AL MIGDIA ¡ALEGRIA!

11 menús del dia extraordinaris a Barcelona per menys de 15 euros

Et revelem aquests menús per menjar com un maharajà sense despullar la Visa. Pa, beguda i felicitat sempre inclosos

transatlantic

transatlantic / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

8
Es llegeix en minuts
Òscar Broc

El precedent més visible és el fallit menú turístic creat pel ministeri d’Informació i Turisme de Franco als anys 60. Un reclam per atreure guiris que no va arrelar, va passar a ser el menú del dia i, llavors sí, va començar a alimentar els espanyolets corrents. Malgrat les arrels preconstitucionals, aquest format popular s’encara al 2019 amb bona salut. Ha sobreviscut a les modes, als canvis de govern, als ‘cupcakes’, a Chiquito, al Tamagotxi i tot el que se li posa al davant. Espanya no seria el mateix sense ell. Refugi de pencaires i comensals de paladar poc exigent, a Barcelona el menú del dia té més cares que el ‘Qui és qui’: cuina d’olla, de barri, mexicana, ‘slow food’, saludable... N’hi ha per a tots els gustos.

Els següents menús del dia conjuguen perfectament les tres bes. Bo. Barceloní. Barat. Perquè en aquesta ciutat pots menjar com un maharajà pagant menys del que costa un DVD d’Isabel Coixet. Vet aquí alguns dels millors menús del dia per menys de 15 euros. Pa, beguda i felicitat sempre inclosos.

1. Transatlàntic 

Transatlàntic L’OPI DEL POBLE

Preu: 10,70 €

La Nau, 5 (plaça de Víctor Balaguer)

Taules comunitàries, estovalles de paper, soroll blanc de fons, l’aroma de cuina casolana que impregna el teixit de la teva jaqueta. A Transatlàntic broden plats “a l’antiga” que fan olor i tenen gust d’immortalitat. El seu menú del dia és una regressió temporal, no només pel que fa al menjar, sinó també pels preus. Per 10,70 euros t’enfonses en una llista abundant de platassos vintage sàviament cuinats amb matèria primera molt decent i en quantitats còsmiques. Potatges de cigrons, les seves famosíssimes llenties, macarrons, xurrasco, entranya, bacallà, galtera, carn de poltre... Un arsenal que fa fora els ‘foodies’ i que fa que els vegans es pixin a sobre. Inclou pa, beguda, postres o cafè i una advertència: no es poden demanar dos primers. Tonteries les justes, xaval.


2. Can Lluís

Can LluísMENJAR AIXÒ ÉS UNA BOMBA

Preu: 12 €

Cera, 49

joan cortadellas

Té més anys a la gepa que Agustín Javier Zamarrón. Va sobreviure a una bomba anarquista, els efectes de la qual encara es poden apreciar, 70 anys després, en una de les seves sales. Can Lluís s’ha amarat de la rumba catalana del carrer de la Cera, ha rebut a la intel·lectualitat i faràndula catalanes –Manuel Vázquez Montalbán i companyia– i encara avui alimenta tant als treballadors com als vividors. El seu menú del dia és un clàssic del Raval: menjar casolà, arrels catalanes, fonament i potència calòrica. Llenties de poble de manual; seitó de Vilanova fregit al cel; un xurrasco que no accepta un no per resposta i aquest flam de la casa que et fa tornar a la infància a cullerades... Per només 12 euros (postres incloses, beguda a part) endrapes un tros d’història del barri. Bé, ¿no?


3. La Balmesina

La Balmesina‘BENVENUTI IN PARADISO’

Preu: 11,90 €

Balmes, 193

No només està entre les cinc millors pizzeries de Barcelona, sinó que La Balmesina també maneja els menús del dia amb bona mà a la paella i amb plats de “té la focaccia i mulla”. Amb ingredients de temporada i sabors intensos com a senyera, ofereix la millor relació qualitat-preu per damunt de la Diagonal. La pasta és colossal però també et pots trobar uns calamars a la planxa dignes d’antologia, o un garró al forn per tirar-hi una traca, o un saludable filet de llobarro amb verdures. Apunta: entrant, plat principal, beguda i postres o cafè a uns increïbles 11,90 euros que podrien ser més. I si vols tastar les joies de la casa, tenen un menú del dia amb pizza a escollir pel mateix preu. ‘Il paradiso’.


