Fred, fred

Aquests són els gelats més originals que pots degustar a Barcelona

Aquests són els gelats més originals que pots degustar a Barcelona

L'Atelier Barcelona

6
Es llegeix en minuts
Laia Zieger

L’alegria per al cos és que estem en plena temporada de gelats. Una categoria ‘foodie’ que en els últims anys ha crescut com l’espuma. Avui, cada barri de Barcelona té les seves gelateries, i més enllà dels tradicionals stracciatella, torró, vainilla i xocolata, la diversitat és a l’ordre del dia: gelats vegans, polos ‘healthy’, sorbets, cremosos a la italiana, de sabors exòtics, dolços, salats...

N’hi ha per a tots els gustos, fins i tot per a caçadors de tendències gurmet i de creacions estètiques que queden bé a Instagram. Doncs, sí, hi ha molta vida per als amants dels gelats a Barcelona. Aquests són alguns dels espècimens més originals que hem trobat. 

 

Con de croissant i mini panettone farcit de ‘soft cream’ (L’Atelier Barcelona)

Con de croissant i mini panettone farcit de ‘soft cream’ (L’Atelier Barcelona)Croissant i crema gelada, ‘oh la là’, sí, existeix, és a Barcelona i és la bomba. És una combinació guanyadora que es pot disfrutar a L’Atelier Barcelona, la pastisseria d’Eric Ortuño i Ximena Pastor, que en els mesos de calor té una espectacular vitrina de gelats de creació pròpia i entre els seus sabors originals per descobrir destaca el cúrcuma ‘latte’. Però la seva nau capitana i meravella de dolç és el con de massa de croissant que omplen amb algun sabor de gelat ‘soft’, com ara vainilla, praliné d’avellanes, caramel salat i la seva ja famosa galeta de Reus. Aquest any també han inaugurat un nou tipus de gelat que consisteix en un irresistible mini panettone de xocolata (premi al millor d’Espanya), galeta Reus, gelat ‘soft’ de vainilla, praliné d’avellana i caramel salat. El plaer ha arribat més enllà amb aquesta innovació. Viladomat, 140.

Gelats de sabors japonesos (Kurimu)

Gelats de sabors japonesos (Kurimu)Els gelats de Kurimu, que en japonès significa cremós, són obra de la pastisseria Ochiai i el seu mestre, Takashi Ochiai. Descriuen les seves creacions com a «gelats italians amb un toc japonès», i podríem dir que qualssevol dels seus gelats són una sorpresa i un descobriment per al paladar, com el sorbet de ‘yuzu’ o el de sèsam negre. Tot i que els més sorprenents són, sens dubte, el de iogurt i ‘wasabi’, i el de cirera i ‘umeboshi’, un ‘ume’ (una mena de pruna) amb salsa que es consumeix al Japó. Urgell, 116.

Polos de vici i sabors estacionals (Paral·lelo)

Impossible parlar de gelats sense tenir en compte Paral·lelo. Gelats que s’elaboren cada dia, de manera 100% artesanal, i amb mestria italiana. La llarga i permanent cua que es concentra davant el local és senyal que els seus gelats fan caure de cul. Per als caçadors de tendències de gelats, fan edicions especials com el de síndria i ‘shisho’ o el de tamarinde iogurt i ‘ras el hanout’; sabors estacionals que sorprenen i conquereixen, com el de mantega torrada amb fruita seca o el de formatge trufat; també han tret els seus propis polos artesanals, tant bons com bonics, que creen addicció. És el cas del de te matxa, xocolata blanca i coco, i el de caramel de coco, nabius i sèsam. Sèneca, 18.

Sorbet ‘light’ i altres meravelles (Cloud)

Cloud és una de les joves promeses de l’escena gelatera local (secció italians). Arribada fa un any a la ciutat, ja té una comunitat de ‘lovers’ que sospiren per les seves creacions. El d’alvocat, extremadament cremós, i l’‘american breakfast’ (crema de cacauet, bombons salats i fruits del bosc) triomfen quant a l’originalitat. Tot i que una altra genialitat innovadora és el seu refrescant i deliciós sorbet d’aigua de coco amb llima, sense sucre, sense llet i gairebé, gairebé, dietètic. Plaça de Rovira i Trias, 5.


