De tast amb...

VIDEOTAST: 5 experts analitzen els seus vins favorits

Recollim les valoracions de cinc professionals del món del vi per a la sèrie de tastos dirigits per Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Cata Mayor

Si t’agrada descobrir vins, el millor és acudir al consell d’un expert. És el que fem a ‘De tast amb...’ secció de ‘Cata Mayor’ (el canal gastronòmic d’EL PERIÓDICO i el grup Prensa Ibérica, al qual pertany aquest diari). Aquí recollim les recomanacions de professionals del món del vi a través de videotastos dirigits per Jordi Cotrina. Tot seguit en van cinc que ja hem publicat en mesos passats.

1. Faugères 2017 (Domaine Leon Barral)

Benoît Valée, propietari del bar L’Ànima del Vi, escull Faugères 2017 de Domaine Leon Barral. «L’elabora el viticultor que em va ensenyar el 2001 què era un vi natural», recorda Valée, que va fer pràctiques al seu celler just després de sortir de l’escola d’enologia de Bordeus. «Va ser un canvi radical, perquè feien el contrari del que havia estudiat». Aquest aprenentatge el va transformar fins al punt que, des d’aleshores, només consumeix vins naturals.

I aquest vi del Llenguadoc, «d’una zona que pels seus sòls de pissarra s’assembla al Priorat», és un dels que més li agraden. Porta un acoblament de garnatxa, carinyena i cinsault, varietat, aquesta última típica del sud de França. «Diuen a Leon Barral que té tots els defectes enològics que no es busquen en vins convencionals. Però això fa que tingui particularitat i encant».

«Al primer nas –analitza Valée– és bastant animal. Al tractar-se d’un vi natural, necessita un moment d’oxigenació per tornar a viure, perquè està tancat a l’ampolla durant anys». Una vegada decantat, l’expert en destaca la «gran frescor, i això que té un alt grau alcohòlic [14,5º]». «Es nota també el ‘fred’ que pot donar la pissarra, la sensació de pedra molla, i després venen les notes de fruita gairebé confitada, de pruna, de cirera molt madura».

Valée segueix amb el tast: «Té una acidesa natural que fa salivar al fons de la gola i que manté el vi molt temps a la boca. Quan s’obre una mica apareixen notes de cacau, cafè, i una mica d’amargor que li dona frescor».


Sucamulla 2020 (Vinyas d’Empremta)

Roger Viusà, propietari del Plaça del Vi 7 (Girona), escull Sucamulla 2020, de Vinyas d’Empremta. «Un dels vins que més m’han tocat el cor, més autèntics que podem trobar a Catalunya», confessa l’expert. Per ell, és el que millor representa el paisatge de muntanya (el celler és de Navàs, a la part nord del Bages fent frontera amb la comarca del Berguedà). I això significa que «és continental, prepirinenc, d’altura, i com que desapareix el Mediterrani, fuig de la dolçor de la costa, de les garnatxes, les carinyenes, l’ull de llebre, el macabeu...».

Així que ens trobem que «les fruites no són tan exuberants» en aquest vi roig, i en canvi, apareixen «el sotabosc, la humitat, el deix terrós». «Té profunditat però alhora ‘bevilitat’», afirma sobre aquest Sucamulla 2020, no tan intens en nas i amb un color robí degradat amb tocs marronosos que poden sorprendre els que no estiguin acostumats a beure vins naturals. Li agrada el fet que «en boca és elegant i subtil, fàcil de beure, complex, profund, amb amplitud».


Els Bassots 2021 (Escoda-Sanahuja)

El sommelier Borja Durà, de Bar Brutal, tria Els Bassots 2021, vi natural del celler Escoda-Sanahuja, de la DO Conca de Barberà.

Està elaborat només amb chenin blanc, «molt emblemàtica» al celler, i és «una icona» al seu establiment. «És una varietat de la vall del Loira (França) que s’adapta bé als sòls de la Conca de Barberà i és molt versàtil perquè serveix per fer un dolç o un sec».

En aquest cas, recomana aquest blanc sec «molt elèctric i molt cruixent» que ha passat vuit mesos en àmfora.

Durà el recomana per acompanyar arrossos perquè és «un vi molt fresc però alhora molt profund gràcies a la seva maceració». «Sorprèn perquè dona unes aromes diferents, però la veritat és que és molt agradable», conclou.


Nudus Muscat 2019 (Pere Guardiola)

El sommelier Rafel Sabadí, que dirigeix el bar de vins amb botiga física i ‘online’ Uain Bar (l’Escala), escull el Nudus Muscat 2019, un ‘orange’ del celler Pere Guardiola, ubicat a l’Empordà. «‘Nudus’, en llatí, significa despullat», apunta l’expert, que celebra que el nom encaixi amb aquesta beguda que ha tingut la «mínima intervenció» al celler. «Sense filtrar, sense clarificar, sense sulfits afegits... La màxima nuesa possible. És un espectacle».

Elaborat amb moscatell sec, s’ha criat en àmfora de fang per homenatjar els romans que fa 2.500 anys ja feien vins a la zona. A l’haver fermentat amb les pells, exhibeix «un perfum molt intens de cítrics i notes florals i, en boca, molta textura, una acidesa molt ben controlada i un postgust molt llarg».

«Una autèntica meravella», resumeix Sabadí sobre aquest vi del qual només es comercialitzen uns quants centenars d’ampolles i que a Uain Bar mariden amb una tonyina amb una vinagreta de poma i gingebre.


Serral del Vell 2014 (Recaredo)

Sergi Ruiz, amo del restaurant Denassus, tria el Serral del Vell 2014, un corpinnat del celler Recaredo. «És un dels meus favorits. Al restaurant li tenim moltíssima estima», assegura sobre aquest espumós del Penedès que té una anyada 2014 que amb prou feines es troba al mercat.

Notícies relacionades

Elaborat amb un 75% de xarel·lo i un 25% de macabeu, destaca pel seu caràcter «superfresc en boca». «És la identitat de Recaredo, que fa espumós de llarga criança amb molta frescor i personalitat».

Ruiz proposa maridar-lo amb un ‘tataki’ de tonyina vermella amb tàrtar de tomàquet, freses de truita, salsa ‘ponzu’ i fulla de ‘sisho’.