenir-ho tot més clar.

¿Ha invertit diners per al servei ‘take away’? 

No, realment no. Només has de comprar una mica més de gots i coses per emportar, però per a això no. 

Llavors, ¿ha modificat o reduït la carta? 

Sí, al mínim. Com comentava abans, al que té més marge. Intento també fer coses jo mateix perquè em surt més barat. Hi ha molts productes que no poso perquè s’espatllen. 

¿Qui són els seus clients? ¿S’han mantingut els de sempre o n’han arribat de nous? 

N’hi ha alguns de nous perquè es nota que la gent està buscant qualsevol cafè al carrer, llavors si ets al camí, sí, però els de sempre... Sincerament, esperava veure’n més, però suposo que són a casa. 

¿Té empleats en erto? ¿Ha hagut d’acomiadar algú per aquesta situació? 

Sí, a grans trets sí. Sí, exacte he hagut d’acomiadar-ne algun. Justament tenia una persona nova que no em sortia gaire car d’acomiadar, llavors vaig fer-ho i els altres estan en erto. 

Tenia una persona nova que no em sortia gaire car d’acomiadar, llavors vaig fer-ho»

Thomas

Propietari del Café Cosmo

¿Què espera de l’Administració Pública? 

Ajuda. És que jo soc molt optimista, entenc la situació i que no hi ha diners, el que passa és que com que ha sigut tan inesperat. També ha passat als altres països, però allà hi ha més ajuts econòmics. Per exemple, ara també toca pagar impostos, l’IVA, etc. O sigui que és com sempre però sense ser com sempre. 

¿Com té previst pagar les despeses? ¿Quines despeses necessita que li redueixin? 

No tinc ingressos. Pagues l’aixeta d’aigua calenta i ja. Jo aquest mes no puc pagar impostos perquè no tinc diners i he de pagar els sous de les primeres dues setmanes. Llavors jo sempre penso que no és fàcil, però no estan pensant en les conseqüències així de dures d’un dia per l’altre. Dona’ns un mes o dona’ns alguna cosa. El lloguer ho tinc rebaixat des del març, però encara és molt alt, o sigui que encara són molts diners i quan no entra ni un euro o gairebé res és impossible. Ja he dit al propietari que no puc pagar el lloguer. Jo estic jugant la carta que legalment, tot i que tinc una molt bona relació amb el propietari, puc estar un any de dir que et poden fer fora. Llavors estic jugant aquesta carta, però pagaré. Avui no puc. 

Ja he dit al propietari que no puc pagar el lloguer»

Thomas

Propietari del Café Cosmo

¿Fa la mateixa jornada que abans o l’ha modificat? 

No, molt menys. Com aquí per exemple, hi ha gent en el transcurs del matí per prendre el cafè, i després a l’hora de menjar normalment se’n van als restaurants per menjar i després la gent busca un cafè o un pastisset. Així que només faig un parell d’hores al matí i un parell d’hores a la tarda i ja està. 

Notícies relacionades

¿Quant creu que podrà aguantar així? 

És que no ho està aguantant, en absolut. Jo només soc aquí perquè sinó em torno boig d’estar a casa pensant sense fer res. Crec que estic fins i tot perdent diners sent aquí perquè poso el «switch on» de la llum i ja només són 40 euros al dia. Tot i que jo no tinc problema perquè no hi ha sous.