4. La picantería de l’Escribà

La picantería de l’EscribàVIATGEU AMB NOSALTRES

Preu: 12 €

Marià Aguiló, 59

joan cortadellas

El blanc de les parets i les flors del sostre il·luminaran el teu amarg dilluns. La cuina mig oberta de La Picantería de l’Escribà escup ceviches, causes, tacos i carns a la brasa com una metralleta de plaer. En aquest restaurant s’entremesclen la gastronomia mediterrània, l’asiàtica i la llatinoamericana. Un aplaudiment per a una carta atapeïda de gustos i colors vistosos i un menú de migdia que canvia cada setmana i mereix estar al podi del Poblenou. Cuina súper saborosa, de racions abundants i amb cinc alternatives per a cada plat (¡el dia que hi vaig tenen unes costelles de porc amb salsa ‘nikkei’ de primera!). Endrapo una causa peruana amb pop i salsa d’oliva de Kalamata. Va seguit d’un platàs d’arròs amb carpaccio de gambes, llet de coco i bolets. Em perdo en una mostra enorme de postres. Aprofito del tot la canya. I me’n vaig amb només 12 euros menys a la butxaca. Màgia.


5. GatBlau

GatBlauEN SORTIRÀS MIOLANT DE PLAER 

Preu: 13,70 €

Comte Borrell, 122

Sé reconèixer un bon truc de màgia, i el menú del dia de GatBlau és un dels més sorprenents que he vist mai. Malgrat el preu baix (només val 13,70 euros), fan tot el possible per curar la teva ànima i el teu compte bancari amb productes ecològics, de temporada i de proximitat. Pocs menús del dia a Barcelona aporten tanta qualitat i estima a la salut del comensal.

Quatre primers, quatre segons i quatre postres a escollir. Em quedo amb un tàrtar de remolatxa saborosíssim, refrescant, i en abundància. Continuo amb una galtera de porc amb puré de fonoll, que podria servir qualsevol xef amb cresta per 15 euracos. La cocció és perfecta. Festival ‘slow food’. I el remato amb un flam casolà que xarruparia pel nas, si calgués. ¿Resultat? És un dels millors menús del dia de Barcelona. Miau.


6. Can Boneta

Can BonetaCOMBO PERFECTE

Preu: 13 €

Balmes, 139

Els Boneta et cuiden. T’avicien. T’acompanyen amb un menú del dia malgastador: tres entrants, plat principal, postres, pa i beguda (preferiblement una copa de vi si has d’aguantar el cap a la tarda). Hi ha una gran varietat al trio inicial, sempre amb alguna crema i amb eufòria d’Euromillon quan et toca algun minibiquini de la casa. Destaquen uns platassos de peix i carn cuinats amb tacte, coneixement de causa i un producte digníssim. Pollastre al curri, filet de porc amb salsa de mostassa, fideuà, melós de vedella, llobarro a la planxa, calamars a l’andalusa amb romesco... La festa és tremenda i el preu de l’entrada, irrisori: ¡13 punyeters euros! Per cert, si t’agafes l’arròs dels dijous, tornaràs flotant a l’oficina.


7. Cerç

CerçEL QUE EL VENT ES VA MENJAR

Preu: 12,50 €

Bailèn, 56

albert bertran

La cuinad’Adrián Rubio s’estira tant com la seva imaginació. No té límits: cada dia s’escriu una nova història a la pissarra de Cerç. Les seves receptes de base mediterrània, amb producte de proximitat i d’influències llatines i asiàtiques se situen per sobre dels estàndards d’un típic menú del dia. És cuina de Concorde a preu d’avioneta. Una galtera, un tàrtar, una cuixa de pollastre, un plat de pasta. Tot resplendeix amb el toc personal i la gallardia del senyor dels fogons. En la versió de butxaca per a migdies, la cuina de Cerç no afluixa. Amb només 12,50 euros de donació n’hi haurà prou perquè la parròquia continuï oficiant missa.


