Dolços per coronar-se

4 tortells de Reis molt especials

  • Seleccionem un tortell solidari, un de republicà, un de lleugeríssim i un de campioníssim. ¿Amb quin et quedes?

4 tortells de Reis molt especials
2
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

La tradició és la tradició, però si s’hi pot fer un pas de rosca sempre s’agraeix. En aquestes quatre pastisseries descobriràs tortells de Reis d’allò més especials. Queixalades dolces per coronar-se.

El republicà (Pa de Can Maula)

Pa de Can Maula, a Melianta (Fontcoberta, al Pla de l’Estany), ha creat el tortell republicà, ja que a l’interior hi amaga una fava i la figura d’un caganer en comptes de la d’un rei. A més, el tortell, que es comercialitzarà el 5 de gener, s’entrega amb una barretina en comptes d’una corona. Està elaborat artesanalment amb farina ecològica de la Farinera Coromina (Banyoles) i ingredients ecològics de proximitat. El tortell ja es pot encarregar a la fleca i es podrà recollir a l’establiment el 5 de gener. Hi haurà dues mides i es pot escollir el farcit de massapà, de crema, de nata i de trufa. 27 € (tortell de 800 grams de crema, nata o trufa), 24 € (tortell de 800 grams de massapà), 19 € (tortell de 400 grams de crema, nata o trufa), 16 € (tortell de 400 grams de massapà).

El lleugeríssim (Escribà)

La idea d’aquest tortell sorgeix a l’Escribà després d’haver sentit tantes i tantes vegades allò d’«a mi la fruita confitada no m’agrada gaire», «després del dinar no puc més i no m’entra el tortell». El tortell de Reis més lleuger del món, diuen, té un sabor sorprenent, ja que no porta fruita confitada (s’ha substituït per fins fulls de xocolata) ni farina. El secret d’aquest pastís, que és una mena de pa de pessic de merengue, és l’ús de nata batuda, la poca quantitat de sucre i el merengue cuit al forn amb vapor i baixa temperatura. Cada peça està pensada per a sis persones, i només se n’han preparat 150 unitats. Es compren a través de la seva pàgina web, escriba.es. 38 €.

El solidari (Bubó)

Notícies relacionades

Aquest any, els tortells del Bubó són solidaris, ja que per la compra d’un de petit o mitjà, es destinarà un euro al programa Hospital Amic de Sant Joan de Déu i si se n’adquireix un de gran, es donaran dos euros. Aquesta projecte ajuda els nens ingressats i les seves famílies a tenir unes condicions de vida a l’hospital tan agradables com sigui possible. Comercialitzen tortells de diversos gustos: massapà, crema, gerds, nata, violetes (foto)... Preus entre 45 i 26 € segons el gust i la mida triada.

El millor de Catalunya (Pastisseria Joan)

L’edició del concurs Millor Tortell Clàssic de Reis de Catalunya 2022, que corona el millor tortell de Reis català, ja té guanyador: el jurat de professionals, que ha tastat a cegues les peces presentades a concurs, ha distingit la de Pastisseria Joan, amb locals al Papiol i a Sant Feliu de Llobregat. La peça que ha creat Albert Sánchez no només es ven al seu obrador; també a la gelateria Badiani de Barcelona, on estarà disponible sota reserva fins al 6 de gener. Elaborat amb massa de brioix, farcit de massapà i, per sobre, meló, cirera i taronja confitats. 19,50 € (per a 4-5 persones, 25 € a Badiani) i 29,50 € (8-10 persones).