ELS RESTAURANTS DE PAU ARENÓS

L'Escale: els nous galls alcen la cresta

Tres lionesos (i un filipí) en un bistrot on la cuina francesa es barreja amb l'experiència viatgera dels cuiners

Restaurant LEscale / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L'escriptura d'aquesta crònica coincideix amb la mort del xef Paul Bocuse, l'altre cap de l'Estat francès i un il·lustre lionès, gentilici que compartia amb Julien Rivoiron, propietari de L'Escale, i els seus col·legues: el cuiner Christophe Almodovar i André Despacha, predestinat a atendre clients a la sala.

La importància de Bocuse ha sigut glossada per plomes amb vol, com correspon a un home amb el tatuatge d'un gall -'le coq': orgullosament gavatxo- al braç esquerre que li va dibuixar, amb una certa brutalitat, un soldat nord-americà durant la segona guerra mundial.

Així, aquests tres de L'Escale són hereus d'aquella estirp de cuiners i cuineres (les méres lyonnaises, amb Eugénie Brazier al capdavant) de la ciutat de la seda. Julien es va instal·lar a Barcelona per la seva nòvia; Christophe, perquè l'hi va demanar Julien, i André, perquè és amic de Christophe. En un moment o altre de les seves vides tots tres van treballar a Austràlia. El quart de l'equip és el filipí Esperidion Fonollera, que no sé si va pencar a Austràlia.

L'Escale ocupa un espai ben conegut pel gurmet barceloní: va ser El Pou (una metàfora: Iñaki Urdangarin n'era soci), l'enyorat Saüc i el Nonono (¿a qui se li acut encadenar negatives?). Esperem que L'Escale disfruti d'una llarga vida en aquest curt passatge Pellicer densament poblat de restaurants.

favor: ¡tovalló de roba! (apreneu-ne, garrepes: en un lloc amb un menú de 14,50 euros donen un bon servei higiènic). En contra: inapropiades copetes per al vi. André ha seleccionat cellers catalans i francesos, petits productors i ampolles amb missatge, com el sumoll del celler Foresta, amb menys graduació que un caporal.

L'Escale

Passatge Lluís Pellicer, 12. Barcelona T.: 93.188.13.04 Menús de migdia: 14,50 i 17 € Menú degustació: 43 €Prei mitjà (sense vi): 30 €

Bec amb plaer la gamay Les Charmes 2015, que embotellen per al pare de Julien amb el nom del bouchon (restaurant tradicional) que van tenir: Café des Fédérations.

Tres plats dels que menjaré formen part del menú, i dos, de la carta: bons, interessants, cap sortida de to. Predilecció per la fruita seca, per l'amuntegament, per l'ús matisador de les verdures. Aquesta gent controla. Composicions amb ànima i que no necessiten portaveus amb megàfon a l'estil venedor de melons.

JOAN CORTADELLAS 

Entrada a la italiana amb gnudi (boletes) de ricotta amb espinacs, avellanes i parmesà. Calamar untat amb pasta d'all negre, bledes i blat de moro cruixent (perill si es deixen humitejar). Roger amb vinagre de dàtil (quan va pujar l'olor, vaig pensar: «S'han passat», però no) amb coliflor crua i quenelle de la mateixa crucífera (un blanc i negre: i quines bones idees). La carn de cérvol amb espinacs xinesos (ells en diuen així: no aconsegueixo aclarir què són), groselles, pinyons i suc de carn amb trompetes de la mort. Per postres, pastís d'ametlles amb gelat de macís.

Notícies relacionades

El passaport de Julien col·lecciona segells: del londinenc Sketch al californià Spago, on va néixer (en el primer emplaçament) la pizza de salmó. A l'obrir L'Escale, va desplegar el seu gastromundi: «Tècniques amb base francesa que surten de viatge pel món».

Bocuse, el gall de Lió, va deixar de cantar. La nova generació alça la cresta i treu els esperons

EL+