Xefs afortunats

Samantha Vallejo-Nágera, Jordi Cruz i Pepe Rodríguez, salvats de la ruïna per ‘Masterchef’

  • Els cuiners es deslliuren de l’hecatombe que està vivint el sector de la restauració per les restriccions per la pandèmia gràcies al seu treball com a jutges del programa

Samantha Vallejo-Nágera, Jordi Cruz i Pepe Rodríguez, salvats de la ruïna per ‘Masterchef’
4
Es llegeix en minuts

Malgrat tenir els seus negocis tancats, a mig gas o sota mínims, els jutges de ‘MasterChef’, Pepe Rodríguez, Jordi Cruz i Samantha Vallejo-Nágera, són dels pocs cuiners que se salven de la ruïna dins d’un sector, la gastronomia, que està sent un dels més castigats per la pandèmia.

«Si només tinguéssim els restaurants estaríem parlant d’una altra cosa i patiríem d’una altra manera. No ho vull ni pensar. Hem tingut sort», explica a Efe Pepe Rodríguez, amo del restaurant El Bohío (Illescas, Toledo, una estrella Michelín), en una trobada amb un grup de periodistes. Tot i que aquest any ha aconseguit «surfejar» el temporal i ha aconseguit obrir alguns mesos, encara tem no poder mantenir el negoci que va fundar la seva àvia el 1934. «No les tinc totes. Som allà, en aquest límit. Jo donaré tot el que pugui per mantenir-lo fins que digui ‘senyors, fins aquí hem arribat’. Tant de bo que no arribi aquest moment, però no descarto res perquè tothom té un límit», apunta el cuiner.

Pepe Rodríguez agraeix les gravacions del programa

Des de finals d’abril del 2020, quan els números vermells es feien amos dels llibres de comptabilitat de la majoria dels restaurants i bars d’Espanya, Rodríguez, Cruz i Vallejo-Nágera encadenaven gravació rere gravació de les diferents edicions del programa (nens, famosos, persones grans...) produït per Televisió Espanyola i Shine Iberia. El programa els ha salvat de viure l’hecatombe que molts altres estan vivint. «Jo dono gràcies a Déu cada matí, soc un privilegiat per tenir feina», afegeix Rodríguez.

‘Newsletter’ Cata Mayor

Pau Arenós us explica cada setmana els secrets més ben guardats per disfrutar del bon menjar dins i fora de casa.

Subscriviu-vos-hi

Segons dades de la patronal Hostaleria d’Espanya, després de l’any de pandèmia de coronavirus, el sector ha registrat pèrdues per valor de 70.000 milions d’euros, amb una caiguda mitjana en la facturació del 50% (80% en zones on el pes del turisme és més gran), una situació que ha portat al tancament a 100.000 negocis.

Jordi Cruz encara no ha obert Àbac

Entre ells hi ha el restaurant Àbac, de Jordi Cruz (Barcelona, tres estrelles Michelín), que fa mesos que està tancat i amb «més de 100 persones en erto» i que no obrirà fins que l’hostaleria de Barcelona pugui obrir a la nit. «Malgrat tot ho estem vivint amb serenitat. El nostre negoci és un barco gran que ha de fer totes les parades. Si només fa la meitat del trajecte, no ens surt a compte. No vull obrir amb mig menú, ni menar pressa als comensals. Vull obrir on ho vaig deixar, amb el mateix nivell», explica.

Ell i el seu soci tenen la sort de «ser propietaris dels locals». «Estic tranquil perquè no estem guanyant diners però no n’estem perdent gaires. Hi ha molta gent que paga un lloguer, i això és molt complicat», afegeix el xef.

Samantha Vallejo-Nágera, sense càtering

Els negocis de Samantha Vallejo-Nágera també s’han vist fortament afectats per la situació. Sobretot l’empresa de càtering que regenta fa més de 25 anys. «Ens ha afectat bastant més que els altres. La pandèmia en el sector del càtering ens ha fulminat perquè no es poden reunir persones. Nosaltres som experts en casaments i festes d’empresa i ara els càterings han desaparegut de tot arreu», assegura.

Per a aquest any ja té «molts casaments tancats» i espera que puguin celebrar-se perquè «si nosaltres ho patim com a empresaris, ells ho pateixen com a nòvios, que fa mesos que es volen casar», apunta. Malgrat la forta crisi, al desembre va decidir fer el pas i obrir un nou hotel restaurant a Pedraza (Segòvia), Casa Taberna. «Per números hauria sigut més rendible no obrir-lo encara, però d’altra banda hi ha la il·lusió que tens per un negoci nou», afegeix l’empresària, que somia que acabin els tancaments perimetrals i «la gent de Madrid pugui venir a veure el tros de negoci que he muntat».

Queixes pel poc suport del Govern central

Notícies relacionades

Aquest també és el principal desig i l’esperança de Pepe Rodríguez, que acabi «la bogeria» de les fronteres. «A mi el que més em molesta són els tancaments perimetrals. Nosaltres som un restaurant que vivim de tot Espanya, ja que un dissabte qualsevol rebíem gent de la Corunya, Cadis, Barcelona... ara ens costa una barbaritat sobreviure», explica.

Tots es queixen del poc suport rebut pel Govern, que ha portat que uns 2.000 hotelers hagin presentat reclamacions patrimonials a les administracions públiques en els últims mesos. «Som víctimes i sí que se’ns hauria d’haver mimat una mica més, perquè som un valor que necessita ser ajudat perquè quan això passi continuem sent un motor», apunta per la seva banda Cruz, que recorda que «la gastronomia és un pilar», un dels més sòlids de la cultura espanyola.