8. Chicha Limoná

Chicha LimonáSORTIU I DISFRUTEU

Preu: 13,90€

Passeig de Sant Joan, 80

És un dels menús del dia més variats, acolorits i amb millor relació qualitat-preu de l’Eixample. Chicha Limoná és el “sortiu i disfruteu” de Johan Cruyff. Per tan sols 13,90 euros (amb beguda inclosa), disfrutaràs d’un espectacle de joc ofensiu per a tots els paladars. Una hàbil combinació de talent internacional i producte d’excel·lència amb personalitat i molt toc. Crema de blat de moro amb pols de béicon, bunyols de bacallà amb allioli de mel, vitello tonnato, lluç amb samfaina, costelles de be amb cardamom i taronja, fesols charros, cuscús amb verdures, fajitas vegetals, gelat de pistatxo, strudel de pera...

Si estàs fart del combo llenties-pollastre a la pepitoria-Comtessa, Chicha Limoná farà que tornis a tenir fe en el menú del dia. Per cert, acaben d’obrir un altre local a l’avinguda d’Icària, 145, per si et ve de gust fer la migdiada a la platja.


9. Txacal

TxacalA SAC TACO 

Preu: 12 €

Comerç, 27

ferran nadeu

Aquest restaurant és un dels millors mexicans de tota la ciutat i pots assaborir-lo diàriament per menys del que costa la biografia d’Hugo Sánchez. Tlaxcal posa la seva cuina a l’abast de les masses amb un menú del dia barat i molt, molt recomanable per a gringos desorientats. Per només 12 eurospots engolir un combo complet (dos plats, amb postres i beguda) en el qual sempre hi ha un forat per a les delícies mexicanes de veritat. Així que pren guacamole i tostas com si hagués de detonar una bomba nuclear, aferra’t a aquests tacos de carnitas com si t’haguessis de morir i disfruta del menú del dia amb la relació qualitat-preu més, ehem, picant del barri del Born.


10. La Grangeta del Raval

La Grangeta del RavalELS NOIS DEL BARRI

Preu: 12,50 €

Pintor Fortuny, 26

joan cortadellas

El menú del dia del restaurant La Grangeta del Raval és un gran homenatge als menús casolans de tota la vida. Petit, vital, bulliciós i amb il·lustracions de Juanjo Sáez a les parets, aquest negoci familiar és un dels llocs més estimats pels habitants i pencaires del Raval nord. El menú del dia, escrit en una pàgina de llibreta quadriculada i conjuminat per les sàvies mans d’Isabel Hidalgo, fa la mateixa olor que el menjador de la teva infància: llenties de verdures, crema de porros i carbassó, favetes a la catalana, moll a la planxa, galtera al forn, llibrets, hamburguesa de la casa, pit arrebossat, macedònia, pa de pessic... Vine al culte: per només 12,50 euros formaràs part de la família.


11. Mabel The Granja

Mabel The GranjaMÉS FAMÓS QUE ELS BEATLES 

Preu: 11,80 €

Notícies relacionades

Marina, 114-116

Necessitaràs un exoesquelet Stark ben armat per aconseguir una taula lliure. El menú del dia de la Mabel és tan popular i agraït que mou masses i fa que aquest negoci familiar es quedi petit cada dia. Quatre opcions de primer i quatre de segon. Plats amb un producte excel·lent que superen amb escreix els límits creatius d’un menú del dia: carns d’entitat ben cuinades (si hi ha costellam de porc, no el deixeu escapar), amanides senyorials, carpaccios i arrossos de consideració... Fins i tot es permeten el luxe de donar-li un ‘twist’ a les postres (que bona la crema catalana cítrica amb garapinyada de cacauet). I tot per 11,80 €,(13,60 € si et vols hidratar el ganyot amb una copa de vi de qualitat). El ‘The white album’ dels menús del dia barcelonins. 

Temes:

Gastronomia