Del sofà a la taula

10 llibres de cuina i gastronomia per a aquest Nadal 2021

  • 10 novel·les negres recomanades per a aquest Nadal 2021

  • 10 còmics per regalar i llegir aquest Nadal 2021

  • 10 llibres de literatura catalana recomanats per a aquest Nadal 2021

10 llibres de cuina i gastronomia per a aquest Nadal 2021
3
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Aromas del mundo’

Harold McGee. Debate. 36,90 €

El talent de l’escriptor i divulgador cientificogastronòmic és enorme: concretament, 831 pàgines. A la seva nova obra, McGee fa de perdiguer a la recerca d’olors per construir una història odorífica del món, en què barreja experiència personal i tones d’informació. Autodefinit com a explorador de l’osmocosmos, tot va començar amb un gall fer...

‘El último trago’

Daniel Okrent. Ático de los libros. 34,90 €

Llegir sobre la llei seca sempre fa ganes de beure: s’entén aquell període com l’edat d’or dels gàngsters, supuració del mal com a derivada inesperada de polítiques beates. Okrent va més enllà i ofereix un mosaic amb tessel·les sobre el vot femení, l’expansió del jazz o com la beguda clandestina va fer que moltes dones se sentissin atretes pels bars.

‘Dumplings y noodles’

Pippa Middlehurst. Cinco Tintas. 26,95 €

L’autora no s’ha escalfat el cap amb el títol, així que s’aclareix que a més de raviolis i fideus, altres pastes d’origen asiàtic hi tenen cabuda. El cognom descarta una procedència oriental; no obstant, Middlehurst va agafar experiència en una escola de cuina de Lanzhou, Xina. Cuidada edició, receptes i fotos suggerents, ¿qui s’atreveix amb una pasta ‘biang biang’ per al sopar de la nit de Nadal?

‘Cuina catalana oblidada’

Xesco Bueno. Larousse. 25,95 €

Bueno cuina a Ca L’Esteve i investiga a la vivenda familiar que hi ha a sobre: dels seus estudis neix aquest llibre d’arqueòleg del paladar. Defensa de forma encesa –treballa amb foc– la memòria i prevé de l’extinció d’una sèrie de plats per falta d’ús, com l’escaxarrutat, l’arròs del paraigüer o l’agafa-sants. I com que no hi ha prèdica sense pràctica, un munt de receptes.

‘Animal cocinero’

Benjamín Lana. Abalon Books. 22,95 €

Sense receptes però amb formidables il·lustracions de Luis García (Señor García), el llibre inaugura la col·lecció Mostaza d’Abalon Books, destinada a la lectura amb un toc de mostassa, és a dir, picant. Lana selecciona textos publicats al llarg de diversos anys en què desgrana pensaments i experiències, partidari de les formes amables abans que del cop de puny a la taula.

‘América Latina’

Virgilio Martínez. Phaidon. 45 €

Des del seu restaurant, Central, Martínez és una referència de la cuina peruana, amb un braç dedicat a la recerca anomenat Mater Iniciativa. En aquest llibre aborda una tasca titànica i, probablement, ingrata: seleccionar i resumir receptes característiques dels països de Llatinoamèrica. És millor mirar-lo d’una forma general que des d’una perspectiva local.

‘El gran libro de la guía Michelin’

Diversos autors. Larousse. 39,90 €

A partir de les recomanacions dels inspectors de la guia vermella, els redactors d’aquest llibre de gran format i pes han escrit una espècie de ‘La meva primera enciclopèdia gastro’, tot i que dedicada a un públic adult. Pesa la part francesa si bé –no oblidem que venen rodes– viatgen per diferents parts del món amb visió pedagògica i autoreferencial.

‘Gula razonada’

Frédéric Bau. Librooks. 59 €

Bau és un gran xocolater i emprèn amb aquest llibre una revolució que tant de bo tingui seguidors: ¿és possible una pastisseria amb menys greix i sucre? Treball complex en què confronta receptes, la tradicional i «la raonada», revisitant símbols com el pastís de llimona, el París-Brest o la ‘crème brûlée’. I, després, ofereix composicions pròpies, i complexes.

‘Arrossos i molt més’

Ximo Carrión. Drassana. 21,95 €

¿Què no s’ha dit de l’arròs i les seves litúrgies? En altres temps, a Carrión l’haurien lligat a la foguera (de sarments) per aquest llibre en què, a banda de preparacions tradicionals, proposa invents propis com gramínies amb liquats de verdures. Després d’una primera part informativa, el receptari, amb combinacions arriscades: arròs sec de ‘cochinita pibil’.

‘El método Espaisucre’

Notícies relacionades

Jordi Butrón. Planeta Gastro. 36 €

L’any 2000, Jordi Butrón i Xano Saguer van fundar a Barcelona el primer restaurant de postres del món, que, a més, tenia una escola. Ja en solitari, Butrón explica en aquest llibre com ensenyen als seus alumnes i quin és el sistema particular que ha convertit Espaisucre en una institució internacional en el seu camp. I amb una manera intel·ligent d’explicar receptes: cada una apareix desdoblada en tres opcions.