Gelat especial de Sant Joan (Delacrem)

¿Qui no coneix Delacrem? Els sabors pistatxo, ‘gianduja’ i avellanes són els més demanats (intenteu combinar-los tots tres en una terrina i morireu d’amor), i també triomfen els de productes amb DO com les maduixes del Maresme o el coco de Sri Lanka. Ara ha arribat per quedar-se el seu gelat de Sant Joan, que convertirà qualsevol dia de juny en una revetlla. A més, els beneficis per la seva compra aniran destinats a l’Hospital Sant Joan de Déu, un altre gran motiu per consumir aquest gelat sense moderació. Enric Granados, 15.


Els més instagramejables (Anita Gelato)

Anita Gelato és la reina de les gelateries instagramejables. Gestada a Tel-Aviv, aconsegueix el mateix èxit al seu país d’origen que a Nova York, Austràlia o Barcelona, entre altres seus on té punts de venda. Si hi passeu per davant, veureu que cada dia centenars de zetes i mil·lennistes trien aquesta gelateria de Gràcia com a ‘photocall’ amb l’esperança d’arrasar en ‘likes’. Són ja famoses les seves copes amb coses –és a dir, ‘crunchys’, salses, galetes, fruita seca...– indissociables del ‘hashtag’ ‘food porn’. Els seus ‘gelatos’ més nous i que més estan arrasant són el de crema de macadàmia i el ‘soft’ d’açaí (una baia brasilera considerada un superaliment es converteix en Anita en una mini muntanya de gelat). Una altra raresa guai és el gelat de brètzel, per a friquis de sabors paranormals: combinat amb una bola de xocolata negra, és brutal, la veritat. Plaça de la Vila, 15.


Pomes al forn (Rocambolesc)

Pomes al forn (Rocambolesc)Rocambolesc ja no necessita carta de presentació. La gelateria de Jordi Roca és una referència internacional en creativitat i innovació que té locals a Girona, Barcelona, Madrid i Houston (Estats Units). Si bé el seu gelat de pomes al forn és una de les seves creacions més estacades, igual que els seus molt cridaners polos Rocanas, Icephone i Helado Oscuro, cal provar el seu gelat de iogurt amb dolç de llet, confitura de guaiaba i cotó de sucre. Una gran sorpresa. La Rambla, 51-59. 


El gelat hamburguesa (Badiani 1932)

El gelat hamburguesa (Badiani 1932)Ja que estem veient d’originalitats, parlem del ‘gelato’ hamburguesa. Una creació de la casa Badiani 1932 que consisteix en un brioix calentó farcit amb una bola de gelat al gust de cada un, tunejat amb salsa ‘fudge’ de xocolata. Brutal. ‘¡Mamma mia!’ Rosselló, 232.


‘Cheese cake’ en forma de gelat (Gocce di Latte)

Notícies relacionades

‘Cheese cake’ en forma de gelat (Gocce di Latte)Una gelateria artesanal de renom que fins i tot apareix en la Guia Repsol i que alguns assenyalen com una de les millors del nucli antic de la ciutat. Tenen els sabors més tradicionals, però també alguna combinació impensable, tot i que sempre fa ‘match’ amb obres com el de polpa de cacau o ‘cheese cake’. Pla del Palau, 14.


Sabors de flors (Aurélien Barcelona)

Un altre temple en matèria de gelats artesanals del barri de Gràcia. L’amo, l’Aurélien, elabora aquí una gran varietat de sabors tradicionals i també alguna subtilesa com les seves gammes de cremes gelades de flors (n’hi ha de gessamí, lavanda, safrà o rosa saüc, entre d’altres), i una barreja que fa furor: mel, dàtils i flor de taronger. És provar-lo i viatjar a paratges màgics. Els serveix en terrines, cucurutxos, amb una massa de croissant o per acompanyar creps i gofres fets al moment. Una delícia. Plaça del Sol, 9.