Cata Menor
Celebrem el delta de l’Ebre, per Pau Arenós
Es reivindiquen en aquest text la gastronomia i el paisatge deltaic, ecosistema únic gràcies a la fèrtil unió de riu i mar
AQ: cuinar amb cap i sense envans
Barquet: on menjar una cassola forabord de fideus
El delta de l’Ebre només apareix en els mitjans de comunicació per comunicar agonies: les tempestes que laminen les barres o la sequera que crema els arrossars.
Es reivindiquen en aquest text la gastronomia i el paisatge deltaic, ecosistema únic gràcies a la fèrtil unió de riu i mar.
Territori fràgil també, fàcilment alterable per la climatologia i per invasors com el cranc blau, de saboroses i escasses carns, que hauria de ser més protagonista de cassoles i arrossos.
Arròs, paraula màgica, amb artesanies resistents a les grans empreses del sector com Molí de Rafelet, a Deltebre, amb una màquina de moldre que necessita la mirada de l’arqueòleg més que la del gastrònom. No hi ha cap altre enginy semblant a aquesta vora de l’Ebre; ni a l’altra.
Deixem de banda la fauna alada que no es menja, i que cal caçar amb prismàtics, i abaixem la mirada als aiguamolls: a les angules i les anguiles (cada vegada menys: ai, que venen d’Holanda), als ànecs (més de paraula que obra: són de granja, és clar), als llagostins, a les galeres, a les ortigues...
I a les ostres i als musclos, com els que cultiven a Musclarium, musclera a la badia dels Alfacs, la més antiga i una de les poques amb servei de restauració. Musclos acabats de sortir de l’aigua rica en nutrients, oberts al vapor.
Les llengües taronges, una copa de cava molt fred, la mirada a l’horitzó verd i blau, la brisa marina que sala les cares.
La curta ruta acaba al Tancat de Codorniu, hotel de les Cases d’Alcanar, amb cítrics dins i fora de la finca, mars de cítrics que donen nom al restaurant, Citrus. L’arròs, les anguiles, els llagostins, les ostres, els musclos i altres desenes d’ingredients, a tall de resum del que vam veure i viure, són treballats de manera precisa per Aitor López i el seu equip.
Un gran restaurant que és al començament d’una gran història. Una història deltaica. Una història entre el riu i el mar i la terra.
Els plats de la setmana
*Barcelona bona i barata: trio de seitons a El Moll del Rebaix, viatge a la Barceloneta profunda
*VIDEOTAST | Aquest és el gust d’un dels vins de la Borgonya més interessants: Domaine Dandelion 2019
*Menú del dia: Tres Encinas, maquinària ben greixada
*Aquest és el gust dels 10 vins de Jumilla més ben valorats el 2023
*Vuit restaurants de Barcelona ideals per celebrar el Dia de la Mare
*¿Es el mes de maig el més gastronòmic de l’any? ¡Mira quina agenda tan carregada!
*Cinc bons restaurants per acostar-se a Badalona
*Com munyir un calamar i altres prodigis d’Aponiente
*Sis restaurants de Barcelona on es pot menjar per menys de 10 €
*Així es fa un superarròs de conill i cargols
Notícies relacionades*El truc per cuinar bonítol i que quedi sucós
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Una jutge investiga la suplantació de la identitat d’Ustrell
- Amb un rebut anual de 17,5 euros de mitjana Unes 240.000 llars de l’àrea de Barcelona començaran a pagar el Tribut Metropolità el 2026
- Agressió sexual Una dona denuncia que l’home que li llogava una habitació a Manresa la violava
- Notícies falses a internet Brigitte Macron porta a judici 10 persones per haver difós que és home
- Demografia Barcelona és la capital espanyola amb més proporció de població estrangera i on més creix
- Quant cobra un autònom de baixa? Aquestes són les xifres del 2025
- Salut El cardiòleg Aurelio Rojas aclareix si és millor menjar abans o després d’entrenar
- Agressió sexual Una dona denuncia que l’home que li llogava una habitació a Manresa la violava
- Intel·ligència artificial Una recerca d'UManresa sobre ètica demostra que la intel·ligència artificial cau en les mateixes contradiccions que les persones
- Educació a Catalunya Els rostres de l’abandonament escolar: «Acabes renunciant per no endeutar els teus pares o per no saber on acudir»
