Trucs infal·libles

Sis consells bàsics per fer una fideuà perfecta

  • Aquest plat originari de Gandia ofereix infinitat de combinacions amb què sorprendre els nostres convidats

Sis consells bàsics per fer una fideuà perfecta
3
Es llegeix en minuts

El País Valencià és un d’aquells llocs que enamora tant turistes nacionals com viatgers que arriben des de qualsevol part del món. Les seves platges, muntanyes, barrancs, rius i cascades dibuixen preciosos i espectaculars paratges naturals, però les seves ciutats i pobles amb encant també acullen tresors idíl·lics per disfrutar del turisme.

Però, a més de totes les bondats ja esmentades, Alacant, València i Castelló són coneguts per la seva envejable gastronomia, que va molt més enllà de la mundialment prestigiosa paella. I és que la dieta mediterrània d’aquesta terra es caracteritza per la varietat de peixos i mariscos, entre els quals destaquen el calamar o les clòtxines o les verdures i fruites, com les taronges, els pèsols, les olives i el safrà. Aquest ric món d’aliments ofereix infinitat d’opcions per cuinar l’arròs.

Tanmateix, en aquesta ocasió deixarem de banda la paella per descobrir alguns secrets d’un altre plat valencià amb què guarda gran similitud: la fideuà. Originària de Gandia, combina a la perfecció el sabor dels fideus de pasta amb el peix (normalment rap), la sípia, escamarlans, gambes i un bon caldo elaborat amb peix de roca i crancs. També es pot preparar amb allioli i tomàquet o afegir-hi espècies com el pebre vermell i el safrà.

Aquests són els ingredients clàssics de la recepta, però com que la part més divertida de la cuina és la d’experimentar i jugar amb diferents ingredients per aconseguir nous sabors, us recomanem que proveu de canviar algunes coses per obtenir una fideuà amb la vostra pròpia firma. No obstant, és important conèixer-ne algunes claus perquè ens en surti una fideuà perfecta.

1. El secret no està en la massa

1. El secret no està en la massaA l’hora de posar-nos a cuinar aquest plat valencià, hem de tenir clar que el secret no està en la massa, com diu el reclam publicitari, sinó en el peix. És important triar un peix de qualitat, normalment sol ser rap, i alguns consideren imprescindible afegir-hi altres elements del mar, com els llagostins, les gambes, la sípia o els calamars.


2. Sense caldo, no hi ha fideuà

2. Sense caldo, no hi ha fideuàEl caldo de la fideuà es cuina amb el peix de poc valor que no inclourem a la recepta, però que serà imprescindible per fer aquest suc de morralla. Es pot utilitzar el cap del rap, espines de peix blanc o crancs, entre d’altres. També afegirem pastanaga, porro i api al nostre caldo, perquè quedi un sabor formidable que absorbiran els fideus.


3. La mida sí que importa

3. La mida sí que importaMalgrat el que molts pensen, la mida dels fideus sí que importa, i els més clàssics solen utilitzar els dels números 3 o 4. Algunes marques venen uns fideus gruixuts foradats, especials per a fideuà. Tanmateix, no són els típics de Gandia i en els concursos de fideuà no són admesos. També hi ha persones que prefereixen fideus més fins i acaben la seva cocció al forn perquè quedin rígids.


4. El sofregit, fonamental

4. El sofregit, fonamentalEl sofregit és una de les parts més importants perquè la fideuà tingui un gran sabor. Hem de cobrir la paella amb una fina capa d’oli i fregir un parell de minuts les gambes, els escamarlans, el rap i la resta d’elements que hi posem. Després ho retirem tot i en aquest mateix oli, que reté el sabor del que hem fregit, farem el sofregit amb all, ceba, pebrot i tomàquet. Si utilitzem sípia i calamars, els afegirem al sofregit al començament de la cocció, o a la meitat, perquè necessiten temps per quedar tendres.


5. Daurar els fideus

Notícies relacionades

5. Daurar els fideusA Gandia, és habitual que s’aboqui el caldo sobre el sofregit i després s’hi afegeixin els fideus, de la mateixa manera que fan els valencians amb la paella. Tanmateix, alguns també es decanten per afegir-los al sofregit i remoure’ls durant dos o tres minuts abans d’abocar-hi el caldo, per potenciar-ne el sabor.


6. El debat de l’allioli

6. El debat de l’allioliEs tracta d’una discussió de molt difícil solució. Arribar a un consens és molt complicat, ja que és una qüestió de gustos. Hi ha qui defensa l’ús d’aquest producte per donar-li un toc de sabor. D’altres, en canvi, consideren que afegir-hi allioli pot amagar el sabor del peix i el marisc. La nostra recomanació és que, si hem fet servir productes de qualitat, intentem evitar l’allioli. Si, en canvi, ens ha quedat una fideuà amb poc sabor, disfrutem del toc que ens hi aporta.