Trobada amb ‘wine lovers’ o per a sopar sushi: quin vi prendre?

Cada ocasió és diferent i triar el millor tipus de vi és molt important

La Denominació d'Origen Catalunya disposa de diferents opcions que s'adapten a cada esdeveniment

Triar el vi per a cada ocasió és un art

Triar el vi per a cada ocasió és un art / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Xavier Oliva

Triar un vi per a cada ocasió és un art. I no, no es tracta únicament de saber quin marida millor amb els plats que se serviran a la taula. També és fonamental conèixer els gustos de les persones que compartiran la vetllada i el tipus d'esdeveniment en què s'obrirà una ampolla. Cada ocasió és única, com el vi que es vagi a prendre. Encara que en qüestió de gustos, clarament, no hi ha res escrit.

El que sí que s'ha de tenir en compte a l'hora de seleccionar el millor vi per a cada ocasió és, sense cap dubte, que tingui un segell de Denominació d'Origen. Aquest factor aporta seguretat en la compra i, a més, és una garantia de la seva qualitat i origen.

Catalunya, en aquest sentit, és un territori on la viticultura està molt arrelada. En l'actualitat disposa d'11 Denominacions d'Origen, de les quals la Denominació d'Origen Catalunya és la més important en volum de superfície, amb una representació de més del 50% del vi català.

Cinc tipus de vi per a ocasions diferents

Trobades amb amics ‘wine lovers’, els més experts

El vi és una passió per a moltes persones. I en els últims anys aquest amor ha crescut i molt. Tothom té un amic ‘wine lover’ que va a tots els tastos de vins que pot, que mira amb detall la carta de vins al restaurant i que sap combinar-los sempre.

Per a aquests casos és ideal un vi blanc amb criança com, per exemple, un vi de garnatxa blanca o una parellada amb segell Catalunya Vinyeró. Es tracta d'un vi fresc, però alhora amb cos i matisos en el tast que el fan una opció molt gastronòmica per a acompanyar un esmorzar o sopar ‘foodie’.

Un vi blanc de la DO Catalunya amb el segell Catalunya Vinyeró /

Cedida

Trobades amb iniciats en el món del vi 

El vi és un gust adquirit. Per a qui té el paladar entrenat és una passió, però iniciar-se pot suposar un repte. En el cas de preparar una trobada amb gent que s'està iniciant en el món del vi, la millor opció és un vi de tocs més afruitats, de les varietats moscatell o gewüztraminer, amb aromes a fruites tropicals que aguantin bé un aperitiu o una copa entre hores. 

Trobades gastronòmiques exòtiques

Quin vi marida millor amb el sushi? Probablement és una pregunta que moltes persones s'han fet en alguna ocasió. Sabem maridar un estofat, una carn a la brasa, el peix… És a dir, sabem maridar els plats de la nostra gastronomia, però moltes vegades no sabem maridar els plats exòtics.

El rosat és una opció per a les trobades gastronòmiques exòtiques. Tot i que marida molt bé amb la nostra gastronomia mediterrània com, per exemple, les verdures a la brasa o plats de pasta, també acompanyarà bé plats de sushi o salmó marinat.

Trobades sorpresa

Moltes vegades sorgeixen trobades sorpresa en què amb prou feines se sap res. Per a les ocasions desconegudes, el millor és apostar per un negre jove de proximitat i amb el segell Barcelona Sustainable Catalunya seguirà els ideals de molts consumidors (petjada carboni, medi ambient…)

Els vins negres joves són ideals per a les trobades sorpresa /

Cedida

Trobades amb sobretaula

Hi ha trobades que s'allarguen. Reunions familiars en què els rostits o guisats són els grans protagonistes de la taula i van acompanyats de postres, cafès i llargues converses. Per a aquestes ocasions és ideal un negre amb envelliment. Un bon vi amb cos que perdura com la reunió.

/

DO Catalunya
Temes:

Gastronomia Vi