CUINA 'LOW COST'
10 menús degustació per menys de 40 euros
Atreveix-te a fer el primer pas en l'alta gastronomia. Prova cuines de tot el globus per menys del que et costa un bitllet de Ryanair
zentauroepp47441688 menus190327115601 /
¿T’acolloneixen alsmenús degustació totxos? ¿Els hi tens més respecte que al jutge Marchena? Costa fer el gran salt, especialment quan parlem de menús d’alt llinatge, passis amb més plats que el casament de Farruquito, maridatges que tombarien Bertín Osborne i uns preus que fan marejar. Si vols fer el teu primer pas en aquesta lliga i fer una volta al món amb àpats bons i curts, aquí tens10 menús degustacióper a no iniciats amb una relació qualitat-preu immillorable. Menús per a tots els públics iper menys de 40 euros.Menús que et permetran entrar en contacte amb cuines de tot el globus... i sortir del restaurant sense haver d’aplicar-li un massatge cardíac a la teva targeta de crèdit.
1. TopikLa casa de la tonyina (39 €)
Fa uns dies, en aquestes pàgines, Martín Berasategui destacava elTopik com un dels seus restaurants preferits de Barcelona. Poca cosa més s’hi pot afegir. Les vegades que m’he posat en mans de l’inquiet xef Adelf Morales, he tornat a casa amb la sensació que la màquina registradora no funcionava. El preu del seu colossal menú degustació és un fenomen digne de ‘Cuarto Milenio’. Morales manipula ostres, garotes i tonyines com si fos el fill d’Aquaman... si Aquaman fos japonès. Broda arrossos orgàsmics, com el cremós d’ortiguetes amb garota o et treu un dim sum de cua de vaca amb què podries casar-te a Las Vegas.
El producte és regi, però el preu és plebeu. El Topik juga amb un menú degustació per 39 euros amb quatre tapes tan brutals com el dim sum d’anguila del Delta a la brasa, la tonyina vermella amb brou dashi de les seves espines, eriçó amb carrabiner de Cadis i gazpachuelo de colament d’anxoves amb carxofes. El culmina amb un peix del dia, una terrina de caça, formatges i postres. ¡I el tio es queda tan ample! El Topik no només és un dels millors restaurants de Barcelona; referent als preus, és també un dels més honestos. Si veieu una tenda de campanya a la porta, passeu a saludar-me. València, 199
2. CruixEstà que cruix (28 €)
Alguna cosa passa al Cruix. No sabria dir quina mena de màgia negra oficien Miquel Pardo i Carlos Fernández, però la relació qualitat-preu del seu menú degustació és un 'poltergeist' en tota regla. Cuina 'casual’, creativa, colorista i juganera. D’allò més saborosa. Sense fronteres. ¡Barata! Per 28 euros, el preu de dos cubates en una discoteca de reggaeton, t’emportes a la boca un generós assortiment de set tapes, arròs i dues postres. Tapes internacionals tan estimulants com els xurros de bacallà amb escuma d’allioli, les croquetes d’ànec Pequín, el bròcoli tenduri, les anxoves amb salsa holandesa o l’humus de remolatxa amb bolets i tartuf. L’eufòria culmina amb un arròs de gamba amb allada, amb denominació d’origen Castelló, que arrencaries de la paella amb les ungles si fos necessari. I les postres no hi són per omplir: espectacular gelat picant de curri verd i divertidíssim el Dia Trist a la Platja, un cucurutxo de gelat de cap per avall que sembla que s’hagi desplomat a la sorra: només falten els plors d’un nen de fons. Entença, 57
3. Hawker 45Viatgi amb nosaltres (35 €)
