Tapes i cine

Premis Goya: un pica-pica amb el segell Berlanga per disfrutar de la gala

  • Apunteu aquestes receptes cinèfiles que ens proposa el fill del director, José Luis García-Berlanga

Premis Goya: un pica-pica amb el segell Berlanga per disfrutar de la gala
2
Es llegeix en minuts

S’ha de ser molt gran per tenir un adjectiu amb el teu cognom al diccionari de la Real Academia Española. És el cas –únic– de «berlanguià», amb referència al genial director espanyol Luis García-Berlanga, el centenari del qual es va commemorar el 2021 però que, atesa la dimensió del personatge, el 2022 es continua celebrant. Per reivindicar-ne l’obra, retrat polièdric i satíric d’una Espanya eterna, esperpèntica i caricaturesca, però real (potser avui més real que mai), la gala dels premis Goya 2022, que se celebra aquest dissabte 12 de febrer a València, el seu poble natal, estarà dedicada a ell. 

Per viure en gran la festa del cine espanyol, hem demanat al seu fill José Luis García-Berlanga, cineasta i cuiner, que ens proposi un pica-pica amb sabor. Des del seu restaurant Berlanga (Madrid) ens serveix tres receptes, inequívocament mediterrànies, que porten el seu segell i que són el millor tribut al seu pare, ideals per disfrutar mentre descobrim quina pel·lícula de les nominades s’ho fica a la butxaca.

Esgarrat de pebrot vermell, ceba i albergínia

Esgarrat de pebrot vermell, ceba i albergínia«Rostiu al forn un pebrot vermell, una albergínia i una ceba sencera a uns 180 graus durant uns 20 minuts. Retireu i prepareu les verdures. Peleu el pebrot vermell, traieu-li les llavors i talleu-lo a tires. Peleu l’albergínia, traieu-ne la part central i també talleu-la a tires. Traieu la primera ‘camisa’ a la ceba i també talleu-la a tires. En una font allargada o en tres petites diferents, segons gustos, col·loqueu les tires de cada una de les verdures, ruixeu amb oli d’oliva verge extra i afegiu-hi trossos de bacallà dessalat. Removeu perquè totes les parts s’impregnin de l’amaniment. Rectifiqueu de sal. Convé que deixeu reposar el plat una estona abans de servir-lo. Aquesta és una recepta típica a tota València i que era habitual a la taula de la meva àvia abans de començar el dinar», diu García-Berlanga.


Clòtxines al vapor

Notícies relacionades

Clòtxines al vapor«La clòtxina és com s’anomena el musclo petit mediterrani de roca, que és molt popular a València. Per preparar les clòtxines, cal netejar-les bé, traient-los les ‘barbes’ i altres adherències a la closca. Col·loqueu-les en una cassola amb tapa amb aigua, mitja llimona, una fulla de llorer i unes boletes de pebre negre. Poseu-les a foc mitjà i remeneu-les amb la tapa posada de tant en tant durant uns quatre minuts. Quan les clòtxines ja estiguin obertes, aboqueu-les en un bol gran amb tota l’aigua. M’agrada relacionar aquest plat amb ‘Novio a la vista’, pel·lícula del meu pare rodada a Benicàssim, on les agafàvem a les roques durant l’estiueig», afirma García-Berlanga.


Torrada de sobrassada mallorquina de Ses Salines

Torrada de sobrassada mallorquina de Ses Salines«Torreu una llesca de pa pagès i, mentre està calent, esteneu-hi una porció abundant de sobrassada. Una vegada fet això, poseu-la al forn a 180 graus durant 10 minuts. En una paella calenta amb una mica d’oli d’oliva verge extra, fregiu un ou de guatlla. Traieu la torrada i col·loqueu-hi l’ou a sobre. Aquesta ‘pintxo’ ens transporta a l’univers de ‘El verdugo’, que en part va ser rodada a l’illa de Mallorca», explica el xef. Perfecta per menjar amb la mà i tan berlanguiana com fàcil de preparar.