Obra imprescindible
¿Per què ‘El menjar de la família’ hauria de ser a la teva cuina?
El llibre de consells i menús barats, fàcils, variats i equilibrats de l’equip d’El Bulli compleix 10 anys del seu llançament amb una reedició commemorativa

No hi ha gaires llibres de cuina que resisteixin el pas del temps, però ‘El menjar de la família’ és un d’ells. Es compleixen 10 anys del llançament d’aquesta obra que es va convertir en un clàssic instantani (va pels 200.000 exemplars venuts) i RBA ha volgut celebrar-ho amb una edició commemorativa. Val la pena aquest volum que neix dels menús que menjaven els cuiners d’El Bulli i que s’ha convertit en un magnífic exemple del que podem fer a casa, amb nombrosos trucs i observacions útils.
Al cap i a la fi, allò era com una família molt nombrosa, però necessitava el mateix: preus assequibles dels ingredients, organització a l’hora de comprar i emmagatzemar, equilibri nutricional a l’hora de cuinar...
Per a no iniciats i per a professionals
La virtut d’aquest llibre és que tan aviat serveix per als no iniciats als fogons com per als responsables de restaurants que han de donar de menjar els seus cuiners abans del servei. Als primers, perquè els ensenya a comprar i a fer elaboracions tan simples com un brou o una salsa; als segons, perquè les receptes tenen versions per a 2, 6, 20 i 75 persones.
Dels 31 menús que inclou ‘El menjar de la família’ (un per cada dia del mes), hem escollit aquest, que serveix d’exemple. Com tots consten de primer, segon i postres.

Ous ferrats amb espàrrecs
Ingredients per a dues persones
14 espàrrecs verds fins
4 ous
200 ml d’oli d’oliva 0,4
Elaboració
Talleu els espàrrecs deixant les puntes a una longitud d’uns 12 centímetres (eliminar la tija inferior dura).
Escalfeu en una paella aproximadament dos centímetres d’oli.
Saltegeu els espàrrecs en una paella amb molt poc oli i al punt de sal.
Trenqueu els ous a part i fregiu-los d’un en un en l’oli calent.
Poseu els ous a punt de sal i traieu-los de l’oli amb una escumadora, escorreu-los bé i disposeu-los sobre els espàrrecs.
Aletes de pollastre amb allada amb bolets
Ingredients per a dues persones
6 aletes de pollastre
120 g de bolets
6 cullerades d’oli d’oliva 0,4
10 alls
1 fulla de llorer
4 branquillons de farigola
60 ml de vi blanc
1 cullerada d’aigua
Elaboració
Treieu les puntes de les aletes i talleu cada peça per la meitat.
Poseu-les a punt de sal, disposeu-les en una paella i daureu-les lentament durant 30 minuts.
Piqueu els alls amb pell i afegiu-los a les aletes. Daureu el conjunt durant 5 minuts més.
Afegiu-hi les herbes i mulleu-ho tot amb el vi blanc. Deixeu-ho reduir.
Afegiu-hi els bolets nets i tallats depenent del tipus de bolet escollit. Ofegueu durant dos minuts més.
Afegiu-hi l’aigua, deieu que bulli 5 minuts i poseu a punt de sal i pebre. Servir les aletes a la font amb els bolets i la salsa d’allada.
Sangria de fruita
Notícies relacionadesIngredients per a 2 persones
4 fulles de menta fresca
Mitja aranja rosa
Mitja poma Granny Smith
Mig préssec
Mitja pera ‘blanquilla’
Mitja taronja
3 cullerades de suc de taronja
Pell d’un quart de llimona
60 ml de vi negre
1 pessic de canyella en pols
1 cullerada de Cointreau
1 cullerada de sucre
Elaboració
Espremeu la taronja per al suc de sangria i coleu el suc.
Barregeu el vi negre amb el sucre, el suc de taronja i el Cointreau.
Introduïu la canyella i la pell de llimona ratllada dins de la barreja perquè infusioni.
Peleu la taronja i l’aranja i obtingueu-ne els grills sense trencar-los.
Peleu les pomes i les peres, retireu-los el cor i talleu-les en grills d’1,5 centímetres.
Peleu i talleu els préssecs en grills.
Poseu tota la fruita a macerar amb la sangria durant una hora. Escorreu la fruita, disposeu-la als plats amb fulles de menta i serviu la sangria a la taula.
- Peña Ubiña Mor un escalador a la mateixa muntanya que va matar el seu pare fa 31 anys
- EDUCACIÓ SUPERIOR La universitat detecta mancances acadèmiques serioses en els alumnes
- Laboral Això és el que mai has de fer estant de baixa, segons els advocats laboralistes
- El vestidor del Madrid s’atipa d’un Vinícius a la baixa
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?
- Més competències ERC rectifica i descarta acceptar un consorci amb l’Estat per recaptar els impostos
- Comptes públics El Govern i Junts negocien de nou el sostre de despesa com a avantsala dels Pressupostos
- Mercat immobiliari Els promotors catalans van construir el 2024 la meitat dels pisos necessaris per cobrir la demanda
- Literatura Feliu Formosa publica als 90 anys tres noves obres i tres traduccions
- Confessió personal Eduard Fernández s'obre amb Évole en la seva entrevista més sincera: "Era addicte a l'alcohol i el barrejava amb coca"