Obra imprescindible

¿Per què ‘El menjar de la família’ hauria de ser a la teva cuina?

  • El llibre de consells i menús barats, fàcils, variats i equilibrats de l’equip d’El Bulli compleix 10 anys del seu llançament amb una reedició commemorativa

¿Per què ‘El menjar de la família’ hauria de ser a la teva cuina?
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

No hi ha gaires llibres de cuina que resisteixin el pas del temps, però ‘El menjar de la família’ és un d’ells. Es compleixen 10 anys del llançament d’aquesta obra que es va convertir en un clàssic instantani (va pels 200.000 exemplars venuts) i RBA ha volgut celebrar-ho amb una edició commemorativa. Val la pena aquest volum que neix dels menús que menjaven els cuiners d’El Bulli i que s’ha convertit en un magnífic exemple del que podem fer a casa, amb nombrosos trucs i observacions útils.

Al cap i a la fi, allò era com una família molt nombrosa, però necessitava el mateix: preus assequibles dels ingredients, organització a l’hora de comprar i emmagatzemar, equilibri nutricional a l’hora de cuinar...

Per a no iniciats i per a professionals

La virtut d’aquest llibre és que tan aviat serveix per als no iniciats als fogons com per als responsables de restaurants que han de donar de menjar els seus cuiners abans del servei. Als primers, perquè els ensenya a comprar i a fer elaboracions tan simples com un brou o una salsa; als segons, perquè les receptes tenen versions per a 2, 6, 20 i 75 persones.

Dels 31 menús que inclou ‘El menjar de la família’ (un per cada dia del mes), hem escollit aquest, que serveix d’exemple. Com tots consten de primer, segon i postres.

Ous ferrats amb espàrrecs

Ingredients per a dues persones

  • 14 espàrrecs verds fins

  • 4 ous

  • 200 ml d’oli d’oliva 0,4

Elaboració

  1. Talleu els espàrrecs deixant les puntes a una longitud d’uns 12 centímetres (eliminar la tija inferior dura).

  2. Escalfeu en una paella aproximadament dos centímetres d’oli.

  3. Saltegeu els espàrrecs en una paella amb molt poc oli i al punt de sal.

  4. Trenqueu els ous a part i fregiu-los d’un en un en l’oli calent.

  5. Poseu els ous a punt de sal i traieu-los de l’oli amb una escumadora, escorreu-los bé i disposeu-los sobre els espàrrecs.


Aletes de pollastre amb allada amb bolets

Ingredients per a dues persones

  • 6 aletes de pollastre

  • 120 g de bolets

  • 6 cullerades d’oli d’oliva 0,4

  • 10 alls

  • 1 fulla de llorer

  • 4 branquillons de farigola

  • 60 ml de vi blanc

  • 1 cullerada d’aigua

Elaboració

  1. Treieu les puntes de les aletes i talleu cada peça per la meitat.

  2. Poseu-les a punt de sal, disposeu-les en una paella i daureu-les lentament durant 30 minuts.

  3. Piqueu els alls amb pell i afegiu-los a les aletes. Daureu el conjunt durant 5 minuts més.

  4. Afegiu-hi les herbes i mulleu-ho tot amb el vi blanc. Deixeu-ho reduir.

  5. Afegiu-hi els bolets nets i tallats depenent del tipus de bolet escollit. Ofegueu durant dos minuts més.

  6. Afegiu-hi l’aigua, deieu que bulli 5 minuts i poseu a punt de sal i pebre. Servir les aletes a la font amb els bolets i la salsa d’allada.


Sangria de fruita

Notícies relacionades

Ingredients per a 2 persones

  • 4 fulles de menta fresca

  • Mitja aranja rosa

  • Mitja poma Granny Smith

  • Mig préssec

  • Mitja pera ‘blanquilla’

  • Mitja taronja

  • 3 cullerades de suc de taronja

  • Pell d’un quart de llimona

  • 60 ml de vi negre

  • 1 pessic de canyella en pols

  • 1 cullerada de Cointreau

  • 1 cullerada de sucre

Elaboració

  1. Espremeu la taronja per al suc de sangria i coleu el suc.

  2. Barregeu el vi negre amb el sucre, el suc de taronja i el Cointreau.

  3. Introduïu la canyella i la pell de llimona ratllada dins de la barreja perquè infusioni.

  4. Peleu la taronja i l’aranja i obtingueu-ne els grills sense trencar-los.

  5. Peleu les pomes i les peres, retireu-los el cor i talleu-les en grills d’1,5 centímetres.

  6. Peleu i talleu els préssecs en grills.

  7. Poseu tota la fruita a macerar amb la sangria durant una hora. Escorreu la fruita, disposeu-la als plats amb fulles de menta i serviu la sangria a la taula.