Ruta de nord a sud

Els cinc restaurants favorits del xef Dani García

Aquí va la llista de fixos a l’agenda del popular cuiner. Una ruta de nord a sud, amb parades al País Basc i Andalusia

Els cinc restaurants favorits del xef Dani García

RAÚL TEJEDOR

3
Es llegeix en minuts
Javier Sánchez

Vivim en l’era de la postgastronomia. I aquí en teniu un exemple: Dani García, un dels cuiners de referència al nostre país, ostenta dues estrelles Michelin pel restaurant Smoked Room i, alhora, ha creat, amb els ‘youtubers’ RubiusWillyrex o Vegetta, creacions impossibles com una pizza sense vores o una hamburguesa amb salsa morada que poden provar-se a través del servei de ‘delivery’ La Gran Familia Mediterránea

No obstant, en aquest món de contrastos i permanent canvi, Dani García té referents fixos a què recórrer sempre com són els seus restaurants favorits. Són aquells llocs als quals el xef malagueny no dubta a tornar una vegada i una altra. Aquí va la llista de fixos a la seva agenda. Una ruta de nord a sud, amb parades al País Basc i Andalusia.

/

Ta-Kumi (Marbella i Màlaga)

Aquest restaurant japonès dirigit pel nipó Toshio Tsutsui i l’espanyol Álvaro Arbeloa compta amb dues seus, a Marbella i Màlaga, i té enamorat Dani García. «Ta-Kumi té una gràcia especial. Per mi, que soc un gran amant de la cuina japonesa, és un dels pocs llocs a Espanya en què em sento com si estigués de tornada a Tòquio o Kyoto», explica Dani. A la seva carta hi trobem sushi, és clar, però també una ‘tempura’ molt celebrada, així com ‘teppan yaki’ de tonyina i verdures amb salsa ‘teriyaki’ o plats a base de talls de ‘wagyu’.


/

Etxebarri (Axpe, Biscaia)

«Tinc la sort de conèixer Etxebarri des de fa 20 anys i el privilegi d’haver assistit a tota l’evolució del treball de Bittor Arginzoniz», comenta Dani. El xef andalús assegura que es continua sorprenent davant «la màgia i la subtilesa amb què Bittor treballa». El que més li fascina d’aquest temple de la cuina amb foc són «els matisos bestials que aconsegueixen donar a plats com la mitjana o qualsevol verdura» o filigranes com que «una cocotxa a la romana pugui adquirir gust de brasa».


/

Los Marinos José (Fuengirola, Málaga)

«És un dels meus llocs favorits al món», sentencia Dani. «No importa les vegades que vagis a aquest restaurant: sempre hi menjaràs les millors tellerines de la teva vida». Del treball que aquí es fa en lloa «la constància sense errors», ja es tracti de plats de «peix a la brasa, en què aconsegueixen la perfecció» o de fregits. «Mereix moltíssim la pena», resumeix.


/

Bar FM (Granada)

Notícies relacionades

Un altre d’aquests locals que els amants del bon menjar tenen marcat en vermell a la seva agenda. I Dani García no n’és una excepció. «El vaig descobrir fa més de 20 anys i vaig aprendre amb ells com preparar el pop sec», comenta el xef, que va homenatjar durant un temps aquesta recepta amb una de similar a la carta del seu restaurant Lobito de Mar. Dani afegeix que en aquesta barra de llegenda també va conèixer els secrets de la gambeta de Motril. «Arran de provar-la a l’FM, vaig començar a treballar-hi en cru al meu restaurant Tragabuches l’any 2000», confessa. Un altre dels seus plats fetitxe cada vegada que hi va és «l’escamarlà que posen sencer a la planxa: senzillament meravellós».


/

Martín Berasategui (Lasarte-Oria, Guipúscoa)

Dani García no oblida la seva etapa, just acabats els estudis de cuina, al restaurant de Martín Berasategui. «És un dels meus favorits perquè allà hi vaig fer els primers passos i li guardo moltíssim carinyo», comenta el xef andalús, que moltes vegades ha reconegut que es va enamorar de l’alta cuina al costat del cuiner donostiarra: de llegenda a llegenda.