L’Àsia i Llatinoamèrica llisquen sobre la serpentejant barrade Hawker 45 en forma de plats excitants i 'casual’, a mig camí entre la manduca de carrer i el restaurant de tovalló a la pitrera. Laila Bazham és la responsable d’una carta que sembla el passaport d’una rodamon: Corea, el Japó, les Filipines, el Brasil, el Vietnam o el Perú són alguns dels països que inspiren les seves receptes, sempre marcades per sabors potents i variacions creatives de clàssics com l’Iaksa, al qual li afegeix arròs melós i peix mantega, o la magnífica broqueta d’okonomiyaki i llagostí amb pa bao. El menú degustació s’enfila als 35 euros i són un passeig de sis plats més postres per les receptes més tremebundes de la casa: el cebiche filipí, refrescant, vigoritzant, ¡brrr!; el curri redang de vedella: un núvol de melositat, espècies i coco; les aletes de pollastre a l’estil Bangkok, cruixents per fora, tendres per dins; les inevitables bombes de la casa... Aerolínies Hawker: més barates que a Vueling. Casp, 45
4. El TarantínDoctor Calypso (25 €)
Del Carib t’ho porto jo. Bé, més ben dit, t’ho porten Paola di Meo i Miguel Portillo, una parella que viu amb un amor i un respecte desmesurats per la gastronomia d’influències caribenyes. La seva carta és més acolorida que l’aixovar de la Carmen Miranda, una desfilada de plats senzills, llaminers i enormement gratificants que et faran saltar de la República Dominicana fins a Trinitat i Tobago en menys que canta un tucà. Si vols una ruta guiada a preu 'low cost’ per la seva escarida carta, El Tarantín desplega el menú degustació Crucero Calypso (només pel nom ja val la pena) a un preu de riallada boja. ¡Per 25 euros, endrapes quatre plats i postres! Xips de plàtan amb sucada de mongetes negres; esferes cruixents de iuca, pollastre i mojo verd; còctel de llagostins, quètxup de tomàquet d’arbre, tabasco, mango verd i casabe de iuca; magret d’ànec amb fulla de plàtan; pannacotta de litxis i coulis de flor de Jamaica... Veuràs la cara de Harry Belafonte en les taques de les parets de casa teva dies després de la ingesta. Aribau, 186
5. RasoterraA l’‘eco’ pit (32 €)
¿Com? ¿Un menú degustació vegetarià? Abans que els amics del colesterol es posin a plorar en posició fetal, els hauríem d’avisar que Rasoterra està als antípodes del tòpic "els vegetarians són avorrits". Chiara Bombardi i Daniele Rossi són uns activistes del menjar sa, però no renuncien al sabor ni a la seducció al seu acollidor restaurant del Gòtic, per a molts el millor 'veggie' de la ciutat. Rasoterra porta molt de temps demostrant que, en les mans adequades, la seva matèria primera de temporada, ecològica i de proximitat també pot excitar el comensal. Crema de favetes i menta; trinxat de patata, espigalls i tempeh; carxofes macerades en taronja; bolet maitake a la planxa; ravioli farcit d’ous eco i carxofa; carquinyoli al sorbet de moscatell i trufa de xocolata. Per 32 euros, cinc platassos i dues postres que ja voldrien tenir molts menús degustació per a omnívors. Pensa en verd. Palau, 5
6. Last MonkeyDes de l’Àsia amb ardor (25 €)
Last Monkey acaba d’estrenar un menú degustació. Quan s’acaba l’àpat i veig el preu li he de demanar al xef Stefano Mazza que em fuetegi amb una espàtula per assegurar-me que no estic somiant. Mazza desplega una col·lecció de platets colossals que es recolzen en la gastronomia de carrer asiàtica i presenten pinzellades creatives de tot el món. El deliri italoasiàtic del bao-zi a la carbonara seria un exemple il·lustratiu dels perfectes 'mash-ups' de la casa. Coses que et fan volar el cap, com l’albergínia confitada, tan senzilla com apoteòsica. O el tàrtar de vaca vella a l’estil coreà, que et posa més a to que un xut de Vicks Vaporub. O la sopa amb gyozas de carn i cardamom negre: li trauria la raspera fins i tot als zombis de 'The walking dead'. Dimonis, fa setmanes que somio amb la galta de porc taglog estofada a la filipina. I que bo aquest wonton fregit amb musclos. Ingredients senzills, elaboracions ràpides, picants a ple rendiment i un gran festival de sabor. Atents a les xifres: vuit platets, una petita degustació de postres i una copa de vi... ¡a 25 euros! ¿Algú em pot pessigar? Comte Borrell, 70
7. Un’Altra StoriaAmor a la siciliana (30 €)
