EL TRAGO DEL SOL NAIXENT

5 coses que s'han de saber sobre el sake

La beguda japonesa s'obre pas als restaurants gurmets

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós

Antoni Campins estima tant el sake que un dia va decidir fabricar-ne, i va triar un lloc  inesperat: el poble de Tuixent –l’aigua de Tuixent–, als Pirineus.

De la mà de distribuïdors com Pablo Alomar, que parla un japonès impe­rial, la beguda translúcida -no sempre, el de Campins és lletós, com agrada als bevedors radicals- s’està desplaçant del localisme del restaurant japonès al menjador gastro: «És un gran desconegut. Hi comença a haver gent que porta del Japó sakes com Déu mana. Els productes de baixa qualitat han fet molt de mal». Aquells licors amb aspecte d’aigua i fons de desinfectant.

Preguntat -i 'sakejat'-, el mestre Campins enumera coses que s’han de saber:

1. «Al Japó se l’anomena 'nihonshu' (beguda alcohòlica japonesa) ja que sake és el nom genèric de beguda alcohòlica».

2. «El sake no és un vi d’arròs perquè partim d’un cereal que conté midó i no sucre».

3. «És la beguda alcohòlica de fermentació natural que té la graduació més alta del món. Poden arribar fins als 22º en volum».

Notícies relacionades

4. «Encara que és una beguda mil·lenària, el sake, tal com el coneixem en l’actualitat, és fruit d’una evolució dels últims 30 o 40 anys».

5. «Al Japó no et pots servir el sake tu mateix ni brindar dient 'xin-xin' (sinònim de l’òrgan sexual masculí)». Doncs llavors, 'kampai'.

Temes:

Vi