¿Com és possible que un restaurant tan exquisit tingui un menú degustació tan barat? El millor és no fer-se preguntes i disfrutar de la cuina siciliana tradicional de l’Un’Altra Storia. Receptes antològiques com els espaguetis amb sardines o l’involtino de vedella; plats de la 'nonna' que es nodreixen de pasta artesanal elaborada diàriament, carns i verdures ecològiques, i un interminable catàleg de productes importats de Sicília. De la meva última visita, encara en recordo una caponata i uns espaguetis amb xipirons colossals. I els vaig tastar en un menú degustació amb una relació qualitat-preu aclaparadora. Per només 30 euros, menys del que et costa una entrada de la gira d’‘OT’, t’emportes a la boca un aperitiu, quatre antipasti, dues pastes i postres. 'Felicità al quadrato'. Saragossa, 122
8. Celler AmpostaDel foc a les brases (25 € i 35 €)
La recuperada i reconstruïda Bodega Amposta demana a crits que entris i et deixis seduir pels seus menús degustació a prova de crisi. Brasa i cassola són les reines d’una carta on també manen els clàssics bodeguils: amanida russa, croquetes i companyia. Per uns ajustadíssims 25 euros, la festa és grossa: dos aperitius, desfilada de quatre tapes (amanida de premi), entrecot a la brasa, postres i porró amb vi dolç. L’Amposta també disposa del menú Festa Major per 35euros que puja notablement el nivell i té un dels plats estrella de la casa: els tremends cigrons amb gambots. Eixuga’t els llavis, estàs bavejant. Amposta, 1
9. DoobopEl rei del pollastre fregit (35 €)
Situat a cinc minuts de la parada Ciutadella-Vila Olímpica, elDoobop et rep amb una allau de fregits 'made in Louisiana' que t’obligarà llepar-te les falanges fins que et quedi la llengua com una pedra tosca. Ho fregeixen tot i ho fregeixen bé. Crosta gruixuda i especiada; carns tendres i sucoses. Per alguna cosa la seva especialitat és la cuina cajún. A Doobop pots passejar-te per Nova Orleans gràcies a un completíssim menú degustació per 35 euros, que t’obligarà a tornar a casa en carretó. Gambes vietnamites per obrir el foc. Continuem amb uns tomàquets verds fregits d’allò més divertits. Primera gran sorpresa de la tarda: uns musclos fregits que semblen 'nuggets' de pollastre i són perillosament addictius. Aterra a la taula un bacallà fregit estil cajún: melós i picant; empresonat en un arrebossat còsmic. La mateixa crosta de felicitat que embolica la joia de la casa, un pollastre fregit diví, perfecte, enfilat en un 'waffle' i empolvorat amb xilis de Jalapa. Per acabar, un pastís de nous pacanes amb una bola de vainilla més gran que el puny de Hulk Hogan. I no demanis que et fregeixin les postres, fes el favor. Sardenya, 48
Notícies relacionades
10. Caña de azúcarDulce Veneçuela (a partir de 30 €)
¿Et ve de gust conèixer la cuina veneçolana des d’una perspectiva mestissa, moderna i despreocupada? El restaurant Caña de azúcar, el projecte de Samuel Calderón i les germanes Adriana i Adnaloy Osío, és el santuari al qual has d’acudir. Posa’t a les seves mans, és a dir, estudia amb deteniment les seves opcions de menú degustació i prepara’t per a una muntanya russa de plats inspirats en la gastronomia veneçolana, sobrats de creativitat i sabor. Cachapitas, vedella desentatxonada, cebiche, tequeños, caraotas (mongetes) refregides, costella de porc amb tamarinde a la llenya i patata rostida, tres llets... A partir de 30 euros, tens diferents opcions de menús degustació que pots consultar a la seva web. Et costarà més escollir que a Netflix. Muntaner, 69
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- investigació Més de 15.000 euros per viatge, 1.000 per avisar en cas de perill
- Narcotráfic Xarxes internacionals volen moure grans volums de droga en la temporada d’esquí
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"